104 години от рождението на Никола Вапцаров

Pan.bg 07 дек 2013 | 16:21 views (2592) commentaries(13)
img "Българска история"

На 7 декември, през 1909г., в Банско е роден Никола Йонков Вапцаров. Той отраства в семейство с буйна кръв – дядото на бъдещия поет е хайдутин и броец за свобода, загинал в борба с турците. Бащата пък е член на ВМРО, кръстосвал нееднократно планините и сражавал се с османците. По линия на македонската организация в дома на Вапцарови неколкократно гостува писателят Пейо Яворов. Майката на Никола – Елена – също е много знакова фигура за неговото развитие като човек. Тя е будна, културна българка, високо образована и със силен характер. Поетът споделя, че тя се отличавала с дарбата си да разказва и преразказва. Може би оттам идва и неговият бъдещ литературен талант. От Елена децата научават за някои от най-големите български и световни автори. Особено любим на малкия Никола е Уилям Шекспир и неговото произведение – “Хамлет”. Отгледан в подобна среда, Вапцаров неминуемо е тласнат към образованието. Той завършва начално училище, след което е приет в гимназията в Разлог. В началните години той е изключително трудолюбив и работлив, любознателен е и прочита голямо количество книги. Именно в гимназията започва неговото по-сериозно вглъбяване в света на литературата. Там той попада на някои от най-великите класики, творби на писатели като Лев Толстой, Александър Пушкин, Емил Зола, Виктор Юго, Едгар Алън По, Хенрик Ибсен и др. В ученическите години бъдещият поет се изявява като артист и декламатор, а през 1926-та е отпечатан и неговият първи творчески опит – стихотворението “Към светли идеали!”, излязло в страниците на вестник “Борба”.

Прогимназиалният и гимназиален периоди са изключително важни за Вапцаров. Именно тогава той се среща с мъчителната действителност в България след Първата световна война. Никола става идеалист и мечтател, черти твърде типични за един бъдещ творец. Младежът силно желае след като завърши гимназия да се премести и да следва литература. Баща му Йонко обаче не подкрепя сина си в това отношение. В резултат, Никола постъпва като курсант в Морското машинно училище във Варна. Там условията за живот са изключително сурови и неминуемо се отразяват на артистичната натура на Вапцаров. Той се съобразява със строгите изисквания на морското училище, но без да загърбва любовта си към четенето. Сред любимите му автори попадат творци като Лорд Байрон и Достоевски. Времето прекарано във морското училище е изключително полезно за младия Вапцаров. Той завързва много важни приятелства покрай рецитациите и театъра, покрай въздържателните дружества на моряците и варненските ученици. Никола е много обичан от своите колеги. Младежът получава вдъхновение и започва да пише стихове все по-често. Близо сто са творбите му, посветени само на периода на обучение в морското училище. Различни вестници и списания с радост издават негови произведения. В Никола се събужда една нова страст, любов към морето и машините, вярата в несломимата мъжка дружба. В края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ век започва практиката на курсантите по корабите. Тогава Вапцаров служи на торпедоносеца “Дръзки”, а по-късно е изпратен като стажант на кораба “Бургас”. Последният отплава на далечно плаване, което оставя страхотно впечатление в съзнанието на младия поет. Според много изследователи именно тогава Никола търпи същинско социално израстване. През 1932-ра поетът най-накрая завършва и е произведен в чин офицерски кандидат. Дипломира се като пълноправен машинен техник. Вапцаров е избран да говори от името на целия випуск по случай края на обучението. Той изнася реч, която изразява мислите и чувствата не неговите колеги така, както може да ги усети само един поет. Речта освен всичко друго е и доказателство, че творецът вече не е малко момче, а е една целеустремена личност, непримирима към социалните неправди.

След края на цялото приключение, което морякът изживява в годините на обучение, той е изправен пред голям кръстопът. Животът му предлага два пътя и Никола трябва да направи един от най-трудните избори, тъй като страстта му е разкъсана между литературата и машините. В този момент бащата Йонко урежда сина си в един от най-големите вестници – “Зора”. Единственото, което се иска от Никола, е да изпрати статия за периодичното издание. Статията, която написва обаче, ясно показва, че той принадлежи към друг свят. Вапцаров не получава работата и заради това е принуден да търси друго препитание. Постъпва като механик в фабриката на горската индустрия, но през 1936г. е уволнен след авария. След случилото се Никола се мести в София. Там съдбата го връхлита отново – синът му Йонко умира – нещастие, който Вапцаров приема изключително тежко. Въпреки всичко той продължава усилено да работи в сферата на своята специализация. До края на 30-те е огняр в БДЖ и Софийски екарисаж. Макар и да е поставен в изключително тежка ситуация, Никола не се отказва от писането. През 1940-та излиза неговата единствена стихосбирка – “Моторни песни”, която оставя много важна следа в литературата. Същата година обаче писателят е интерниран в лагера Годеч заради набирането на подписи за т.нар. “Соболева акция”. По-късно, след завръщането си от там, Вапцаров решава да се противопостави на случващото се в България. Втората световна война е в разгара си и страната тъкмо е влязла в съюз с Третия райх. Никола освен всичко друго е и член на комунистическата БРП(к). Той е един от ръководните й кадри и разгръща подривна дейност срещу намиращите се в родината немски войски. Това е причината поетът да бъде арестуван през 1942-ра. На 23 юли същата година той е осъден по бързата процедура, след което само след няколко часа е застрелян. Така среща смъртта си един от най-големите родни писатели. Макар и свързан с комунистите, той далеч се отличава по убеждения от случилото се в България след 9-ти септември 1944-та. Вапцаров до последно остава идеалист, вярващ в мечтата за утопия на цялото човечество.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  Краснов 07 дек 2013, 19:17
   
  0
   
  0

  Отново се поднася на електронните страници на сайта напълно погрешна и измамна версия за съдбата на една от най-интересните личности в историята на България по време на Втората св.война.


  Истината за Никола Вапцаров се съдържа в самопризнанията му по време на следствието,както и тези пред Софийския окръжен,Военно-полеви съд.Където се прзнава за виновен и иска милост.
  Архивите досега са под контрол на комунистите,не са публикувани и според племеника му липсват най-съществените документи.Подобно беше мнението и на Мая Вапцарова,лично на нея комунистите са й давали няколкоратни откази за достъп до делото.

  Истината е тази,че след няколко разговора с Никола Гешев в служба "ДС" към Дирекция на полицията и следователите по преписката,Вапцаров категорично се е убедил,че е направил,съдбоносно-фатална грешка в живота си,довела го до смъртна присъда и екзекуция.

  За да крият архивните(автентични) документи по това дело,комунистите са имали дебели причини, а основната е, че точно Вапцаров разобличава същността на тероростично-шпионската дейност на комунистическите формирования под ръководството на съветските шпиони и бъларските комунистически функционери.По този начин,Вапцаров съвсем искрено и обективно обезсмисля комунистическия терор преди Девети,както косвено и след тази дата.
  По принцип,всичките дела срещу комунистическите шпиони и терористи през юни-юли 1942г. бяха секретни и не се даваха дори на най-големите комунисти. Съществувавал е изрична забрана не само по линия на ДС,а и лична на Тодор Живков.Това се потвърждава и от големия поет Любомир Левчев в няколко негови интервюта.Шом като Живко е далкатегориен отказ на такъв високопоставен комунист като Л.Левчев,всеки може да си направи извод за стойността на делото.

  Много обидна е и сегашната комунистическа интерпретация на този трагичен случай,по-скоро явление в нашата история.Комунистите съвсем погрешно определят Вапцаров като "пролетарски(комунистиучески)" поет,което е напълно невярно.Поезията му е чисто човешка,емоциинална,импресивна,но в никакъв случай подчинена на комунистическите догми.


  Ето какво се поднася в един сайт-"един невероятен човек,гениален поет и страстен боец,загинал заради вярватв доброто и светлото бъдеще,неизменно следвал своите идеали..."

  Нормалните хора,за разлика от комунистите не смятат,че убийствата,атентатите и шпионажа са вид идеали за реализация н някакво светло бъдеще.Ако е така,това "бъдеще" нямаше да се остави от самите комунисти да загине,а всички задружно щяхма да го спасяваме...

  Ето какво се казва и в статията-"...Вапцаров решава да се противопостави на случващото се в България."

  Е как може един човек да реши да се противопостави на цяла държава и какво е това "случващо се " в държавата.

  Последните думи са крайно лъжливи,такава теза да умре някой заради своята вяра в бъдещето на 'цялото чевечество' е пълна деградация.

  Вапцаров не се е борил нито по политически,нито по военен начин,той е обвинен в терор,нелегално притежаване на оръжие и боеприпаси,шпионаж и заговор за сваляне на законната,държавна власт в нашата страна.

  Непулбликуването на архивни документи от този сайт е още едно доказателство,че истината в България не може да победи лъжата.От обвинителния протокол и пренията в съда се вижда,че Военната прокуратура съвсем не обвинява Вапцаров за неговите убеждения и вяра в бъдещето.След смъртта му,стихосбирката му не е инкриминирана-тиража не е иззет и унищожен от книжарниците и библиотеките.

  Това го правят комунистите веднага след Девети,за да не се вижда,че "фашистката власт преди Девети" е била абсолютно толерантна към поезията на поет,който е бил осъден заради терор и шпионаж.Но истината все пак се налага.

  По-добре е лицата,които по някакъв начин подържат и отговарят за сайта,да се придържат към истината-документите и обектвните факти.В обратен случай се проявява некоректност към паметта на всеки ,който не може да отговори да всевъзможните интерпретации към неговата личност и съдба.Какъвто е и слуая с вапцаров и двете групи от осъдени функционери на комунистите.Полковника от Червената армия,българина Цвятко Радойнов е заловен благдарение на сътрудничеството на Вапцаров с полициейските власти.От своя страна Радойнов е изразил няколкократно предложение към Гешев да сътрудничи за залавянето и на останалите съветски шпиони и диверснато,особено останалите няколко незаловени и неликвидирани след прехвърлянето им на българска територия от съветски самолети и подводници.начлниците на Никола Гешев не са разрешили да се възползва отдел "ДС" от услугите му.

 2. #2
  Preslav 07 дек 2013, 21:09
   
  0
   
  0

  Краснов, не знам дали говориш за нашия сайт или за "Българска история"...
  Това че се бил признал за виновен, предполагам, че си виждал снимки на Вапцаров? Пребит и посинен, накрая на силите си, от хората около Гешев... И какво - песен ли да запее? Осъзнал вината си, това ли е важното? С това ли ще запомним Вапцаров за целия му живот? Че е осъзнал вината си.
  Иначе - да, всеки политически режим употребява както си иска не само Вапцаров, но и Ботев, и Левски...
  А истината е една - Вапцаров е просто космополит в поезията си.
  И все пак и той и Гео Милев са вярвали в една утопия... Утопията за един мирен свят след революцията.

 3. #3
  Дед Мароз 07 дек 2013, 21:51
   
  0
   
  0

  Краснов, навсякъде пишеш срещу лощите комунисти. Три пъти ти изчетох изказването за Вапцаров и доколкото разбрах ти твърдиш, че той накрая се е осъзнал каква грешка е направил, че е свързан с комунистите и искаш да кажеш, че се е отрекъл от тях, и от вярата си??? Чудно - а защо 2-3 часа преди да загине пише - "Борбата е безмилостно жестока..." Краснов, това твоето са измислени и приказни твърдения, фактите сочат друго. И какво толкова, че е свързан с комунистите? Това го превръща в твой враг на политическите ти възгледи ли?

 4. #4
  Краснов 08 дек 2013, 05:28
   
  0
   
  0

  Драги Преслав,поезията ан Вапцаров не подлежи на ирония и няма никаква връзка с дейността му срещу държавата и народа. А ако има снимки на пребит вапцаров,те щаха да се публикуват всеки ден в комунистическата преса.Не казвам,че не бил малтретиран,но Вие не сте от семейство на убити от комунистическите терористи генерали,ифицери,инженери,кметове,запсни чинове,старжари,войници и ного подобни.Не е за похвала нито един поет да се занимава с терор.в името на невъзможна,античовешка кауза.

  Вапцаров,Антон Иванов и хиляди други са направили много гоеми грешки,а понякога грешката е по-лоша от престъплението.

  Антон Иванов разказва на следователите и на Гешев за своята дейност 28 часа непрекъснато. Точно по тези самопризнания става големия провал и са арестувани двете групи диверсанти.

  Дед,аз не съм изразявал досега никави политически убедения,както и самия Вапцаров никъде не е казвал,че е комунист,поне аз не съм чел нещо подобно. А комунистическата доктрина няма нищо общо с политиката,политическите партии и политическия живот.Комунизма е насилие и лъжа в най-вискока степен. Точно затова Съветския Съюз умря та се не видя и никога няма да го има.

  Това е обективната истина,аз не измислям факти и събития.Много комунисти тъгиват за комунистическия режим и СССР,но никога няма да се върнат,животъ е по-сиен от всякакви доктрини.

  Убитите и загиналите в името на комунизма са направили меко казано големи грешки,да всеки грепи,но да се убвива в името на нешо добро,съвсем не е добро.
  хайде сега да създадем и ние партизански отряди за биорба срещу "българския комуно-капитализъм и империализъм".И да започнем да вдигаме във въздуга влакови композоции,мостове,сгарди,църкви и др. Да убиваме генерали пред децата и вниците им. И да искаме от американците да ни ръкводят и подпомагат финансков и военно. както съветското арзузнаване е дввало долари на нашите комунисти,вклщчиелно и на Вапцаров,Радойнов,Иванов и мн. други.Без пари нито една кауза не може да се реализира. Затова комунистите ни окрадоха до шушка-за да реализрат капиталистическата си кауза. Те строят каквото си поискат-половин век комунизъм,а следвашия век капитализъм. И ние,простоватите офицери винаги ги защитаваме в техните сроителаства- и при двете каузи.И после ще се гордеем,нали. Е,аз се отказвам както от защитата на лъжците,така и от гордостта. Който иска да ги защитава и да се гордее колкото си иска.Бях излъган веднъж,втори път няма да има.Всеки си е отговорен пред себе си преди всичко.

 5. #5
  Rumbata 08 дек 2013, 10:24
   
  0
   
  0

  До всички, писали по-горе...

  Мислите, които споделя Краснов с нас са правилни. Това което са правили Вапцаров и другите около него наистина са терористични акции. Така те трябва да се оценят в сегашно време. Повтарям - в СЕГАШНО време!! Но - онова време не е сегашното, онова време е било военно време! Водила се е война, това май Краснов забравя или просто не му е удобно да го каже гласно. А във военно време няма терор, има военни акции.

  Друг е въпроса кой е виновния за развръзката на войната и кой трябва да бъде атакуван с всички възможни военни способи до тогава, когато той ще спре да води война или се предаде. Това е било решено още преди започването на войната. И окончателната присъда е дадена на Нюрнбергския процес.

  Така че Вапцаров е водил с възможните нему средства (и на другите участващи в антифашистката съпротива в България) борбата с фашистката зараза. Ако някой счита че трябва да ги назовава "терористични" акции - в демокрацията всеки има право да говори всичко, което той поиска. Но в демократичния режим трябва да има съответните органи, които да кажат - това е правилното, другото е демагогия... Това май в "демократична" България липсва. Ето тук е проблема!

 6. #6
  Краснов 09 дек 2013, 07:22
   
  0
   
  0

  Драги Румба,аз прекраснознам,че нашата страна по време на последната война-Втората Световна, не е участвала във военни действия в други страни,с изключение на борбата срещу американските и британските бомбардировки. България е обявила действително война на теди държави,но никой не е очкавал да води война срещу тях. Хитростта на Българските власти е лесно уловима.Царя прекрасно е знаел,че Германия ще загуби войната и че на страната на Съветския Съюз ще воюват тези две страни.

  Българският Държавен глава Н.В.Цар Борис-Трети е първия в Света държавен глава,който казва броени дни след нападението на Германия срещу Съветския Съюз,че тази война ще спечели тази от воюващите страни,на чиято страна ще застанат САЩ. И познава безпелационно.И е очаквал американците и британците да настъпят и на Балканите,както в Италия.Само мекушавостта и наивносттта им попречват да ни спасят от болшевизма.Това го усещат Съветите и точно поради тази причина ни обявяват войната на 5-ти септ.1944г.

  България обявява 4(четири) "пълни неутралитета" по време на ВСВ,като този на 25 август 1944г. от Правителството на Иван Багрянов предизвиква Съветските власти и Ставката да заповядат на Жуков да замине за щаба на Трети Украински фронт и за около 3 дни подготвя нахлуването на съветските войски в нашата страна.


  България не изпраща нито един войник на страната на нито една от вюващите коалиции.На българска територия военни действия не се водят. Няма фонтова линия,няма окопи,няма жертви,няма ранени,няма пленени.
  Да се спаси цялата страна и целия народ от най-жестоката и най-смъртоносната война в човешката история е акт на чист героизъм и високо ниво на разумна държавна политика и военна хитрост,дори флирт.Но от Съветския Съюз не можахме да се спасим-обяви ни война,нападна ни,окупира ни и ни болшевизира.

  Съетско-Българската война,която еобяване на нашата страна,но досега комунистите не разрешават никой в България да я изучава,осоено в системата на образованието.Никой у нас не говори за тази война-напълно ненужна,напълно безпрчинна и напълно антибългарска.

 7. #7
  Краснов 09 дек 2013, 07:36
   
  0
   
  0

  Румба,България никога не била държава с фашистка структура,власт,доктрина,законодателство,управляващи партии. Имало е ЗЗД и противоеврейски текстове, в Германия също е имало,но и Германия никога не е била фашистка държава.Това,че комунистическата пропаганда раздава подобни квалификации на много страни,съвесем не отговаря на истината.


  Ако се съгласим с комунистите,че България прества да бъде "фашистка" на Девети септември 1944г.,тогава кога е станала "фашистка". Досега комунистите не са посочили нито една дата за началото на "бъллгарския фашизъм" и кой първия български фашист и фашистка.Има край,ама няма начало. А всеки период в историята има начална и крайна дата(период).

  Никава антифашистка съпротива не е имало в България,защото нито едно правителство не е било такова и нито един Министър-председател не е говорил за строителство на фашизма,нито пък нардоното събрание е галсувало закони за реализирането фашизма. Или са били фашисти,ама не са знаели,или са го крили.Германските нацисти се обявяват за нацисти,италинаските фашисти се обявяват за фашисти,съветските комунисти се обявяват за комунисти,само българите се крият,така ли,ама че са хитри и неискрени нашите родни "фашаги".И никой не може да усети тази лукавост.Но спасиха народа от войната,нали.А комунистите хем убиха 40 хиляди невинни българи,хем изпартиха на смърт още толкова.И всички тези жертви са дадени не в името на българската кауза и в името на българския народ.

 8. #8
  Румбата 09 дек 2013, 15:45
   
  0
   
  0

  Драги ми Краснов,
  по по-лесния проблем - фашизма. Да, фашизъм има в Италия при Мусолини, а в Германия има нацизъм при Хитлер. Но в целия свят се говори за фашистки режими, като по-общо понятие. И ако настояваш, че в България режима на Борис III няма нищо общо с фашисткия, ще ти се наложи да почетеш доста (не вярвам да не си го правил досега, но явно не ти е утървало да ги разбереш!). В момента не са ми под ръка десетките материали по въпроса...
  България участва във войната само чрез символичната война, обявена на Великобритания и САЩ. Чудесно - де юре май наистина е така. Но ти се налага да прочетеш Хаагските съглашения за неутралитета от началото на 20-ия век (дано да не бъркам за наименованието на съглашенията - пиша съвсем от ход - това е мой проблем). Та там ясно е казано неутралната страна в какво да не се набърква. 1- на нейна територия не бива да има части на воюващите страни; 2- нейни летища и пристанища не бива да се ползват от части и транспортни средства на воюващите страни;3- на нейна територия не бива да има складове с въоръжение и друго снабдяване на воюващите страни; 4- имаше и друго, но от ход спирам да коментирам, за да не сбъркам... Е, как ще кажеш - България неутрална страна ли е спрямо СССР, за САЩ и Великобритания разбрахме. Между другото, българските ВМС и авиация участват в преследването и потопяването на съветски подводници в наши териториални води. Да, тук можеш да кажеш - а какво правят тези съветски подводници в нашите води? Отговора е, че те наистина нарушават някои военни правила, но и ние сме ги нарушили. Кой повече нарушава в една война много-много не се гледа!
  И от тази гледна точка в България се намират сили (да, свързани с комунистическата партия!), които застават на страната на СССР и останалите страни от антихитлеристката съпротива и водят военни действия срещу режима в България, който е на страната на нацистка Германия. Който както може, Едни излизат в планините и водят партизански действия. Най-западните отряди, тези в Трънско, получават и помощи от Англия и САЩ. Други водят военни действия в населените места - колкото могат. А силите организиращи тази съпротива, тези бойни действия, създават щабове, които да ръководят борбата.
  Хайде - до тук. Прочети по-внимателно историята Краснов. При това предварително не се настройвай негативно нито срещу едните, нито срещу другите. И тогава пак пиши.

 9. #9
  Румбата 09 дек 2013, 16:42
   
  0
   
  0

  И за да не изглежда, че пропускам неща, които не са ми удобни, съвсем накратко ще коментирам ситуацията след 9.XII.44 година.
  Да Краснов, съгласен съм, че властта след 44 година предприема много действия в типичния "Сталински" стил - къде без съд (да, имало го е и това!), къде със съд (Народния, както са го нарекли. и както между впрочем е имало такива съдилища и в други страни, да речем Франция и Италия - къде са били по-меки и къде по-твърди, тук няма да коментирам). Съгласен съм, че част от убитите не са били толкова виновни, че да бъдат убивани... Да, действали са по "сталински" маниер, както вече казах.

  Но моля те Краснов, погледни как са действали и властите преди тази сакрална дата. Да не би те да са гладили с перца тези, които те са считали за престъпници? Мога да ти изброя десетки случаи от ход, но няма да го правя - нямам в момента много време. А и съм сигурен, че и ти Краснов, ги знаеш тези случаи...
  А това не го коментирах в предишния си тескт, защото сме започнали от Вапцаров, а той е живял и е бил разстрелян от властта преди 9.XII.44 година. И затова смятах за редно да коментирам само тази власт.

 10. #10
  Краснов 09 дек 2013, 19:21
   
  0
   
  0

  Уважаеми Румба,благодаря ти,че ми препоръчваш да се запозная с международни документи,касаещи войните,военните действия,пленените и др.
  Това съм го правил,ще се поровя из литеруатурата отново.Но аз също те моля да се обърнеш и ти "към най-международната " институция "Обществото на народите" и да узнаеш какво е решила тя на 14 декември 1939г. По предложение на Франция и САЩ,Съветския Съюз е изключен заради войната,която започва срещу Финландия на 30 ноември с.г.Тя трае до 12 март 1940г. като Съветите стигат до победа и окупация на 10% от нейна територия,която и днес е част от Руската Федерация. Та направи съпоставка колко са "силни" международните институции.

  1. Казваш,че в целия свят се говори за "фашистки режими". Нищо подобно,само Съветската пропаганда говори и определя много страни за 'фашистки",включително и нашата страна.Тя е определна от Коминтерна като такава още през 1922г.Което е меко казано идиотизъм. Полша и финландия също,Испания също и др...,по-късно Румъния, и Унгария,после Словакия.
  2.Ако се счете,че България е била фашистка държава,задължително трябва да се посочат политиците,партиите ,които са реализирали този режим-диктатура и кога е началото му.

  Да се определя Държавния глава Н.В. Цар Борис-Трети за фашист е меко казано медицинска диганоза. И не той въвежда някакъв режим,а Кимон Георгиев през 1934г.Но твърде е възможно и Царя да е бил съпричастен в суспендирането на Търносквата конституция.Която съвсем не фашистка.А Бълхгария е определна като такава още през 1922-23г. Как така?
  3.Бъларския 'режим' няма нищо общо с нито един друг режим,включително с фашистките и нацистките.Ти Румба,колко фашисти знаеш в българската история-кои са първите,кои са жените-фашистки,кои са политическите партии,които са се определили за фашистки.

  4. Да,Царство България е било напълно неутрална държава спрямо Съветския Съюз и войните,които е водил в целия перидо на ВСВ(6 на брой).Първия "пълен неутралитет" е обявен от Правителството на Георги Кьосеиванов след края на Съветско-Полската война,започнала на 17 септ. и продължила около две седмици,след което се подписва втори "Договор за дружба и границите" между Германия и СССР и също в Москава-на 28 септ. 1939г. Усещайки накъде вървят тези държави,българските власти обявяват този неутралитет.
  5. Когато и двете държави притискат Царя и властта да подпишат специални догори с тях през лятото и есента на 1940г.,българите категорично отказват. Защо ли,ами защото пак са проявили разум и хитрост-Цар Борис е знаел,че е напълно неразумно да се поставя страната в услугите(лапите) на тези агресори и твърдо е решил български войски да не участват в разразилата се световна война.

  При това,в този период,Германия и Съветския Съюз са били военни съюзници по силата на първия взаимен договор от 23 авг.1939г. наречен "Договор за ненападение между Германия и Съветския Съюз".

  Когато на 1 март 1941г. България подписва акта за присъединяване към Тристранния пакт,никой не е знаел,че ще се разрази война между Германия и Съюза.Този акт съвсем не е бил насочен срещу Съветския Съюз.Последния дори е снабдявал Вермахта със суровини в кампанията му срещу Югославия и Гърция,започнала на 6 април 41г.Съетските власти прекъсват дипломатическите си отношения със Кралство Югославия и след няколко седмици изгонват персонала на посолството й в Турция,дори след молба на служителите му да останат в Съветския Съюз като частни лица,поради войната срещу тяхната страна. Съветските болшевики са изключително стриктни към своя съюзник Германия и дават отказ на югославяните.България нито прекратява отношенията си с Югославия,нито гони персонала на посолството й в София.

  6. Когато Германия започва следващата война,тази срещу Съветския Съюз,България също обявява "пълен неутралитет към германо-съветския конфликт".Отначало съветския пълномощен министър Ал. Лавришчев не вярва и не смее да изпрати телефонограма в Москва,че България няма да участва във войната. Сталин и неговите съветници предполагат,че това е някаква игра на Германия и България заедно за отвличане на вниманието и после да се нанесе удар по море срешу съветските пристанища Севастопол, Одеса и др. Но когато Ставката се убеждава,че България няма да участва в германската агресия,Молотов поканва бълг. посланик Стаменов в Кремъл при Сталин. Това става в началото на юли 41г. Случая е публикуван в специалната книга-дневник,който се води от началника на канцеларията на Сталин-Поскрибишев.Или Сталин е приел дипломатическия представител на "фашистка България",която е в договрни отношения с неговия агресор-Германия. Или Сталин не е знаел,че в Бългаия има "фашистки режим". Колко е бил "неиформиран" държавния глава на СССР.

  7. А през целия перидо на Германо-Съветската война,аз казах-никакви антисъветски действия и позиции няма от българска страна.Съветските дипломати са вършили своята дейност необезпокоявани и осигурени от българските власти. Посланика е посещавал различни посолства и е приемал посленици в съветското посолство,давал е коктейли,участвал е в литургии послучай годишнини от Руско-Турската война 1977-78г.И няма доклад на нито един съветски служител от посолството,който да определя Бъллгария за фашистка държава. Или съветските служители не са знаели,че старната ,в която живеят и работя не е "фашистка". Добре,вие комунистите сте по-добре запознати от съветските дипломати,които всичките са били служители от НКВД и ГРУ.Посланика Лавршичев е е видил всички резидентури на Блканския полуостров,защото от всички Блакнаски страни,само България е ималадипломатическиотношения със Съветския Съюз,след започването на ГСВойна. Да,и Турция,но Анкара не е в Европа и Балакнаите.


  Разучавай тези неща Румба и ще стигнем до конснсус,бъди сигурен.


 11. #11
  Румбата 09 дек 2013, 20:21
   
  0
   
  0

  Краснов, стигнахме до момента, когато и двамата говорим, че другия трябва повече да чете... Т.е. за мен този разговор, поне по този начин, във форума на ПАН.БГ трябва да спре.

  Аз предлагам да приключим по следния начин: Нека вземем пример от следфранкистка Испания. Нека като тях да направим един общ мемориал на всички жертви от различните режими. Да, той ще е символичен - не е възможно да се съберат в един мемориал костите на всички избити. Причини за това - много. Но такъв мемориал-костница ни е необходим! И там да се съберем всички и да кажем "Стига толкова междуособни борби. Тези които са си отишли вече са станали на прах. Трябва да работим за бъдещето на България. А бъдещето на България разединени не можем да го построим. Нито едните, нито другите. Сам никой нищо не може да направи."

  Аз не виждам вече друга възможност да се спаси България. И затова спирам този разговор. Довиждане (евентуално), бъди щастлив и здрав - това е по-важното от всякакви дрязги по какъвто и да е било повод.

 12. #12
  Краснов 11 дек 2013, 03:07
   
  0
   
  0

  Уважаеми Румба,точно така,без четене нищо не става,лошото е,че комунистите в България не разрешават да се чете истинската история и съвсем нямат намерение да я напишат един ден. Историческата наука е слаба и неморална,юридически неподогтвена,исторически заслепена и увяхнала.

  Ето специлано за теб няколко акцента.

  Напълно е неадекватно някой у нас да говори за патриотизъм,дълг,граждански и военен такъв,гордост,нацонализъм и пр. Защо така мисля?
  -нито хората,нито комунистите в България са запознати със Втората световна война,и особено две от войните,които влизат в този период
  1.Германо-Съветската(22.06.1941-08.06.19450
  2. Съветско-Българската (05.09.1944-28.10.с.г.)
  -тези войни не се познават и от военослужещите в БНА-БА,нито генералитета,нито офицерския състав знаят нещо подробно за Съветско-Българската война.Нито след Девети,нито след Десети,включително и днес. Пълна неграмотност и незаинтересуваност.
  -никой не знае у нас истинските причини една страна,която е повече от 200 пъти по-голяма от нашата да ни обяви война,след като до самото обявяване двете държави са били в пълни дипломатически отношения.
  -никой не знае защо една 14-милионна армия е напданала нашата 260-хилядна армия,а с резервите има данни,че е била над 400 хиляди.
  -никой и не иска да знае защо този световен и военен колос Съветския Съюз проявява агресия към напълно безпомощна страна и народ като нашия.
  -никой българин не иска да да пита защо РККА иска да влезе с толкова голяма армия,авиация и флот от 85 бойни кораба . На територия ,в която няма противникови на СССР войски,или има съвсем малко,които се разоръжават и депортират.Тактически българската територия е без никакво значение за всеобщото настъпление на Червената армия срещу германските войски.И до 22-26 август 1944г,Върховното галвнокомандване не е планирало никави военни опрерации в България.
  -никой българин не иска да прочете Нотата на Съветското правитеслтво за обяваване на война срешу България и да види,че никъде не се определя България за "фашистка държава",нито иска някой да изучи Обръщението на Командвашия Трети Украински фронт генерал Фьодор М. Толбухин към Българския народ
  -нито един българин не иска да знае,че няма съветски ръководител,който някога да е определял Царство България за фашистка или нацистка държава.Включително Сталин,Молотов,Берия,Жданов,Соболев и мн. др. Както и Председателя на НКО,както и Нач. на ГЩ на РККА.Няма нито един официален документ на Съветското правителство,нито на Ставката,нито в ЦЯЛАТА СЪВЕТСКА ПРЕСА,където нашата страна да се определя за фашистка(нацистка).Няма нито един доклад или фонограма от съветските дипломати в България,в който България да се определя за фашистка.
  -няма нито една декларация на Съветското правителство,или нота към България до 05-септ. 44г,където нашата страна да е определна като фашистка.
  -може ли Съветския Съюз да се бори против фашизма цели три години,да дава десетки милиони жертви,а да подържа дипломатически отношения със "фашистка държава",в случая България.Която е в съюз с "фашистка Германия"-агресора срещу Съветския Съюз.


  Има и ред други съображения,които бих изразил,но не искам да те обременявам.
  Не може да има истински българин,особено истински български военослужещ,който не познава подробно и реално последната война,която е обявявана на нашия народ.

  Но поне може на този сайт да се отвори специлна тема за ВСВ и СБВойна.
  -

 13. #13
  Ходом марш 05 яну 2014, 11:37
   
  0
   
  0

  Eee Краснов,като си признаваш,че си простоват офицер.......,къде си тръгнал да даваш оценки на Вапцаров....,смешнико!По-добре се запиши на вечерно основно училище,та белким си подобриш българския правопис.Бягай на вечерно училище,че излагаш офицерството!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка