С промени в устава и ръководството СОСЗР влиза в новата година

Pan.bg 08 дек 2013 | 20:45 views (3395) commentaries(2)
img otbrana.com


Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) влиза в новата 2014 г. с промени в устава, инструкциите, наредбите и ръководството. Както и с амбициите да се подготви по най-добрия начин за приемане на президенството на Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО-СИОР. Председателят на военно-родолюбивата организация генерал-лейтенвант от запаса Стоян Топалов запозна членовете на Централния съвет (ЦС) с измененията и допълненията на документите, които са в резултат на VIII конгренс на СОСЗР. За свършеното до този момент във връзка с президенството на СИОР – 2014-2014 г., говори избраният за президент на конфедерацията подполковник от резерва Димитър Попов.

Членовете на ЦС избраха старшина от запаса Генчо Герданов за заместник-председател на съюза за работа със сержантския състав. Така ръководството на СОСЗР се оформи в следния състав: председател – генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, заместник-председатели – генерал от резерва Златан Стойков, полковник от резерва Чавдар Петров и старшина от запаса Генчо Герданов и главен секретар – полковник от резерва Димитър Гогов.


За подобряване на организационната работа в структурите на съюза на територията на страната са обособени четири региона: северозападен с координатор полковник от резерва Чавдар Петров, североизточен с координатор вицеадмирал от резерва Петър Петров, югоизточен с координатор полковник от запаса Стефан Пенев и югозападен с координатор полковник от запаса Атанаско Стефанов. На този регионален принцип през следващата година ще се провеждат и обучителните семинари на ръководния състав.

Получи подкрепа предложението, вместо досегашния Стопански съвет, да се формира Консултативен съвет към председателя на СОСЗР по стопанската дейност. Негов председател ще бъде заместник-председателят на съюза полковник от резерва Чавдар Петров. На него му бе възложено да предложи състав и правилник за работата на съвета. На следващо заседание ще бъдат утвърдени комисии към Управителния съвет на СОСЗР по различни направления, като организационната и социалната дейност, военно-патриотичното възпитание и др.

С утвърдените промени се разширява кръгът на потенциалните членовете на съюза, като статут на асоциирани могат да получават и войниците. Създават се възможности и за удостояване със званието „Почетен член на съюза” на чужди граждани. Една голяма част от досегашните задължения на ЦС се прехвърлят на Управителния съвет. Обърнато бе внимание на областните и общинските съвети да упражняват по-често и по-пълноценна правата си за стимулиране и отличаване на запасните и резервистите.

Главният секретар на съюза полковник от запаса Димитър Гогов информира членовете на ЦС за срещите си в три области – Шумен, Добрич и Разград. От разговорите му със съюзните ръководства и кметовете на общините става ясно, че СОСЗР има значимо място в живота на местната общественост. Създават се дружества и клубове, включително и по месторабота. Работи се добре по годишната отчетна кампания.

В разискванията бяха поставени няколко въпроса. Полковник от запаса Стефан Пенев, председател на Областната организация в Стара Загора, настоя да се изясни как ще се изпълнява текстът от устава, според който съюзът трябва да подпомага социално слабите членове. Генерал от резерва Златан Стойков, председател на Столичната организация, изрази мнение, че СОСЗР има необходимите аргументи, за да защити правото си на държавна субсидия. Полковник от запаса Кольо Димитров, председател на Областната организация в Добрич, вижда възможности съюзът да използва излишните войскови имоти, за да развива определена стопанска дейност. Капитан от резерва Димитър Вълков, председател на Регионалния СОСЗР в Русе, подчерта необходимостта от създаване на сайт на съюза.

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов обърна внимание на подписаното с Централното военно окръжие споразумение за сътрудничество в широк кръг от дейности, включително и в започаната от 1 декемеври начална военна подготовка в средните училища. Това не предполага отслабване на работата с клубовете „Приятели на Българската армия” и Специализирания ученически батальон „Васил Левски”. Председателят на съюза информира ЦС за разговорите със заместник-изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Ивелин Николов във връзкта с подобряването на храненето в социалните кухни на МО. В това отношение предстоят промени в правилника. Остава актуално настояването на ръководството на СОСЗР в градовете, където вече няма войскови формирования, военните клубове да се предоставят на съюза.

Във връзка с изградения от правителството Национален и организационен комитет за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български (юли-октомври 2014 г.) ЦС прие предложението на полковник от запаса д-р Иван Ников, председател на Софийската областна организация, за включване на наши мероприятия в националния план. Едно от тях е възстановяването на Траянови врата. Амбициите на съюза са проявите, посветени на цар Самуил Български, да продължат и в годините след 2014. Основна роля в това отношение ще имат Общинската организация в Костенец, както и всички структури на съюза в съседните общини и области.

Както е известно, на 1 февруари т. г., по време на Зимната среща на СИОР, която ежегодно се превежда в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Съветът на конфедерацията единодушно ратифицира кандидатурата на подполковник от резерва Димитър Попов, член на СОСЗР, за президент на конфедерацията за периода 2014-2016 г. Независимо от факта, че официално мандатът на новия президент започва да тече от август 2014 г., той е натоварен с отговорността да предприеме съответни действия, свързани с плавното предаване на управлението на Конфедерацията, в които участва както настоящият президент, така и новоизбраният.

Съгласно Устава, подзаконовите актове и практиката на СИОР, избраният президент на Конфедерацията има няколко задължения. Да договори със своето Министерство на отбраната съответното финансиране, необходимо за нормалното функциониране на Президентството, съгласно стандартите на СИОР, установени през 65-годишната история на Конфедерацията. Тук се имат предвид средствата за административни разходи, заплати на екипа, командировки в страната и чужбина, за наеми на помещения и сгради, за представителни нужди и др. Този бюджет се управлява целево от Президентството, съгласно устава на СИОР и в съотвествие с нормативните актове на съответната държава. Да подбере и сформира президентския екип, който има за задача да го подпомага при изпълнение на задълженията му по управлението на Конфедерацията. Броят и членовете на президентския екип е установен на базата на дългогодишната практика на СИОР. Да подбере подходящи помещения за седалище на Президентството по време на неговия мандат, които да бъдат достъпни и да са достъчно представителни, с оглед на статута на СИОР като една авторитетна международна организация, обхващаща над 1,3 милиона офицери резервисти от 34 страни.

Във връзка с всичко това подполковник от резерва Попов информира ЦС на СОСЗР за официалната среща с министъра на отбраната Ангел Найденов и неговия заместник Иван Иванов, на която бе представен като избран президент на СИОР за 2014-2016 г. Министърът на отбраната, посочи подполковник от резерва Попов, официално пое ангажимента да осигури морална и материална подкрепа на българското президентство на СИОР, подчертавайки, че това е висока чест за България. На втора среща в МО със заместник – министъра на отбраната Иван Иванов са уточнявани въпросите, свързани с финансирането.

Съгласно Устава и подзаконовите актове на СИОР, подборът на главния секретар и членовете на президентския екип се извършва на базата на одобрени от Съвета критерии, които включват добра езикова подготовка на английски и френски, добро познаване на Устава, структурата и работа в комитетите на СИОР. Тъй като в България липсват подготвени кадри в тази област, подполковник от резерва Попов възнамерява да организира конкурс за излъчване на подходящи членове на президентския екип за мандатния период. През декември 2012 г. за Главен сектретар на СИОР е бил предложен полковник Захарин Марков. Той обаче продължава да бъде кадрови офицер от БА, поради което не отговаря на критериите на СИОР – т.е. да бъде офицер от резерва. Не негово място президентът на СИОР за 2014-2016 г. е определил полковник от резерва Тодор Сертов – офицер с добра езикова подготовка и дългогодишен дипломатически опит в структурите на НАТО и ЕС. По въпроса за седалището на ръководството на СИОР, МО е предложило няколко варианта, като хотел “Шипка“, МО-2, ЦВК и сградата на Военно издателство. Предстоят огледи на предложените имоти, с оглед взимане на решение по този въпрос.

На снимката: Председателят на военно-родолюбивата организация генерал-лейтенвант от запаса Стоян Топалов запозна членовете на Централния съвет (ЦС) с измененията и допълненията на документите, които са в резултат на VIII конгрес на СОСЗР.

Снимка Димитър Бебенов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ОМЕРЗЕН 08 юни 2015, 23:47
   
  0
   
  0

  СЕРТОВ И ПОПОВ СА ЕДНИ ЛАЙНА КРАДЛИВИ И ПОДЛЕЦИ.ПЕТКО СЕРТОВ ИМА МНОГО МИЛИОНИ ЕВРА В ВИЕНСКИ БАНКИ.А ВИЕ РУПАЙТЕ.....

 2. #2
  ОМЕРЗЕН 08 юни 2015, 23:54
   
  0
   
  0

  СЕРТОВ И ПОПОВ СА ЕДНИ ЛАЙНА КРАДЛИВИ И ПОДЛЕЦИ.ПЕТКО СЕРТОВ ИМА МНОГО МИЛИОНИ ЕВРА В ВИЕНСКИ БАНКИ.А ВИЕ РУПАЙТЕ.....МОШЕНИЦИТЕ ТРИУМФИРАТ В БЪЛГАРИЯ.....ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка