Челопечене гърмяло от немарливост

Pan.bg 08 дек 2013 | 23:08 views (3163) commentaries(2)
img blitz.bg


Пет години след адските взривове в Челопечене разследването продължава да се точи. Направени са 14 експертизи, 6 са физикохимични, има и трасологични, диктилоскопични и какви ли не още. Доста усилия отнема да се установи с точност какви и колко са щетите в поделението и извън него. Те са изчислени на над 8 милиона лева.Уникален следствен експеримент, при който симулативно са наредени над 100 сандъци с изстрели за гранатомети, и ортофотоснимки, направени със самолет, са на път да разкрият истината за взрива в Челопечене на 3 юли 2008 г.

Есплозиите не се дължат на форсмажорни обстоятелства, на саботаж или умисъл за прикриване на кражби. Причините за серията взривове е безхаберие при съхраняването на боеприпаси и оръжие във военното поделение, сочи разследването на Софийската военно-окръжна прокуратура.


Преди експлозиите поделението претърпява и други катаклизми. Засегнато е при наводненията през август 2005 г., като река Лесновска излиза от коритото си и залива Софийското поле, пише “24 часа”. Вероятно заради неконтролирано източване на един от язовирите в района оттокът й рязко се вдига от 1,2 кубически метра в секунда на 4 август на средно 449 куб. м в секунда на 5 август. В пиковите моменти водата тече с до 960 куб. м в секунда, а височината на водния стълб е над 3 метра. Такова преливане на Леновска не е имало от 47 години.

В резултат част от нарядите и сигналните ракети са наводнени. Според специалистите такива боеприпаси могат да са много опасни , ако не бъдат почистени или унищожени. По онова време поделението е пред закриване. При реформата в армията съставът му е силно намален, въпреки, че постоянно е изпращат боеприпаси и пиротехнически иделия за утилизация (унищожение) или за съхранение.

Огънят на 3 юли 2008 г. опустошава не само складовете, навесите, работилниците и административните сгради. Най-големият проблем е, че изгоря документацията за боеприпасите и всичко, което е предприето с тях.

Със съдействието на международна фирма, която от 45 години се занимава с дистанционни изследвания на Земята, с картография и лазерно сканиране и др., на разследващия екип са предоставени ортофотоснимки на местността преди и след взривяването. Оказа се, че фирмата е обикаляла страната и е заснела от самолет цялата територия във връзка с проект за цифрови карти на земеделски земи у нас. Така със специална апаратура отгоре е заснето самото поделение и нивите около него.

Това позволява на експертите да съпоставят по фотометричен способ вида на кратерите, дълбочината им, разположението на ъгъла на стените, което има значение при определяне посоката на взривната вълна.

Вещите лица стигат до заключението, че има несвършена работа от длъжностни лица от армията и Министерство на отбраната, отговорни за съхранението на боеприпасите и оръжието.

В прочистването станало известно като операция “Горещо лято”, участват американска фирма, десетки наши сапьори и над 1000 военнослужещи от страната. Те са разделени на групи за разминиране, за събиране , транспортиране и унищожаване на боеприпасите. Момчетата изнасят тонове метал. Само чат от снарядите са обезвредени на място, другите са унищожавани в камера наблизо, а трети – на полигона в Сливница.

Мисията прилича много на изравянето на боеприпаси в Ирак, макар България да не е била във война. /БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Лично негови 09 дек 2013, 14:38
   
  0
   
  0

  На Златан Стойков вместо да му рузнат кратуната ,му изписаха веждите.Някой удобно забрави,че тоя мухъл преди да стане Началник на ГЩ е бил и Зам.началник на ГЩ по ресурсите,тост немърливостта и некомпетентността са лично негови.

 2. #2
  герест 12 дек 2013, 11:43
   
  0
   
  0

  За какви щети от около 8 млн. лв. говорите. Така БА спести много пари и утилизира много бързо не само тези боеприпаси а и тези от другите два взрива. Жалко за дадените жертви, но по този начин някои от кражбите и личното облагодетелстване се избегнаха.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка