Засега няма пари за ремонт на военния факултет в Шумен

Pan.bg 08 дек 2013 | 23:10 views (2670) commentaries(7)
img otbrana.com


Това става ясно от отговора на министъра на отбраната Ангел Найденов на въпроса на депутатите от ГЕРБ Любомир Христов и Донка Иванова за осигуряване на финансови средства за извършване на основен ремонт на сградата на щаба на бившето военно училище в Шумен.

Спирдон Спирдонов


За периода от 2010 – 2013 г. не са насочвани никакви разходи за ремонт на сгради от състава на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен, който е в структурата на НВУ „Васил Левски”. Това посочва в писмения си отговор до депутатите министърът на отбраната.

Парите би трябвало да дойдат от самостоятелния бюджет на военния университет. През 2010 г. НВУ не е отчел никакви разходи за строителство и строителни услуги, през 2011 г. – 439,5 хил. лв. и през 2012 г. – 96,4 хил. лв. В началото на бюджетната 2013 г., подчертава министърът, в утвърдения бюджет на НВУ не са разпределяни финансови средства за строителство и строителни услуги в рамките на утвърдения трансфер от бюджета на МО. През октомври при преструктурирането на бюджета на министерството са осигурени допълнително 260 хил. лв., които по предложение на началника на НВУ са насочени за текущ ремонт на покриви и ВиК на битов корпус за курсантите във факултет „Общовойскови” на територията на Велико Търново.

Имайки предвид въпроса ви, свързан с предвиждания на министерството за наложителен ремонт на факултета в Шумен, продължава отговорът си министърът, както и кога може да бъде извършен, ви информирам, че МО полага големи усилия да изпълнява задачите в сферата на отбраната, независимо от значителното редуциране на разходите на министерството от 2010 г. насам. През последните години бюджетът на МО е рестриктивен, ще има значителни проблеми и с финансовото осигуряване през следващата година, се уточнява още в отговора. В този смисъл министърът посочва, че острият недостиг от средства не позволява предприемането на действия за заделяне на допълнителен ресурс от бюджета на МО, с които да се извършват дейности по основен и текущ ремонт на висшите военни учебни заведения.

Изходът, според министъра, е усилията на НВУ да се насочат към допълнителни средства от реализирани собствени приходи, в т.ч. от отделните факултети, които да се разпределят за текущи и основни ремонти на наличните сгради. Само през тази година например при планирани 1 300,6 хил. лв. за периода до 30 октомври са реализирани 1 641,5 хил. лв. Допълнителните финансови средства, посочва министърът на отбраната, биха могли да се насочат за ремонтни дейности на факултета в Шумен, но, уточнява той, това е решение на началника на НВУ и Академичния съвет. Освен това, се допълва в отговора, тези дейности в рамките на бюджетната година не могат да се осъществят при спазване на процедурите по Закона за обществените поръчки.

Има и още един изход, с който не ангажираме отговора на министъра на отбраната. Местната власт в Шумен, бизнесът и обществеността биха могли да намерят възможности да върнат добрия вид на сградата на щаба на бившето военно училище. Това ще бъде един своеобразен жест по отношение на военните имоти за милиони, които Общината получи безвъзмездно.

На снимката: Сградата на Щаба на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски” в Шумен. Ясно си личи, че се нуждае от ремонт. На фона на последните промени в инфраструктурата на града тя действително прави лошо впечатление.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  onaia 09 дек 2013, 20:22
   
  0
   
  0

  А според мен изходът е друг - крайно време е военният университет да "прибере" изнесените си факултети в своя тъй голям район. Тогава най-вероятно ще има пари за ремонти. Защото няма да има дублиране на едни и същи структури и в трите факултета - финанси, медицински пунктове, учебни отдели и прочие. Така или иначе курсантите са само за един факултет. Но... политика... грешна

 2. #2
  onzi 09 дек 2013, 22:05
   
  0
   
  0

  И тогава всички кадърни преподаватели просто ще откажат да се преместят,няма да има кой да преподава и толкова!

 3. #3
  onaia 10 дек 2013, 19:53
   
  0
   
  0

  То ако преподавателите са кадърни, а не определени за такива само от натрупания стаж, ще намерят веднага изява. Вижте, и в момента има пенсионирани военнослужещи - бивши преподаватели, които със своите опит и знания веднага намериха поприще за изява в цивилни вузове и то не във Велико Търново.

 4. #4
  realist 28 дек 2013, 12:33
   
  0
   
  0

  А ако дойде да види някой факултета в Долна Митрополия, ще падне. Преди известно време имах работа до там и щях да припадна. От три корпуса е останал само един, и той е в окаяно състояние. И това е целенасочена политика на управлението на университета, всички пари за ремонт да отиват при тях а за Долна Митрополия и Шумен- нищо. Чака се да паднат сградите и по този начин да се сбъдне мечтата им - търновци да обучават пилоти, авиационни инженери и щурмани.

 5. #5
  zabelegka 28 дек 2013, 12:41
   
  0
   
  0

  От КРИЛЕ до колкото знам не се интересуват от факултета в Долна Митрополия, но ако наистина милеете за авиацията, това е местото от което най-много трябва да се интересувате.

 6. #6
  Preslav 28 дек 2013, 12:52
   
  0
   
  0

  От Криле се интересуват от Факултета...
  И от авиобазата в Долна Митрополия - всяка година по 2 пъти ходим и отразяваме полетите...
  А иначе относно инфраструктурата и сградите, пълна трагедия... имам ги на снимки... но не виждам смисъл да се показва упадъка и разрухата. Доколкото знам ги определиха и за срутване...

 7. #7
  zabelegka 28 дек 2013, 15:33
   
  0
   
  0

  ДО Preslav.
  Надявам се да е така, нямам преки наблюдения. Изводите си ги правя от това, което публикувате. Но коментарът ви задълбочава мнението ми, че необръщате внимание на Факултета. Докато се стигне до полетите е необходимо обучение в академична среда (Факултета), никъде несрещнах мнение на курсанти и преподаватели.Пък било то и за проблемите, които съпътстват работата им.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка