Найденов: Военнопатриотичното възпитание трябва да е постоянен процес

Pan.bg 07 фев 2014 | 19:57 views (3344) commentaries(2)
img Министърът на отбраната Ангел Найденов: Военнопатриотичното възпитание трябва да е постоянен процес, в който да бъдат ангажирани както държавните институции, така и обществото
ВО НА МО


Занятия, свързани с отбраната на страната, вече се водят в 2267 паралелки от IX и Х клас като имам сведение, че десетокласниците проявяват по-голям интерес към тази специфична материя“. Това каза днес, 7 февруари, министърът на отбраната Ангел Найденов по време на първото за 2014 г. заседание на Обществения съвет по отбранителна политика на тема: „Принос на неправителствените организации за военнопатриотичното възпитание“ . Той посочи, че ръководители на часовете в училище са 660 военни и цивилни служители от структурите на Централното военно окръжие, както и военнослужещи от въоръжените сили, които за своя труд не получават допълнителни възнаграждения.

В своето встъпително изказване министър Найденов информира представителите на неправителствените организации, че в Министерството на отбраната вече се работи по подготовката за провеждане на курсове по начална и специална подготовка във Военната академия, във военните и гражданските висши учебни заведения. Успешно завършилите ще могат да бъдат вписвани във военния отчет.

image
„До настоящия момент официално интерес за военна подготовка е заявен от Националната спортна академия“, каза министър Найденов и допълни, че още три учебни заведения са проявили интерес за въвеждане на тези програми, като независимо от ограниченията в бюджета за отбрана, разходите за тези курсове ще са за сметка на Министерството на отбраната. Очаква се до края на април висшите учебни заведения в страната да изпратят заявки за обучение на техни студенти в тези курсове.

„Военно-патриотичното възпитание не може и не трябва да бъде кампанийно-инцидентна проява, а следва да е постоянен процес, в който да бъдат ангажирани както държавните институции, така и обществото“, подчерта министър Найденов и допълни, че когато говорим за патриотизъм, трябва да разбираме просветения патриотизъм, изключващ насаждането на нетърпимост и омраза към другите.

В своето изказване той открои водещата роля на Националния военноисторически музей, Националната гвардейска част и военните медии при осъществяването на военнопатриотичната дейност.

По време на заседанието членовете на Обществения съвет дискутираха въпроси, свързани с приноса на неправителствените организации за военно-патриотичното възпитание, предизвикателства на глобализацията, миграционните потоци и мултикултурализма за националната идентичност и патриотизъм, необходимостта от модерно военнопатриотично възпитание като компонент на националната и формиращата се общоевропейска идентичност, цели, обхват, съдържание и продължителност на военното обучение в училищата и университетите.

С презентация за дейностите на ИА „Военни клубове и военнопочивно дело“ по подпомагане на военнопатриотичното възпитание в работата на съвета се включи заместник-директорът на агенцията Ивелин Николов. В заседанието участваха и представители на политическия кабинет на министъра на отбраната, както и директорът на дирекция „Социална политика“ полковник Атанас Милин.

В края на заседанието министър Найденов изрази задоволство от ползотворната дискусия и направените предложения.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  крил 07 фев 2014, 20:50
   
  0
   
  0

  Господин министърът да вземе да обърне внимание на "калинките" в подопечното му министерство! Аман от нерегламентирани назначения на хора без ценз и квалификация! Такива си летят на воля из цялото министерство!!! (дирекция "ИнвО", дирекция "ВО", че и в новосъздадената "Социална политика", където ще се подвизава офицер с фалшифицирана диплома за завършено военно училище!!!??? И то женски офицер, прегазила какво ли не по пътя си, за да бъде на пост "председател", както у нас, така и в структура на НАТО). А уж нямали нищо общо с предишното управление! А дано, ама надали!!!

 2. #2
  рейджър 09 фев 2014, 19:10
   
  0
   
  0

  Един безличен министър с глупави кадрови назначения и още по-глупави финансови амбиции.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка