Бойко Ноев: Позицията ни за Украйна е правилна

Pan.bg 21 мар 2014 | 16:31 views (2288) commentaries(0)
img в.ПРЕСА

Позицията на България по кризата в Украйна е правилна. За мястото, ролята и възможностите на България това е достатъчно определена позиция. Това каза по БНР Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург.

"Вероятно има неща, които не можем да кажем съвсем публично, и това е понятно, но позицията на България по конфликта в Украйна е правилна. Ние сме на страната на Европейския съюз, ние сме на страната на европейското семейство, което казва "да", властите в Украйна са легитимни", посочи той.

Според Ноев налагането на санкции от ЕС и НАТО върху Русия е възможност България да извлече ползи и да поиска компенсации за щетите, които би понесла от такива санкции. Според него позицията спрямо Украйна на различните политически сили чертае нови разделителни линии у нас.

"Виждате отново разделението в българското общество. Представители на ДПС, които са много внимателни, казват, че това е било грешка. "Атака", която внася един, по същество проруски проект за декларация на НС. Тоест украинският конфликт чертае едни по-различни от традиционните линии на разделение на нашия политически елит в момента. И е много важно да се следи тази линия. Не сме чули какво казва бившият президент Първанов, апропо, който беше, както всички знаем, бащата на "Големия шлем" и който в момента е председател на българо-руското дружество. Къде ще тръгнат разделителните линии? Дали те ще тръгнат в рамките на БСП, ние също не знаем", посочи Новев.

Анализаторът е категоричен, че Русия ще овладее Крим след референдума на 16-и март:
"Русия, най-общо, ще каже: "Ето, хората имат волеизлияние. Те искат да станат част от Руската федерация. Това си е било част от Русия преди 54-та година, когато Хрушчов го е взел от Русия и го е дал на Украйна, т.е. ние, не че ние сме пратили там войски - хората от Крим искат да станат част от Русия, федеративна част или каквато..." Според мен този вариант е решен. Аз неведнъж го казвам, за което, разбира се, ме и критикуват. От моя гледна точна, ето аз така мисля, че Крим ще бъде част от Русия, или ще бъде някаква независима, или полузависима автономна или друга част. Това няма значение. От тук нататък Русия ще има 100-процентов контрол върху Крим. Точка по въпроса. Това е мойто мнение. Не може да има никакво противопоставяне, защото то трябва да стане със сила, а Русия е ядрена държава. Никой няма да тръгне да води война с Русия заради Крим:.

Според Ноев обстановката в Украйна все още не е овладяна:
"В отличие с някои други анализатори аз смятам, че Путин търси конфликта, той отива в момента и продължава да ескалира конфликта си спрямо Запада. Взе Крим, заема твърда позиция, не признава правителството, обещава санкции срещу санкциите, които биха му били наложени, т.е. в момента все още има една ескалация на позициите на двете страни и ние не знаем докъде тя ще ни доведе".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка