15-годишнина на бомбардирането на Югославия от НАТО

Pan.bg 24 мар 2014 | 19:44 views (5331) commentaries(12)
img Григорий Миленин
15-годишнина на бомбардирането на Югославия
Гласът на Русия

Преди 15 години на картата на Европа се запали гореща точка – на 24 март 1999 авиацията на САЩ и НАТО започнаха бомбардирането на Югославия, продължило над два месеца.

Агресията на Северноатлантическия алианс отне живота на почти 2000 мирни жители и буквално в края на 20-ти век стана един от финалните акорди на многогодишната кампания на Запада против тази мощна балканска държава. Бомбите и ракетите, сипали се от нощното небе върху Белград, Прищина и други сръбски градове, завършиха форматирането на новата карта на Източна Европа, каза в интервю за "Гласът на Русия" експертът Александър Бовдунов:
image
- От една страна, беше създавано огнище на напрежение, пречело на Югославия да се превърне в един самостоятелен геополитически център, а от друга – максимално се потискаха и се унищожаваха силите, които потенциално биха могли да станат съюзници на руския свят – преди всичко Сърбия и сърбите. Не случайно в този конфликт САЩ и контролираната от тях Европа поддържаха отначало хърватите, а след това решиха да унищожат сръбската държава, като минимизираха нейното влияние на Балканите чрез развързване на конфликт в Косово.

Една от главните цели на САЩ тогава бе да демонстрират на целия свят, че им е по силите да натрапват своят воля и че имат право да се разпореждат с територията в която и да е точка на Европа. Така с усилията на Вашингтон се появи Република Косово, чиято роля се свежда фактически само към едно – да бъде пореден плацдарм на САЩ, казва политологът Василий Каширин:

- Това е един сигурен и предан сателит на Запада. Там се намира най-голямата европейска военна база на САЩ. Американците построиха там истински град-крепост .Дойдоха там за десетилетия и изобщо не мислят да си отиват. От гледна точка на тържеството на грубата американска военна сила, американския империализъм – това е безусловен успех.

Разкъсал Югославия на няколко дребни републики и анклави, Западът не се спря. Със своята „крилата демокрация” той посея разруха в Ирак, Афганистан и Либия. И вече беше готов да се разправи с непокорната Сирия… но неочаквано механизмът на еднополярното влияние засече – по пътя на евроатлантическата политика се изправи Русия.

Следваща грешка на евроатлантизма стана Крим. Напълно закономерното и обяснимо (от човешка гледна точка) желание на Москва да защити рускоговорещото население на полуострова от украинските ултранационалисти Западът го сервира за агресия против Украйна. А резултатите от свободния референдум на жителите на Крим по повод присъединяването към Русия – нарушение на териториалната цялост на Украйна. Както каза Василий Каширин, тази реакция на Западна Европа и САЩ е рефлексивно следване на политиката на "двойни стандарти".
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_03_24/15-godishnina-na-bombardiraneto-na-JUgoslavija-8068/

image

image

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  kostov 24 мар 2014, 19:58
   
  0
   
  1

  Нападението над Югославия беше напълно оправдано.Изродът комунист Милошевич извършваше етническо прочистване над косоварите.Отговорът на САЩ и съюзниците сред,които и България,въпреки че не бяхме тогава членове на НАТО не закъсня.Такива кампании трябва да продължат навсякъде по света по всяко време.

 2. #2
  ico 24 мар 2014, 21:07
   
  1
   
  0

  Заради такива като теб нашата демокрация е изкривена и уродлива. На снимките да виждаш военни обекти защото аз не така че мълчи и не разваляй вечерта на хората с глупавите си коментари,надявам се да ме разбереш правилно.

 3. #3
  Fuzzy_Logic 24 мар 2014, 21:09
   
  0
   
  0

  kostov, май искаш да ти влезе демократична крилата ракета през прозореца :)

 4. #4
  МиГ 24 мар 2014, 22:32
   
  1
   
  0

  Костов, ами защо не пратиха някои супер спецчасти както по любимите ти американски екшъни за да заловят/ликвидират Милошевич, а бомбардираха мирно население (включително болници и училища)?
  Искам да ми отговориш, а не да се скриеш отново като мишчица!

 5. #5
  Xasan 24 мар 2014, 23:11
   
  1
   
  0

  Моля да се наблегне на думата ``Бомбандиране``не на офанзива``сухопътна или военноморска``.
  От дневни полети минаха на нощни,от военни обекти на цивилни.

  p.s
  NATO-некадърна организация!

 6. #6
  Тик Так 24 мар 2014, 23:59
   
  1
   
  0

  костов-краснов защо не го триете?? Напълно оправдава избиването на 2000 души най-малко, и последиците от урановите бомби и хилядите деформирани хора.
  Пожелавам на краснов ако има близки да получат американско възмездие.

 7. #7
  SUH 25 мар 2014, 00:00
   
  1
   
  0

  Защото при сухопътна щяха да ядат какалашката.

 8. #8
  Xasan 25 мар 2014, 00:27
   
  0
   
  0

  Май хлътнаха 3 морски пехотинци ,барабан с Хамъра.Та пуснаха емицари/дипломати/ да ги освобождават..

 9. #9
  Xasan 25 мар 2014, 00:53
   
  1
   
  0

  Костов,защо спряха по сателита предаването на Югославската телевизия-още една война загубена -Информационната
  p.s
  Знаеш ли защо-нямаха,какво да лъжат хората!!!
  NATO ли ???
  Поздрав

 10. #10
  До КОСТОВ 25 мар 2014, 20:22
   
  1
   
  0

  Костов, да стоиш непрекъснато пред ПАН.БГ и да коментираш всяка дума - така става интересно. А и ти може да научиш много нови неща... Защото ти си останал на нивото на митингите на СДС от 1991-97 година -:)

 11. #11
  С.кюпов 25 мар 2014, 21:45
   
  0
   
  0

  Преславе,
  Няма ли вече да го блокираш тоя kostov. Е такъв дразнител рядко се намира...

 12. #12
  H5N1 31 мар 2014, 00:09
   
  0
   
  0

  Костов, ако не можеш да се гръмнеш сам, можеш да помолиш някого за помощ - повечето хора тук с удоволствие биха ти помогнали. Като на приятел де, ти да не си помислиш, че зарад безкрайно тъпите ти коментари...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка