Президентът призна, че се е виждал с шефа на EVN

Pan.bg 27 мар 2014 | 23:02 views (1725) commentaries(4)
img Президентството призна за тайната завера на държавния глава с EVN. Притиснати от фактите, близо седмица след срещата във Виена на Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на енергото Щефан Шишковиц от „Дондуков”2 потвърдиха за сгледата, която първоначално се пробваха да скрият.

До признанието се стигна, след като „Телеграф” (чието разследване „Монитор” публикува – бел. ред.) внесе официално в деловодството на институцията въпроси до Плевнелиев защо срещата не беше обявена в програмата на визитата му в Австрия, по чие искане е била, какви са били обсъжданите теми и защитил ли е той държавния интерес. В отговор ни беше казано, че наистина е имало разговор между Плевнелиев и Шишковиц, но коментарите на зададените от нас въпроси щели да бъдат дадени допълнително „в най-бърз порядък”. Това е първото официално признание от страна, участвала в разговора. Както вече стана ясно, Щефан Шишковиц напълно отрече за срещата въпреки снимковия материал, който я доказва. Вестникът изпрати запитване и до централата на EVN в Австрия, чийто отговор също продължаваме да чакаме.

Междувременно вчера лидерът на „България без цензура” Николай Бареков призова главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира за връзката на Плевнелиев с шефа на EVN и да разследва дали държавният глава е защитил интересите на страната в разговора си с Шишковиц. „Разкритието за срещата показва кой е отговорен за смъртта на шест човека, които се самозапалиха през миналата зима заради високата цена на тока. Това показва също кой провали управлението на Борисов. Това е самият Борисов и Иво Прокопиев, които продадоха 33% от дяловете на енергоразпределителните дружества, както се оказва – на двойно по-ниска цена. Тук въпросът е дали Борисов и Прокопиев са прибрали комисионна от близо 100 милиона, която излиза от тази сделка”, коментира Бареков пред агенция ПИК. „Аз призовавам главна прокуратура да се самосезира за връзката на Плевнелиев с шефа на EVN и да стигне до истината за това кой прибра огромната комисиона от продажбата на 1/3 от дяловете на EVN по времето на Борисов и с участието на фирмата на Прокопиев „Булброкърс” и неговия съдружник Росен Плевнелиев”, допълни той. По-късно през деня лидерът на „България без цензура” изпрати отворено писмо и до лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, в което ги призова да подкрепят разследване срещу Плевнелиев и ГЕРБ и в частност кабинета „Борисов”. „Как ще бъде обяснено участието на Росен Плевнелиев и неговия съдружник Иво Прокопиев в общи фирми по времето, когато течеше приватизацията на миноритарните дялове на ЕРП-тата? Има ли друго определение, освен конфликт на интереси, когато стане дума за посредническата дейност на контролираната от Прокопиев „Булброкърс”, която умишлено продаде държавните дялове на EVN на двойно по-ниска цена?”, пита той в писмото.
Потърсени за коментар на призива на Бареков, от прокуратурата посочиха, че според основния закон на страната те нямат правомощия да разследват президента по дела, свързани с дейността му като държавен глава. Според чл.103 на конституцията президентът и вицето му могат да бъдат разследвани за действията по време на мандата си само за държавна измяна и нарушение на основния закон, като за целта една четвърт от депутатите трябва да повдигнат обвинение, а две трети от народните представители да одобрят това и да сезират КС.

image
И Станишев скочи на държавния глава

Скандално е признанието на Росен Плевнелиев, че е президент на ГЕРБ. Това коментира в официалната си страница във Фейсбук лидерът на БСП Сергей Станишев по повод интервю на Плевнелиев пред ВВС. „Това признание за принадлежността му обяснява много за поведението, решенията и мотивите му за тях. Става ясно защо запази гробно мълчание две години за безобразията на Борисов и Цветанов. Разбираме и защо още в самото начало на протестите зае страна, с което загуби морална легитимност на обединител на всички българи”, коментира Станишев. Според него това признание обяснява и кашата, която е забъркал около ЦИК. „Защо погази закона Конституцията – очевидно по заръка на неговия патрон Борисов, за да обслужи неговите интереси. Сега парламентът трябва да му разплита политическата интрига. Става ясно, че за пореден път в навечерието на избори президентът играе на политическо инженерство. Жалко, че за първи път от 24 години имаме президент, който служи вярно на една партия, която му изработи този пост и то с изборни измами”, заявява още Станишев.

Трите ЕРП-та още не са платили на НЕК

Трите електроснабдителни дружества – ЧЕЗ, „Енерго-Про“ и EVN, до вчера не бяха платили нито лев от 348-те милиона лева, които дължат на НЕК. ЕРП-тата имат още малко време, за да се издължат, като така изпълнят условията на ДКЕВР да си запазят лицензите си. 7-дневният срок, даден от комисията да прекратят нарушенията и да започнат да се издължават, изтича на 27 март за ЧЕЗ и на 28 март за EVN и „Енерго-Про“, съобщиха от енергийния регулатор. Срокът е започнал да тече от деня , в който дружествата са официално уведомени за решението на ДКЕВР да стартира процедура за отнемане на лицензите.

Фирма на Прокопиев в „опасни връзки” с дружеството

Фирмата на Прокопиев „Булброкърс”, която беше посредник при продажбата на миноритарния дял на държавата в EVN, е била свързана с австрийското дружество. Това показва проверка на „Телеграф”. Както вече вестникът писа, през 2008 г. „Алфа финанс груп” на Иво Прокопиев подписва споразумение с австрийската „Хипо инвестмънт банк” АГ, с което финансовата институция заявява готовност да придобие 30% от дъщерното дружество на „Алфа” – „Финансиа груп”. Целта е да бъде регистрирана нова търговска банка у нас. Година по-рано пък „Финансиа груп” става и едноличен собственик на „Булброкърс”. До създаването на трезор не се стига, защото през 2010 г. Хипо инвестмънт банк, които са част от „Хипо ное груп”, се отказват от дяловете си във „Финансиа” и ги продават обратно на „Алфа”. В същото време обаче „Хипо ное груп” и EVN, чийто посредник по-късно става „Булброкърс”, са с общи собственици. Според сайта на „Хипо ное груп” от 2007 г. тя е 100% собственост на провинция Долна Австрия, която държи и 51% от акциите на EVN (чрез Noe Landes-Beteiligungs Holding според официалните данни в сайта на енергото). Това обаче означава, че за период от две години „Булброкърс” и EVN също са били свързани – чрез „Финансиа груп”, а година след формалния край на тази обвързаност – през 2011 г., дружеството на Прокопиев става и посредник при продажбата на държавния дял 33% в EVN. Любопитна подробност е, че председател на Надзорния съвет на банката пък в момента е прекият шеф на Шишковиц в EVN – Бургхард Хофер.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Analizatorina 27 мар 2014, 23:36
   
  0
   
  0

  Президента се срещнал с шефа на едни от наи-големите работодатели в България...!?!? Прочетох 3 пъти статията и не разбрах много добре за престъплението, което е извършил. Береков бил призовал прокурора да се самосезира??!! Да не стане като с вилата му в Гърция да се окаже, че всичко е платено по редовен път! Абе въобще голямо лаиномятане става по Плевнелиев, Боко и Цецо хаххахаха. И то все от едни и същи. Маи трополят за да надвикат осиранията с изборния кодекс и предстоящото вземане на 3,5 милярда външен дълг.....лелееее кво крадене ще падне!

 2. #2
  Сун Дзъ 28 мар 2014, 01:21
   
  0
   
  0

  Президента е официално лице ,а не приятел по чашка и няма никакво право да прави тайни срещи с частни лица(независимо колко са големи),без протокол и без официална цел-на това му се казва заговор.Разбрахме че е платил вилата в брой,без документ за пренос на парите,което е знарушение и по българския и по европейския закон.Така е записано в писмен документ и ако не е вярно,значи е извършил документно престъпление.За времето,в което е президент,успя да направи невероятно количество гафове,мисля че е за Гинес.

 3. #3
  Ангел 28 мар 2014, 21:38
   
  0
   
  0

  до #1 (Никакъв анализаторин не си ти) ,.....само ти ли не разбра че, боса на ЕВН е извикал президента за да му се скара че, българите сме толкова нахални да искаме пари и да му даде инструкции как да действа по- нататък (да охлади ентусиазма на БСП някак си )
  Впрочем, костов ако чете такива теми (понеже гледам че,е зает да управлява САЩ, Нато , ЕС и Украйна ), би ли обяснил каква сметка имаме ние българите от това, енергоразпределението да е в ръцете на частни фирми и да завишават сметката на всяко домакинство с по 8%. Нима държавата не може да осъществява тази дейност? Тогава преди как го е правела? На мен що не ми направят един такъв подарък а? Да ми кажат - на ти тези 8 милиона балъци и почвай да ги дереш! Ние те пазим, законите, полицията,....всички те пазим!

 4. #4
  Analizatorina 30 мар 2014, 00:02
   
  0
   
  0

  Ангеле, едно голямо благодаря че ме отдело от тълпата дето е "разбрала" какво прави президента през срещите си! Вдигаш ми летвата ама ще се справя..макар, че не съм "никакъв Анализаторин". ти и другите всичкоразбрали ми напомняте за онези футболни ехперти, дето не могат да се затичат след автобуса без да се задъхат но си мислят, че те и само те знаят спасителната формула за българския футбол.
  Сега до Сун Дзъ... един съвет прятелски-първата новина в българия винаги винаги винаги е ПЛАТЕНА от някои, втората е от някои, които се сеща да поразгледа случая, например някои разследващо журналист и последната, която е вярната стъпва върху всички останали. Но елементарните хора четат само първата и те на това и разчитат и за съжаление познават. Та последната новина за случая да ти я кажа-Плевнелиев, не че сам му фен, но показа документи за банковия превод за къщата. Нооооо оплескването вече беше сторено. Още един случаи-Костинброд.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка