Седем милиарда долара: Цената на изтеглянето на САЩ от Афганистан

Pan.bg 28 мар 2014 | 09:44 views (1908) commentaries(0)
img Изтеглянето струва на САЩ $5-7 млрд.
Андрей Рангелов, в.БА


Досега са транспортирани 80 000 контейнера с военно имущество

Между 5 и 7 милиарда щатски долара ще струва изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан, съобщиха световните агенции, цитирайки централното командване на американските въоръжени сили. От азиатската държава Щатите ще трябва да изтеглят до края на тази година 38 000 военнослужещи, 24 000 единици техника и 20 000 контейнера с оборудване.

Всъщност става дума за

мащабна логистична операция

която вече е в активен стадий. Сега в Афганистан се намират около 57 000 военнослужещи от ИСАФ, като повече от половината от тях са американци.
Изтеглянето на британските сили пък ще струва на Обединеното кралство $497 млн. Това ще са разходите за транспортирането до острова на 5500 контейнера с оборудване, 3345 единици техника, 50 самолети и хеликоптери, 400 тона боеприпаси и 5200 военнослужещи, посочва Би Би Си.
Според оценките на НАТО, общо 218 000 са контейнерите с военно оборудване и автомобилите, чието изтегляне от Афганистан е започнало през април 2012 г. и ще приключи до края на 2014 г. Досега са изтеглени около 80 000 от тези товари.
Всъщност не се изтегля цялото въоръжение и техника, които силите на ИСАФ са използвали досега в Афганистан. Една част от транспортните средства, тежка техника и въоръжение

остава на разположение

на афганистанската национална армия.
Американците предоставят на афганистанските сили за сигурност въоръжение, боеприпаси и автомобили. Това става чрез Афганистанския фонд за поддръжка.
Най-изхабените оръжия и машини през 12-годишната операция на НАТО в азиатската държава просто ще се бракуват. Непотребните боеприпаси ще бъдат утилизирани. Държавите, които участват в ИСАФ, изтеглят от Афганистан само годното имущество, което все още може да бъде използвано по предназначение.
Има и възможност някои машини, които може да имат приложение в гражданския сектор, да бъдат продадени. Според представители на министерството на отбраната на Великобритания, става дума, например за екскаватори и мотокари-товарачи, както и за мобилни перални комплекси и ненужни контейнери. Би Би Си цитира представител на занимаващата се с такъв род търговия кувейтска компания Agility Defence and Government Services, според когото

image

вече са продадени над 2000 контейнера

с различна техника и оборудване, а също около 100 автомобила, включително лендроувъри, индийски пикапи „Тата” и две авиационни противообледенителни машини.
Американците досега са подготвили за изтегляне към 300 000 тона оборудване, но част от това имущество ще бъде или продадено, или утилизирано. Планира се на разположение на армията и силите за сигурност в Афганистан да бъдат оставени около 15 000 единици техника. Сред тях са 1600 бронирани машини с усилена противоминна защита. Всеки от тези 20-тонни автомобила е на стойност около милион долара. Същевременно 9000 такива машини ще бъдат отправени обратно в САЩ, а останалите ще бъдат продадени на търг с начална цена $2000-5000 за брой. В случай, че не се намерят купувачи, машините ще бъдат нарязани и продадени за скрап.
Силите на ИСАФ ще предадат на афганистанската армия също контролно-пропускателните пунктове и

предните оперативни бази

използвани от коалиционните войски. Там има огромно количество невоенно оборудване – електрогенератори, компютри, телевизори, стелажи, шкафове, столове и т. н.
Според американските официални лица, изтеглянето на армейското имущество от Афганистан ще става „отвсякъде, откъдето е възможно”. Щех се използва всякакъв вид транспорт - въздушен, сухопътен и морски, а често – и комбиниран. Възможните маршрути за придвижване са вече ясни, но по кой какви сили и средства ще бъдат транспортирани до края на годината, се уточнява в хода на изтеглянето.
Като че ли най-ясен е превозът по въздуха. Според анализаторите от територията на Афганистан транспортните самолети ще пренасят техника и личен състав вероятно до пристанища в Персийския залив и Средиземно море, откъдето превозът ще може да продължи с кораби. Част от полетите ще имат за крайна точка американските бази в Германия.
Един от основните маршрути по суша е в южно направление – през Пакистан до пристанище Карачи, след което техниката да се товари на кораби. Това е

най-удобното трасе

въпреки че трафика по него е съпроводен от усложнения и инциденти. През 2011 г. властите на Пакистан затвориха този маршрут за американския транзит, тъй като там, след авиационни удари на НАТО, бяха убити пакистански военнослужещи.
Друго направление е северното. Този маршрут преминава през Казахстан или Узбекистан и продължава през Грузия и Русия към Латвия.
Според анализаторите изтеглянето няма да е лесно. „Силите на ИСАФ се намират в страна, която няма директен излаз на море, с абсурдно лоши комуникации. В Ирак имаше шосета, водещи към пристанищата в Кувейт. В сравнение с тях Афганистан е истински кошмар!”, заявява редакторът на сайта Defence Analysis Френсис Туси.
Въпреки това логистичната операция по изтеглянето е в ход. Войските на ИСАФ ще се приберат у дома с техниката и въоръжението си до края на 2014 г. А ще има ли и каква ще бъде евентуалната мисия на НАТО, ще зависи от трудните преговори и все още неподписаните договорености с властите в Кабул, както и от изхода на президентските избори в Афганистан в началото на април.
----------------------

Иска се опит и майсторлък

За изтеглянето от Афганистан се искат майсторлък и опит, коментира неотдавна за военните медии командващият на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Атанас Самандов. В момента България има над 420 военнослужещи в азиатската държава. Те са разположени главно в Кандахар, където охраняват местното летище.
България ще прекрати участието си в мисията в Афганистан в края на 2014 г., заедно с финализирането на цялата операция на ИСАФ. При евентуална нова мисия на НАТО в Афганистан за обучение и подкрепа на местните сили за сигурност от началото на 2015 г. – операция „Решителна подкрепа”, страната ни е декларирала, че може да участва с не повече от 110 военнослужещи.
По думите на генерал-лейтенант Самандов, до края на годината българският контингент, естествено, трябва да разполага достатъчни количества оръжие, техника и боеприпаси. Поради това трябва да направим изтеглянето на част от имуществото без да нарушаваме запасите, докато воините изпълняват задачите си в Афганистан, поясни командващият на СКС.
По думите му у нас ще бъде върнато всичко, с изключение на това, което след дългогодишната употреба от контингентите ни вече е негодно за употреба и разходите за прибирането в България биха били по-високи от неговата стойност. Имуществото, което остане в азиатската държава, или ще бъде бракувано, или ще бъде оставено на афганистанската армия. Ненужните боеприпаси ще бъдат предадени за унищожаване в специализираните центрове на ИСАФ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка