МВР оставя охраната на границата до края на годината

Pan.bg 28 мар 2014 | 20:04 views (2927) commentaries(3)
img Юлиан Христов
offnews.bg

Охраната на българо-турската граница ще продължи до края на годината, а не както беше планирано – до април тази година.

По информация на OFFNews срокът за командироване на служители на границата е удължен до 31 декември 2014 година.


Причината за удължаване на срока за охрана и след 4 април е забавянето в строителството на оградата, която по първоначални разчети трябваше да бъде готова в края на февруари или началото на март. Заради засиления бежански поток в края на 2013 година бяха взети спешни мерки за овладяване на кризата, което доведе единствено до двойно оскъпяване на проекта и забавяне в изпълнението му.

От МВР не потвърдиха дали има издадена министерска заповед, но припомниха, че във връзка с плана за овладяване на кризисната ситуация с бежанците ведомството е направило предложение за подсилване на охраната, въпреки констатациите за спад на броя на преминаващите границата чужденци.

По разчети на МВР през ноември охраната с полицаи излиза на ведомството близо 80 хил. лв. на ден, а в операцията са ангажирани средно 1500 полицаи.

В отчета на МВР за изпълнение на плана за справяне с бежанската криза е записано, че през декември 2013 г. в района на Елхово са командировани общо 1564 служители и 139 броя патрулни автомобили. През януари, когато е отчетен спад в миграционния натиск, броят на командированите полицаи е намален със 105. През февруари броят на полицаите на границата е бил 1 399, като командированите от тях са 1 005 служители. За оптимизиране на разходите МВР е започнало процедура по назначаване на бивши служители на МВР към Гранична полиция в Елхово, което е част от плана за заетост, одобрен от правителството.

На границата се командироват служители от почти всички областни дирекции на МВР в страната, с изключение на тези, на които може да им се наложи да участват в други операции. По този начин се попълва недостигът на сили в Гранична полиция за изпълнение на операцията. Полицаите се командироват за 15 дни, след което се връщат отново на постоянното си работно място. Вече има случаи, при които служители са били командировани по три пъти.

Решението за удължаване на срока на операцията идва на фона недоволството на полицаи, които не са получили парите си за положен извънреден труд. Това се допълва и от планираното спиране храната, която се полага при извънредни условия на труд. Аргументацията на министерството е, че получавайки командировъчни, полицаите нямат право на допълнителни средства за храна.

Синдикатите в МВР вече са изразили несъгласието си с това решение, с което са уведомили зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  бивш полицай 28 мар 2014, 21:15
   
  0
   
  0

  тези които са получили командировачни -дневни иза хотел не по три смени даже иза повече.след като получават командировки би трябва да не получават поционни пари.

 2. #2
  staria voin 28 мар 2014, 21:34
   
  0
   
  0

  Браво,сетили се накрая за бившите---а аз да попитам,защо забравиха някогашните ГРАНИЧАРИ - не се сетиха,запас да ги вземат,и без това много от тях са охранители,със разрешения за оръжие,хора проверени и ОТГОВОРНИ,как не се намери една умна глава да се рещи,ако се случи това---със чест ще се справят,а сега--що е то граница и гранична пирамида и до тях-ПОЛИЦАЙ,моя и вашия квартален,на когото не му е ама никак мястото там,да речем или някой друг.....лесово---269--279 гп,ЧИЧКО МОНС.. ЛЕКА ДА Е

 3. #3
  nemo 29 мар 2014, 23:31
   
  0
   
  0

  1-во НЯМА ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ а има гранична полиция.
  2-ро НЯМА АРМИЯ.
  3-ИМА САМО ПОЛИЦИЯ НА КОЯТА ДА РАЗЧИТА БЪЛГАРИНА И БЪЛГАРИЯ.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка