Наградиха български отличници на НАСА

Pan.bg 30 мар 2014 | 11:44 views (2147) commentaries(0)
img Кметът на община Варна Иван Портних награди възпитаниците на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон" Иван Попов, Атанас Ковачев и Неделчо Пасков, които спечелиха голямата награда в конкурса на НАСА Ames Space Settlement Design Contest. Това стана по време на 40-та национална младежка конференция по астрономия, организирана от НАОП „Н. Коперник”. В нея участват над 120 учени от астрономическите институции – БАН, НАО, Народни Обсерватории, САБ , студенти, учители по физика и астрономия, ученици от цялата страна, които ще докладват резултати, получени при астрономически изследвания и наблюдения.
„За мен е изключителна чест да съм днес сред вас. С вълнение ви приветствам, защото виждам, че в залата има много млади хора, които гледат не само към звездите, но и напред в живота. Сърдечно поздравявам тези, които донесоха слава на морската столица с наградите, които получиха от НАСА - вие сте истинските посланици на Варна по света“, заяви Иван Портних. Той припомни, че градът се бори за две изключително важни каузи – „Варна – Европейска младежка столица 2017“ и „Варна – Европейска столица на културата 2019“. „Вярвам, че вие, младите хора, сте най- голямото ни предимство в тази надпревара. Призовавам ви да станете доброволци в нашата кампания „Ти си Варна 2019!“, защото градът ни има нужда от хора точно като вас“, каза кметът.
„Четиридесет години минаха, откакто бе организирана първата национална младежка астрономическа конференция. За някой може би това е много дълго време, за други не чак толкова. Сред нас са учители, които са въвлечени в идеята от самото й начало. За мен е чест да открия тази конференция, която е един висок форум за всички астрономи в България.“, приветства участниците Свежина Димитрова – директор на НАОП „Н. Коперник” – Варна.
Специални гости на проявата бяха Лилия Христова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, и Славчо Славов, председател на комисията по образование към ОбС.

--

Община Варна

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка