Saab с успешен полетен тест на IRST за Gripen E

Pan.bg 04 апр 2014 | 16:25 views (2524) commentaries(4)
img Saab с успешен полетен тест на IRST за Gripen E


Д.Ставрев, сп.КРИЛЕ

image


Отбранителната компания Saab успешно осъществи по план първия полет с новия ИЧ сензор (топлопеленгатор) IRST (Infra Red Search and Track), който ще бъде монтиран на най-новата версия - Gripen E. IRST няма излъчвания и може, без да издава местоположението на самолета, в режим на електромагнитна тишина, да открива, проследява и идентифицира всякакъв тип цели.

„Първият полет с предсерийният прототип на Gripen E на IRST даде много добри резултати. Бяха засечени, проследени и идентифицирани разнообразни цели и системата се представи според очакванията. IRST е нов сензор в оборудването на Gripen, който позволява на пилотите да виждат цели на големи разстояния в няколко посоки” заяви Ханс Ейнерт, командирът на изпитателното звено на Saab.

Целта на изпитателния полет бе да се потвърди, че IRST функционира нормално и че интеграцията му на Gripen Е е успешна. Интеграцията и усъвършенстването на сензора продължа по план.

IRST е разположен в носа на самолета. Той не излъчва сигнали и може, без да издава местоположението на самолета, тихо да открие, проследи и идентифицира всякакъв тип цели и е изключително полезен срещу въздушни цели с малко напречно сечение на радарния силует, като самолетите по технологията СТЕЛТ. Сензорът гледа в предна полусфера в широк сектори регистрира топлинните излъчвания на самолети, вертолети, обекти на земята и на морската повърхност.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Fulcrum 04 апр 2014, 18:08
   
  0
   
  0

  Все повече започвам да се убеждавам че Грипен е самолетът за нашите ВВС.Мисля че шведите ще са готови на отстъпки.

 2. #2
  Zoro 05 апр 2014, 13:21
   
  0
   
  0

  Сега Грипена се нарежда до Рафал с инфрачервен сензор..доста е иновативно това самолетче наистина,ако нашите политици могат да вземат "Грипен Е" хич да не се чудят ами направо една ескадрила от 10 машини за България ще е като мехлем за родните ВВС

 3. #3
  koci 21 апр 2014, 08:58
   
  0
   
  0

  якой ще подскаже ли от коя година нашите летци използваха топлопеленгатори на МИГ23?

 4. #4
  Бат Влади 05 май 2014, 22:17
   
  0
   
  0


  koci, "Топлопеленгатори" са известни още от 30-те години на миналия век (първи опити за военно приложение - Вермахта). Нали не вярваш че шведите си падат по ретро? И какво ти говори терминът "сензор"? Да не искаш да кажеш че този на МИГ-23 е същата технология като на Грипена? В кой век живееш бе момче?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка