Съюз АТЛАНТИК: Лъснаха лъжите за уникалността на МиГ-29, пропуснаха уникална възможност за F-16, да се защитим от агресията на Русия!

Pan.bg 17 апр 2014 | 12:57 views (8730) commentaries(72)
img Десет години членство на България
в НАТО – равносметка с поглед
към следващото
десетилетие
Становище на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“

Агресията на Русия срещу суверенна Украйна прокара водораздел между мирния период след края на Студената война и настоящия исторически момент, сложи край на илюзиите за трайно сътрудничество между великите сили и на розовите надежди у нас, че без истинска модернизация на Въоръжените сили, без политическа мъдрост и воинско мъжество ще оцелеем през идващите години, като се крием и снишаваме, докато мине бурята.
В печалното съвпадение между руската агресия и десетата годишнина от членството на България в НАТО можем да съзрем пръста на Провидението, което се опитва да ни посочи, че досегашната отбранителна политика е била късогледа, нереалистична и небългарска. След като само на 500 км (оперативна дълбочина) от бреговете ни бяха прекроени следвоенните граници на Европа и бе отправено нагло предизвикателство срещу евроатлантическата общност, очевидно не можем да я караме, както досега.
Четвърт век след 1989 г., обозначен като времето на т. нар. преход, управляващите у нас клики, въпреки привидните си политически, идеологически и икономически различия, бяха удивително единодушни в едно: Българската армия да бъде държана в будна кома, за да не би да попречи при разграбването на държавата. Офицерският състав бе доведен до състоянието на „объркано стадо“, според Ноъм Чомски, което е в постоянен стрес за социалното и материалното си оцеляване, ежегодно изживява шока от перманентни съкращения, „трансформации“ и „оптимизации“, от мними и заредени с корупция модернизации, чиято единствена цел бе да отрежат живо месо от снагата на Българската армия.
Стана ясно, че са нужни незабавни, решителни, промислени и координирани със съюзниците мерки, които да ни извадят от сегашното състояние.
1. Смятаме, че настоящият военен бюджет, както и военните бюджети на повечето правителства след 1989 г., е нереалистичен, пацифистичен и обрича видовете въоръжени сили на по-нататъшна деградация. Системно съкращаваните военни разходи доведоха до значително изоставане на страната ни във военно-технологическо равнище в сравнение с другите държави, близки по територия и население до България, чийто принос за колективната отбрана на НАТО и за собствената им защита е далеч по-адекватен от българския.
image
2. В резултат на политика, която не би могла да бъде квалифицирана иначе, освен като национално предателство, след десетгодишно членство в Организацията на Северноатлантическия договор България не е в състояние да участва пълноценно във високоефективни бойни операции на НАТО. Въоръжените ни сили не притежават достатъчно военни и технически способности да осъществяват скоротечни, с голям пространствен размах, предимно нощни бойни действия. В Сухопътните войски все още липсва съвременна бронирана бойна машина. ВВС така и не получиха толкова дискутирания многоцелеви тактически изтребител, бойните хеликоптери са разглобени и чакат резервни части от Русия, а ВМС не разполагат с модерен боен кораб от клас „корвет“ или „фрегата“. Изоставаме с развитието на системите за командване и управление и с логистичните способности.

3. Първата стъпка за излизане от кризата е неотложно да бъде закупен съвременен многоцелеви боен самолет. Според нас, за целта е необходимо да бъде потърсена помощта от съюзниците, от политическото и военното ръководство на НАТО и от водещите държави в Алианса. В този момент те ще бъдат по-отзивчиви, отколкото преди март 2014 г.
Поради политически и корупционни интереси от 2007 г. насам бяха проспани изключително добри възможности за съвместна покупка на такъв самолет заедно с Румъния. Съвместната покупка щеше да намали общата стойност на машината, осигуряваше перспективи за съвместна експлоатация, за ремонт, за обучение на пилоти и изпълнение на операцията „Еър полисинг“. След като клики и икономически групировки съзряха в сделката значителен корупционен потенциал и се опитаха да реализират интересите си, Румъния самостоятелно закупи предвидените самолети от Португалия. Така в страната ни повече от 10 години се води безплоден диалог какъв, откъде, на каква цена и пр. да бъде лелеяният от второ поколение бойни пилоти самолет.
Днес особено ярко лъсват лъжите, изприказвани от политици, генерали (дори от началници на ГЩ) и от набедени експерти за уникалните качества и незаменимата стойност на МиГ-29. С басните за способностите на този самолет четвърт век Военновъздушните ни сили бяха държани като заложник на антинатовската политика на Русия. Двигатели и други системи на „миговете“ бяха пращани за ремонт, сключвани и разтрогвани бяха договори, водени бяха продължителни преговори, връщани и доплащани бяха суми, без да получим възможност любимият на някои ветерани самолет да може да участва в истински бойни действия заедно със съюзни авиационни формирования поради простата причина, че за 25 години той така и не придоби натовската система за опознаване „свой-чужд“ и съвременно ракетно въоръжение. МиГ-29 блестящо изпълни функцията на механизъм за изнудване на България от страна на Русия и на обект на въздишки по време на паради.

4. Събитията неумолимо и недвусмислено налагат необходимостта страната ни с бързи темпове да се избави от военната и техническата си зависимост от Русия. Десет години в НАТО и 15 години преди това са достатъчен период да се убедим в пълната заблуда, че вероятен противник като Руската Федерация, разгърнала широкомащабна информационна война срещу НАТО и САЩ от 2008 г. насам, ще се отнася преференциално към натовска България, ще ремонтира и ще модернизира остарялата съветска военна техника или коректно ще ни доставя резервни части, боеприпаси, ракети и торпеда.
Икономическите възможности не позволяват превъоръжаването и модернизацията да станат мигновено, но има редица начини, които биха позволили този процес да бъде ускорен: дългосрочни кредити; лизингово използване; забравеното каскадиране – метод, с който армиите на Гърция и Турция преди години придобиха значителни способности. Подобен подход може да бъде избран само в резултат на политика: активна и целенасочена, волева и недвусмислена. В отбранителната ни стратегия днес няма място за „разкрачена поза“ от типа на „Винаги с Германия, никога срещу Русия“, опровергана от Българската армия през Първата световна война.
5. Агресията срещу Украйна и предизвикателните разузнавателни полети на руски бойни самолети покрай българските териториални води поставят на дневен ред необходимостта страната ни да поиска на политическо и на военно равнище да бъде разгледан проблемът за отбраната на югоизточното крило на НАТО и на отделните държави, формиращи това крило.
Нека да не забравяме старата българска пословица „Не търси стрели, когато дойде врагът“. След като по настояване на Полша и балтийските държави от НАТО вече съществува план за конвенционални бойни действия срещу Русия при нейна агресия срещу държави от северния фланг на НАТО, няма причини такъв план да не бъде разработен и за нашия регион.
6. България направи своя избор с приобщаването си към евроатлантическото семейство и връщане назад не може да има. Поради това са неуместни и неинтелигентни сълзливите заклинания в името на някаква „вечна дружба“ и общи славянски корени, за които няма научни доказателства. Като оставяме ненакърнени обичта и уважението си към великия руския народ, крайно време е да признаем, че напредничавата руска мисъл, дала недостижими образци на хуманизъм, демократичност, състрадание и жертвоготовност в името на святи каузи, е в абсолютен антагонизъм с авторитарния режим на Путин, овладял богатствата и лостовете за управление в огромната страна, потъпкал свободата на собствения си народ, нагло нарушаващ Международното право, готвещ се за агресивни войни под предлога за „изправяне на крака“, зовящ на кръстоносни панславянски походи срещу Запада и за затваряне на бившите държави от социалистическия блок зад стената на някакъв мистичен евроазийски съюз, зад който прозират руините на Сталиновата Страна на съветите.
Съюз на офицерите от резерва
„Атлантик“

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 72

 1. #1
  pE 17 апр 2014, 13:06
   
  2
   
  5

  Кой и кога видя агресия от страна на русия???

 2. #2
  NIKI 17 апр 2014, 13:24
   
  2
   
  3

  Преславе, защо пускаш очевидно платени статии във форума, както и откровено фашистките в последно време постинги на Костов?

 3. #3
  МиГ 17 апр 2014, 13:24
   
  1
   
  3

  "След като само на 500 км (оперативна дълбочина) от бреговете ни бяха прекроени следвоенните граници на Европа и бе отправено нагло предизвикателство срещу евроатлантическата общност, очевидно не можем да я караме, както досега. "
  Какви 500км бе??? Преди 20 до 15 години се прекроиха границите на 150-200км от СОФИЯ!!! Тогава можеше да я "караме както сега", а сега не можем? Честно казано не продължих статията до долу защото съм погнусен от очеизвадната манипулация в тази статия!

 4. #4
  Preslav 17 апр 2014, 13:32
   
  2
   
  1

  Привет Ники! Статията не е платена, или поне при нас не е платена.
  Пуснал съм я, за да може всички, които имат разум да се изсмеят на позицията на съюза на Аню Ангелов и да критикуват тези безумни писаници.
  Аз не съм съгласен с нито един ред в тази публикация, особено за лъжите, че МиГ-29 бил лош самолет... както те са го представили.
  Та за това е тук - за обсъждане.
  Относно Костов, ако обиди някой с циничен или груб тон, веднага ще бъде отстранен за срок от месец. Поздрави.

 5. #5
  rudy 102 17 апр 2014, 13:36
   
  1
   
  1

  Боже, какви глупости пише този негодник, дето е ял хляб от армията...

 6. #6
  Георги Ковачев 17 апр 2014, 13:47
   
  0
   
  1

  На фона на мрачните новини от север - добре е, че от време на време ни забавляват с някоя смешка ;-)

 7. #7
  Пенко Пенев 17 апр 2014, 13:48
   
  0
   
  1

  Еей,много мозък се лее тука...А заради исканията на кого ,затрихме самолети като МиГ-23 млд и бн,Су-22,защо Ми-24 стои на земята,защо са пратени в забвение ЗРВ,защо с лека ръка премахнахме ОТРВ-та ???? ЗАЩО!Близачи на САЩ и ЕС !

 8. #8
  Тик Так 17 апр 2014, 13:49
   
  0
   
  0

  Статията е повече от ясно че е пълна глупост но няма лошо в този сайт да се публикуват такива позиции че иначе ако ги няма ще заприлича на русофилски сайт.
  Костов нека си драпа по клавиатурата вече ми е забавен и винаги се чудя с какво ще избухне болния му мозък.

 9. #9
  хахо 17 апр 2014, 14:07
   
  0
   
  1

  И кое точно е глупостта? Че МиГ-29 може нещо ли? Е нищо не може напрактика, освен да върти гъз на авиошоу на 500 м височина.

 10. #10
  реметалак 17 апр 2014, 14:09
   
  0
   
  0

  Г–да от съюзана офицерите от резерва,,Атлантик,,-къде бяхте когато се нарязваше военната ни техника ,къде бяхте когато НАТО разкъсваше Сърбия на части , когато натовските самолети нарушаваха държавната ни суверенна граница и ни пущаха по някоя и друга бомба ,но да те са от добрите бомби така може,къде бяхте когато мачкаха Либия без одобрението на ООН и вие правите становище агресор,това ли са недостижими образци на хуманизъм, демократичност, състрадание и жертвоготовност в името на святи каузи, това не е абсолютен антагонизъм и нагло нарушаване на международното право или забравихте за това.Г–да от съюзана офицерите от резерва,,Атлантик,,не си спомням да нашите политици да са се допитали до народът дали иска да е в НАТО за да имате пристрастие и да вземате някъкво политическо становище не ви прави чест.

 11. #11
  arado 17 апр 2014, 14:19
   
  0
   
  1

  УЖАС! Не мога да повярвам, че някой в униформа от БА може да напише това. Предатели!

 12. #12
  короиин1980 17 апр 2014, 14:23
   
  0
   
  0

  Статиятя наистина е доста слаба и целенасочена , но факта , че тази модификация на МИГ29 не е многоцелеви самолет и , че изспуснахме много възможности си е така.
  ПС:не съм фен и на Ф16 за мен вариантите са два Грипен и Еврофайтар зависмост от цена , обслужване и тн...

 13. #13
  Долгорукий 17 апр 2014, 14:37
   
  0
   
  1

  Аню Ньойски не беше ли член на съюза на предателите и обслужващите чужди интереси "АТЛАНТИК" (брей че гръмко!) ? А най се радвам като гледам как Владимир Путин им бърка в едно място на подобни евро-атлантици!

 14. #14
  полковника 17 апр 2014, 14:41
   
  0
   
  1

  Това не е статия, а становище (т.е. мнение-има разлика) на съюз "Атлантик" с председател ген. Съби Събев. Същият беше цитиран от в. "Дойче веле", докато нас никой не ни цитира и сме в графата "набедени експерти". Това са основно хора, свързани с англо-саксонската военна мисъл и образователна система (вижте биографиите на членовете на управителния съвет), така че, "атлантическия" дух на становището е нещо нормално.

 15. #15
  Pesimik-Tehnik 17 апр 2014, 14:43
   
  1
   
  0

  Преславе, за МиГ-29 смяташ ли, че това, което каза Румен Радев са глупости? Смятам, че времето на високопарните и голословни приказки на некомпетентни политически командири би трябвало да е отминало. Мисля, че в нашата армия е време най-после да се чува думата на професионалистите, а не на червено надъханите боклуци!

 16. #16
  Preslav 17 апр 2014, 14:50
   
  0
   
  0

  Нещо да съм казал за ген.Радев? Аз съм против мнението на абсолютни лаици, а не на професионалисти като уважавания ген. Радев.

 17. #17
  реметалак 17 апр 2014, 15:06
   
  1
   
  0

  Г-н полковник не го приемайте лично но синоними на становище са гледище,схващане,разбиране,твърдение,теза,отношение,позиция,база,решение,положение,основа,платформа и като хора свързани с анголо-саксонската военна мисъл и образователна система кога ще се намери някой и с такава мисъл, но наша българска

 18. #18
  Krasimir Dimitrov 17 апр 2014, 15:09
   
  0
   
  1

  Като чета тази статия, си вадя изводи,че тия никога не са били наясно какво е Българска армия.Ако са били офицери,то тия никога не са се отдалечавали от бюрото си, а сега са си направили клубче,ако може пак да пада по някой лев.

 19. #19
  68-а СС 17 апр 2014, 15:17
   
  0
   
  1

  Питайте къде бяха тея безполови същества по време на шествията на военните и как се поклониха до земята на унищожителя АНЮ. Но ние помним!

  http://pan.bg/view_article-4-15717-Atlantik-Ne-preporychvame-na-voennite-da-hodqt-na-shestvieto-Podobni-dejstviq-sa-neadekvatni.html

 20. #20
  опълченски офицер 17 апр 2014, 15:45
   
  0
   
  1

  Колеги, приятели, бойци на България от кадъра и резерва на Българската армия!
  Вие какво очаквахте от соросоидния и предателски съюз Атлантик, в който Аню Ньойски е основна фигура, организатор и вдъхновител? Освен подобни пасквили, друго не могат да измислят! Вижте им биографиите - почти всичките са завършили военни училища и академии в СССР (а сега пишат Русия), включително училището за политкомисари за агитация и пропаганда на Варшавския договор във Лвов, Западна Украйна. Всички тези активисти на Атлантик - тридесетина на брой, пръснати като метастази из МО и БА, по разни кръгли маси, журове, вечеринки и коктейли "научно" обосноваха погромите върху БА и ни докараха до Втори ньойски диктат! Становището им е писано в стил 1968 година!
  На тези национални предатели и русофоби-войнолюбци препоръчваме да се организират като доброволци и да заминават да се бият срещу руснаците в Донецк и Крим! Ние нашите деца там няма да ги пуснем!!!

 21. #21
  ОТАН 17 апр 2014, 15:48
   
  0
   
  0

  Този велик съюз, как му беше името - Атлантик, не е много далеч от идеята България да няма нито руско нито западно въоръжение. Най - независими от Русия ще сме ако сключим договори за разполагане на турски подразделения на територията си. Така хем ще сме независими от Русия, хем ще е евтино. Аз лично не се сещам за по некадърни, разбирайте корумпирани, от тези добре охранили се резервисти, разбирайте предатели.

 22. #22
  777 17 апр 2014, 15:50
   
  0
   
  1

  Статия от атлантиците с промити мозъци на хонорар в ЮеСеЙ.

 23. #23
  Мърморкото 17 апр 2014, 16:24
   
  0
   
  1

  И само като си помисля, че 95% от атлантиците са били приемани във боенните училища на Народната тепублика след щателно проучване - това "наши" деца ли са и могат ли да станат офивери на Народната република, разбирам защо социализмът се сгромоляса. И още - като си спомня, че познавам някои от тях, които до 1990, неее, до много по-късно говореха съвсем други работи (няма да споменавам имената им, аз съм човек, който не обича да говори зад гърба им)... Затова си мисля, че те, "имащи визия за бъдещето" (както ми писа в мейл един от създателите им!!!) са имали не визия за бъдещето, а визия за туй, що дрънка в кесиите.
  Да не коментирам какво е МИГ-29 срещу F-16, не съм летец и там мога да сбъркам... Но ще коментирам, че да се продадеш на НАТО и САЩ могат само хора без чест. А човек без чест не бива да носи офицерски пагони, дори и в гардероба си не бива да ги държи!

 24. #24
  Fulcrum 17 апр 2014, 16:38
   
  1
   
  0

  Единственият проблем на Миг-29 е слабичкият му радар.Малката далечина на откриване и захват.Във въздушен бой срещу Ф-16 извън зоната на визуалното откриване си просто загубен с този радар.Надявам се че при Миг-35 е решен този проблем.В близък бой обаче пепелянката няма никакъв шанс особено срещу овт версията. http://www.iaf.org.il/5642-35655-en/IAF.aspx Ето какво казват израелците за самолета

 25. #25
  Гост от Варна 17 апр 2014, 17:09
   
  0
   
  0

  "След като само на 500 км (оперативна дълбочина) от бреговете ни бяха прекроени следвоенните граници на Европа и бе отправено нагло предизвикателство срещу евроатлантическата общност, очевидно не можем да я караме, както досега..... "

  До тук четох - какви следвоенни граници?? Малее, че има и колеги дето ги познавам и членуват в тоз Атлантик!!! Мани, мани - пълен БУЛШИТ!

 26. #26
  5kof 17 апр 2014, 17:22
   
  0
   
  0

  Силно се надявам, че ще дойде денят на Страшния /Народният/ съд. И тогава такива мерзавци като Иван Костов, Михо Михов, Кобурга, Пасито, Аню никаквеца и много други знайни , и незнайни предатели и родоотстъпници ще трябва да отговарят за безумните си постъпки, довели ни до това да не приличаме на държава, а на разграден двор. И всеки световен малоумник и безумец да ни дава тон на живота.

 27. #27
  TPE3BEH 17 апр 2014, 17:39
   
  1
   
  0

  Чета коментарите и се хващам за главата какви закостенели орехи има в БА (ако коментиращите тук са наистина хора, които служат). За това сме на това дередже и няма да се оправим скоро. Цялата държава си живее в едни "минали велики времена" и отказва да приеме реалността...

 28. #28
  OTAN 17 апр 2014, 18:05
   
  0
   
  0

  И каква е реалността, ТРЕЗВЕН? Каква е ползата от 25 години опити да се интегрираме в западните структури. Нещо на преференциална цена получили ли сме. Някой от нашите партньори закъхарил ли се е, че не сме равнопоставен партньор във военно отношение. Отговора е НЕ. Защото щом сме в нато със слаба армия, то единствения извод е, че със сигурност в това си положение не сме съюзник с Русия. Така според мое мнение са и доста други партньори в пакта. И определено не е необходимо да си военен за разсъждаваш трезво и независимо :)

 29. #29
  Румбата 17 апр 2014, 18:09
   
  0
   
  0

  Г-дата от "Атлантик" не могат да разберат, че техните мисли са много далеч от разбиранията на народа. В техния сайт няма възможност за коментари след всяка тяхна декларация. Затова ви призовавам да им пращате писма чрез формата им за контакт на този линк http://www.atlantic-bg.org/bg/contacts.html. Аз току-що им пратих следното писмо, сега засега в много учтив тон:
  "Господа атлантици, необходимо е да дадете възможност след всяка ваша декларация да могат да се публикуват коментари. Тогава ще можете да видите как Вашите идеи се посрещат всред народа. Защото така ми се струва, че имате някои илюзорни представи."

 30. #30
  OP 17 апр 2014, 18:29
   
  1
   
  0

  Миг-29 - изтребител за завоюване на господство във въздуха над далечна приводна радиостанция. Ограничени способности за бойно използване. Годен единствено за въртене на пилотаж над главите на непросветените и за летателно обучение понеже е устойчив на пилотски грешки.
  Казаното в становището на Атлантик е абсолютно вярно.

 31. #31
  Nato-вец 17 апр 2014, 18:33
   
  0
   
  0

  По принцип България няма друг геополитически избор освен да членува в англо-саксонските организации, но това не трябва да се изършва ходом марш напред с разтворени задни бузки и готовност устата да поглъща нечии патки. Изключително нечистоплътно е точно тея едновремешни закапечейски пръдльовци и преобразени днес в СОРА да се вживяват на най-големите теоретици на натовското у нас. Освен това, така нареченото "становище" едва ли щеше да го има ако в световния печат не върлуваше кампания за очерняне на Руската Федерация. Не че съм фен на Русия и руското, но военната им техника е сравнително непретенциозна за поддръжка и едновременно с това качествена (за справка военния музей в Белград)в сравнение със пре-скъпата и нежна западна техника. Последното не е порок, но при положение че България е най-бедната страна в ЕС а и може би една от най-бедните в Европа, то е абсолютно кощунство тя да се военизира в стил СССР в студената война т.е. на гол тумбак чифте скъпа натовска техника. Атлантическите пръдливци дори предлагат новата военна техника да се купува с ДЪРЖАВНИ КРЕДИТИ!!!!!!, което е абсолютно безумие и признак най-вече на АЛЧНОСТ, тъй-като от казаното прозират напъните за комисионни на корпоративните представители на различните оръжейни концерни и посредници близки до Атлантик. Ако имахме специални служби на място, то подобни изявления веднаг щяха да бъдат разчоплени за това каква цел преследват и в интерес на кого искат да обърнат общественото мнение.

 32. #32
  Подполковника Л.Б. 17 апр 2014, 19:27
   
  0
   
  1

  .Цитат - България направи своя избор с приобщаването си към евроатлантическото семейство и връщане назад не може да има.-край на цитата. - Хей атлантци нещастни! Не забравяйте, че България граничи със Черно море,а не с Атлантическия океан,че нашия вековен враг е Турция, че нашия вековен приятел и брат е Русия, че НАТО и САЩ са най-явните днешни агресори!Чудя се, дали само за пари сте се продали на западните вековни наши недоброжелотели, колониалисти и агресори или ви държат с нещо по- здраво!Прави са коментаторите преди мен ,че не заслужавата да се наричате български офицери,след като сте нарушили клетвата,която сте дали при приемането ви във военните училища на Народна Република България. Вие се самолишихте от офицерска чест с днешното си становище /ако не и преди това/.

 33. #33
  К? ЕДИТ 17 апр 2014, 19:32
   
  0
   
  0

  Коментарът е премахнат. Линкове към статии пращайте на редакционния е-майл info@pan.bg , ADMIN

 34. #34
  Мунчо Идиота 17 апр 2014, 19:39
   
  0
   
  0

  Автора на статията изглежда много страда за това,че пилотите от българските ВВС, все още не са успели да убият никого с наличните МиГ-29: "Двигатели и други системи на „миговете“ бяха пращани за ремонт, сключвани и разтрогвани бяха договори, водени бяха продължителни преговори, връщани и доплащани бяха суми, без да получим възможност любимият на някои ветерани самолет да може да участва в истински бойни действия заедно със съюзни авиационни формирования поради простата причина, че за 25 години той така и не придоби натовската система за опознаване „свой-чужд“ и съвременно ракетно въоръжение."
  "Браво" на автора !!! Акъл-море,Глава-шамандура

 35. #35
  ЗРВ 17 апр 2014, 20:36
   
  0
   
  0

  Идиоти!

 36. #36
  Fulcrum 17 апр 2014, 20:46
   
  0
   
  0

  Уникалната възможност е или Рафал или Грипен или Еврофайтър никакъв Ф-16.

 37. #37
  S. Kyupov 17 апр 2014, 21:04
   
  0
   
  0

  НАТО-МАТО...Всичко е толкова ясно. Някои хора ронят крокодилски сълзи за изпуснатите комисионни. Е аз навремето се зарадвах, че влизаме в NATO и какво?! Първото им желание към нас беше да свалим гащите, ама не до колената, а напълно, та да можем и да се разкрачим. А тукашните "атлантици" се заеха усърдно да режат 23-ки с ресурс, да закриват летища направени с толкова труд и народна пара (в днешно време са абсолютно разграбени от циганите), да закриват ракетни поделения и да унищожават техника за милиарди. Същото важи и за бронираната техника. И пак питам: и какво стана след това - дадоха ли ни западна техника, като си унищожихме източната. Хем искат да се отърват от бракмите си, хем пък и да са на печалба. А тук пара няма, защото се изредиха цяла плеяда крадливци. Иначе в статията умело се вплитат някои истини, Но между тях основно се усеща западния вятър. И какво се опитват да ни плашат с руснаците. Едва ли не Русия нападна NATO. Русия и Украина си имат по-специални отношения. Това и на децата е ясно бе господа атлантици. А щатите откровено и нагло си гонят интересите по всяка точка на света. Бабината си търсят в Черно море. Не се кланям и на руснаците, да не ме разберете грешно. Най ме е яд, че дупедавците ветропоказатели се опитват да ни дават акъл.

 38. #38
  .... 17 апр 2014, 21:22
   
  0
   
  0

  Пълни глупости! Жалко е че тия хора са били в БА. Добре че руснаците са ни подарили и самолети и танкове и обучение защото сега и това нямаше да имаме. Много бързо забравяте откъде сте тръгнали. За 10г. в НАТО какво видяхме? Само ни какзват какво да си купим, а да и КОМИСИОННИ.

 39. #39
  Дедо Прецаки 17 апр 2014, 21:34
   
  0
   
  0

  Хе-хе, както казваше един познат, когото никак, ама никак не мога да улича в симпатии към Русия: "Ако ти трябва автомобил - купи си немски, но ако ти трябва оръжие - купи си руско, м...а му"! Познавам ги до един всичките от този клуб и знам много добре, какви ги плещеха само преди 15 години! Само, че то лайното дали плува във Волга или в Мисисипи все си е лайно...!

 40. #40
  Любомир Митов 17 апр 2014, 21:42
   
  0
   
  0

  Към господина(ако мога да го нарека така) ОР - вижда се че "много" разбираш от авиация с изказването си за МиГ-29. Ако беше така както казваш то нашите самолети едва ли щяха да могат да изпълняват задачите си по Air policing. Абе какво да ти обяснявам...

 41. #41
  коко 17 апр 2014, 21:48
   
  0
   
  0

  Атлантическите дупета да си ходят у атлантика да си го топят. Господа атлантици атлантика е мн далеч от тук, стига сте ревали като магарета за самолет трета ръка фъ-16.Миг-29 е великолепен самолет, нашите за времето от 1988г са си били супер модерни. Атлантиците да вземат да сметнат колко години минаха от тогава, също така могат да проверят съвременните варианти на Миг-29 на какво ниво са, на каква цена са и т.н. След това да говорим за фъ-16. Знаят ли атлантиците че фъ-16 и всички хамерикански фъ -та излитат само от азфалтово покритие и то много добре облизано преди това. Знаете ли колко още други капризни изисквания имат. Ако новия самолет е нов миг, правят ли си сметката атлантиците че като за начало може да ползваме ракетите въздух-въздух на нашите мигове(защото са съвместими). Колко струва примерно една ракетка sidewinder някой ще каже ли?
  Да не стане като вертолетите Пантера, купихме им оръдие но не сме купили боеприпаси щото нямало пари!!!!! И говорим за някакви си гилзи, а ако трябва да купим ракета за самолет?????Абе господа атлантици вие хабер имате ли си колко сме бедни и мизерни бе .....кви евроатлантически ценности кви пет лева бе тъпанари такива.

 42. #42
  цЕл вол и 1/2 17 апр 2014, 22:06
   
  1
   
  0

  Нашите МиГ-ове вече са сдухани и е въпрос на МАЛКО време, те да бъдат заменени от... МиГ-21 за Air Рolicing. Честито на непроумелите тази проста истина!

  Аланкоолу, филанкишията Ньойски!!! Не те ли е срам от себе си???

 43. #43
  моuntain ranger 17 апр 2014, 22:14
   
  0
   
  1

  Всичките тия простотии, дето най-безсрамно ни ги сервират господа седесаро-герберастите и анювистите от СОРА, показват защо в момента се намираме в това състояние. Тези шаламано-тагаро-налбанто-анювизми периодично се пускат в публичното пространство за проверка на дупедавността, съответно на бойния дух на народа. Както става ясно от коментарите, имунната ни система въпреки всичко продължава да реагира на микробите и вирусите, които са се обединили в щам наречен СОРА. Но те не са виновни! Виновна е новата власт която продължава да държи тези кретенясали пенсионери в МО, подчинените структури и БА. Плъзнали са като разсейки навсякъде. Тези, които сега имат власт и не предприемат мерки срещу тях все някога ще отговарят! Персонално! И защо още няма повдигнати обвинения срещу шефа на предателите - генерал-министъра Аню Ньойски???

 44. #44
  независим 17 апр 2014, 22:29
   
  1
   
  0

  Стига сте спорили за 16 или 29. Контракт с Германия и Тайфун.

 45. #45
  Бляд 17 апр 2014, 22:29
   
  1
   
  0

  КомунизЪма приключи преди 24 години, явно повечето тук живеят още там.

 46. #46
  хм 17 апр 2014, 22:37
   
  0
   
  0

  Тези били служили....та те още са на заплата в БА и калъпят нейните "визии" за бъдещето................. още не свалили потурите станали атлантици, но не са виновни тези дето ядат баницата, не сааааа

 47. #47
  цЕл вол и 1/2 17 апр 2014, 22:38
   
  0
   
  0

  Нашата авиация вече е ято "гълъби на мира" и някоя друга приземена гугутка за запчасти. Та думата ми е следната - авиониката е за богатите, а за бедни и цървулани акцентът би следвало да падне върху ПВО-то. Ама ние и без ЗРК скоро ще си останем!

  Продажните политици и слугинстващия генералитет да бяха на място и с чест, щяха да признаят, че е много по-обосновано да се закупят ракети, вместо изтребители 3-4-та ръка.

  Истината е, че ни трябват ракети - и то всякакви и в големи количества и разнообразие - зенитни, корабни, тактически и преносими комплекси от съвременни генерации. Трябва да сме реалисти - дотук бяхме с авиацията (изтребителната). Иначе самолети като Спартаните ще си трябват винаги...

 48. #48
  OTAN 18 апр 2014, 08:15
   
  0
   
  0

  Приятелю, цЕл вол и 1/2, като нямаме авиация с кого ще си играе ПВО-то или си мислиш, че те тия неща само на теория ще докарат подготовката на специалистите ни. Скоро и авиация и ракети и личен състав няма да ни трябва.

 49. #49
  Авиатор 18 апр 2014, 08:22
   
  0
   
  0

  Хахо, бих искал да разбера на базата на какво твърдиш, че МиГ-29 не става за нищо? Вярно е, че не е многоцелевия самолет от който се нуждаем, но е прекрасен защитник в небето и си е авторитет... короиин1980, съгласен съм, но аз си оставам все още фен на Су и смятам, че няма да отстъпи по нищо на тези два прекрасни отново самолета изброени от теб. За F-16... боклук дето трябва да се обслужва невъобразимо много време и по маневреност не може да се мери с нито един от изброените самолети. Включително и МиГ-29 дето "не става за нищо".

 50. #50
  Мърнорко 18 апр 2014, 09:17
   
  0
   
  0

  Тези които потвърждават казаното от атлантиците за МИГ-овете, може и да са прави. Не съм летец и трябва да повтарям четемото в медиите.

  Но не е там основния въпрос. Основното е: Къде е тази руска агресия, особено към България. Че да трябва да искаме засилване на присъствието на НАТО-вски сили тук, в България. Ето тук е заровено кучето. ТУК - в руската агресия.

 51. #51
  Овчо стадо 18 апр 2014, 10:05
   
  0
   
  1

  Последната точка на становището направо е трепач с "блестящия" си геополитически и етно-религиозен тюрлюгювеч!За НАТО никой не ме е питал да избирам.В нашия род се считаме освен за българи, и за славяни,а и за православни християни.Кръстоносни походи православните никога не са правили - такива са патент на католиците.Путин има поддръжка на над 85% от руснаците и нищо силом не владее.Днешна Русия няма нищо общо със Сталинския комунизъм и СССР - комунизмът си се върна в Запада,където беше роден,отгледан и насаден в Русия.Днешният Запад е в пъти,пъти по Оруелски,догматичен,директивен и социалистически от Русия.Днешният Запад е тъпо овчо стадо.

 52. #52
  5kof 18 апр 2014, 10:12
   
  1
   
  0

  Като отговор на #47. Преди ракетите ни трябва един военачалник като Пиночет. Да затвори 250000 - 300000 глави мърша, родоотстъпници, национални предатели, криминални босове и вредна измет. Да въведе смъртното наказание. И лека полека нещата ще започнат да си идват по местата.

 53. #53
  ИМА НАДЕЖДА! 18 апр 2014, 10:27
   
  0
   
  0

  По навик почнах отзад напред, прочетох 51 и се успокоих че още има нормални и мислещи хора! Нагоре може и да има още подобни-да ме извинят че не ги споменавам!

 54. #54
  Vlad Rank 18 апр 2014, 11:58
   
  0
   
  0

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=598432730245150&set=pb.100002352860150.-2207520000.1397509406.&type=3&theater Това са Руски територии, анексирвани към Украйна от Русия в съюзните условия на СССР, след разпада на който ги няма като демаркационни граници в ООН! Дори украинските "националисти" и изфабикуваните в германските и американски центрове по украинистика - "украински историци" твърдят, че украинската народност се зародила по времето на въстанието на украинските казаци, предвождани от Богдан Хмелницки, срещу полските поробители. Добре е като теза, но може да хване декиш само сред масовата публика, незапозната с историческите събития. Защото, колкото и да им е мъчно на "украинските историци" Богдан Хмелницки, който по време на дългогодишното антиполско въстание търси помощта на Москва за освобождението на Западна Русия, е оставил ясни и недвусмислени послания. "Боря се в защита на руснаците и православието", казва той. Ами Украина, украинците?! Няма ги, поне в съзнанието на обявявания за основоположник на украинската нация. Хетманът Хмелницки се е имал за руснак и си остава руски национален герой. По същия начин и Самуил не е дори и сънувал, че се явява "македонски" цар. Едно няма съмнение "украинската" история много прилича на "македонската"

 55. #55
  ники 18 апр 2014, 12:26
   
  0
   
  0

  натовски нещастници

 56. #56
  АнтиАтлантик 18 апр 2014, 13:03
   
  0
   
  0

  Нищо си му няма на самолета. Просто обществото ни изпитва огромен дефицит на патриоти и за жалост този дефицит се прояви и при военното съсловие като безродниците станаха толкова алчни, толкова много и толкова силни, че вече си направиха и съюзи (Например Атлантик). На армия, която е изоставена буквално на изживяване, подложена на постоянен натиск с реформи, съкращения, бюджетен недоимък, какъвто и самолет да и дадеш, като няма пари, като няма мотивация, като няма визия, като няма хора, такъв самолет естествено че след време ще заприлича на бракма и ще стане обект на критика и присмех от отрепки и предатели като тези написали статията.
  То за това и никой нищо няма и да ни даде, защото ни виждат, че не милеем за нищо от това което имаме, а ламтим за това което имат другите. Плюем себе си и това което сме, а величаем, тези които ни се усмихват само от политическа любезност.
  Това че самолета е уникален го призна целия свят (само ишиасите от Атлантик не вдянаха). Това че имахме (и все още имаме) уникалния шанс да не останем и без него, го съзнават всички (пак без ишиасите). Или може би те точно това искат. Да оплюем този самолет, да останем и без него и понеже пари на друг няма и да има, следва да остане и без ВВС. Както останахме без ПВО и РТВ.
  Така че единственото уникално нещо, което лъсна в тази статия е уникално наглата клика на Аню и група обезличени от алчност старши УФчери, които възползвайки се от слабостта на армията (политическа, финансова) и от нестабилната международна обстановка, се опитват да прокарат идеи, исконно чужди на българина от типа Русия-агресор. Само че те използват Русия само за плашило, просто алчността и възможността да облажат дъртите си кокали като консултанти от една
  мазна сделка за оръжие, кара очите им да святкат и трескаво да пишат статии като горната.
  Просто едни уникални негодници, превръщат една уникална машина в заложник на уникалната им алчност и продажност. Естествено заложници стават и едни уникални хора, които поддържат, пилотират и служат честно на страната си чрез тази машина. Т.е. едни негодяи се опитват да изтъргуват целите ни ВВС за едни мътни и нечистоплътни, Евро-атлантическо завоалирани идеи.

 57. #57
  1/4 ягне 18 апр 2014, 14:20
   
  0
   
  0

  Другари и господа офицери, дами и вся французская бульварная сволочь! Имам една серия от реторични въпроси към аудиторията, т.е. въпросите съдържа в себе си и отговорите. Та ви първъпрос е: "Имаме ли днес подводници"? Втори въпрос: "А ще имаме ли някога пак"?.

  А сега повторете упражнението, като замените думата "подводници" с "изтребители"...

  И да ни ги подарят F-ките, агонията пак ще е същатата, дори в много по-голяма степен от 29-ките, и ще е както Кугърите, но в несъизмеримо по-голям мащаб! Откъде ще се намерят толкова много пари за изцяло нова материална база обучение на ЛС (пилоти, техници и прочие)??? Ами амунициите, с които ще пуцат куците ястреби амнайста употреба? А ще можем ли да усвоим нещо от джепането за американските изтребители в нашия ВПК, който бе изцяло ориентиран към нуждите на усопшия ОВД?

  Подсказка за недосетливите евроатлантичноориентирани мозъци и костовистите - отговорите на всички реторични въпроси са "НЕ", "НЕ" и "НЕ"!!!


  То бива-бива, ама цяло ягне за мезе не бива! Затуй 1/4 по-се преглъща. За цял вол пък да не говорим...

 58. #58
  For New Air Рolicing 18 апр 2014, 14:36
   
  1
   
  0

  МиГ 21 е единствената и естествена алтернатива за замяна на 29-ките! Трябва да си го признаем! След достойна половинвековна служба под знамената, колко му е да изкара още поне 50 години? Нямаме оставен друг реален избор, още повече, че дори да имаме налични две-три, но неизбежно скоротечно приземени заради липса на части ескадрили F 16, пак старото магаре МиГ 21 ще а се наложи дноси самара по полисинга... поради липса на други летящи ютии! Денги нема - действувайте!

 59. #59
  Хахо 18 апр 2014, 14:53
   
  1
   
  0

  Какво може този самолет? Да открива цели на 25 км, евентуално, ако не откаже ламповия радар, да стреля с ракети, евентуално ако не им е изтекъл ресурса? Пушечно месо са нашите за всеки съвременен изтребител. Ситуационна ориентираност нулева. Съвместимост с каквито и да било шини за обмен на данни - нулева. Отоплител на въздух, нищо повече.

 60. #60
  Cyber 18 апр 2014, 17:09
   
  0
   
  0

  Да направо заваля от крокодилски сълзи по пропуснатите комисионни.
  Сега ще плюем по всичко руско за да поддържаме огъня на надеждата, че някога пак ще се доберем до властта.
  Целта на Аню Нойски беше да ликвидира авиацията и не само, за да ни купи каквито и да са кошници. Хем гушва комисионната, хем облизва господарите на правилното място.
  Само, че калинките на ГРОБ налазили властта ос**ха идеята. Раздадоха си толкова много разрешителни за ВЕИ, че тока стигна рекордни цени и народа ги свали.
  Сега след като снега натрупал през времето на тяхното управление започна да се топи, започнаха да лъсват доста миризливи купчинки и само ненормалник ще гласува да се върнат на власт.

 61. #61
  АнтиАтлантик 18 апр 2014, 19:15
   
  0
   
  0

  #57 и #60 ми взеха думите от устата. солидарен съм с тях. това е горчивата истина. и то дори не цялата. има още много неща да лъснат за гробарите на армията. но всяко нещо с времето си. всички вече знаят кои са мизерниците затриващи армията и държавата.

 62. #62
  полвин Ягне 18 апр 2014, 20:18
   
  0
   
  0

  Има армия - има проблем! Няма народ - няма проблем! Бащицата го е казал някога. Таз хубава татковина вече не принадлежи на българското семе и племе, затуй скоро тук ще бъде засято с пълчища иноземци и другие инопланетяне из Африки и Ближния Восток.

  За какво се дърлите за фалкони и 29-ки бе господа аркадаши? Нито едните, нито другите ще ни трябват. Ами с танковете какво ще правим?

  След фалконите си требе и някой очукан абрамс артисал от пустинната буря в Ирак.

  Ами с артилерията какво да правим? Има ли нещо гаубично дето поне малко да мяза като за XXI век?

 63. #63
  veteran 19 апр 2014, 22:15
   
  0
   
  1

  По нагла декларация не съм чел. Какви планове за война с Русия бълнувате бе. Кой смее да започне война сега. Всичкото е дрънкане на оръжие и демонстрация на сила. И с какво ще участваме ние в тази нова война. С "единния комплект сили" на Аню Ангелов ли. Къде беше Атлантик тогава, когато се приемаше безумната Бяла книга. С тия сили които ни оставиха нито въздушен нито морски суверенитет, нито елементарна отбранителна сухопътна операция дори на едно направление не можем да проведем. Оставиха армия с военнополицейски задачи за участие в мисии и отчасти за действие при малки природни бедствия. това е. Като провинция на новата европейска империя това ни се полагало. А сега бълнуват за война, за нова студена война. с какво ще участваме. МИГ 29 не бил добър? Как ли го разбраха. След посещението на Расмусен ли? Та нали Ф-16 бе създаден след войната във Виетнам за превъзходство над МИГ-21 и още не е доказано дали е превъзхождал дори МИГ-23. 29-ките са далеч по мощни от Ф-16 и това е ясно на всички. А че МИГ-21 са просто незаменими за Еър-полисинг е факт защото са маневрени и евтини. Аз съм пехотинец, но приказките че са достатъчни 6-8 самолета на България са просто смешни. Най-малко две пълни ескадрили са необходими, една от МИГ-21 или подобни (леки) за дежурство и още една за реакция и противодействие( многоцелеви, подобни на МИГ-29) при необходимост. Русия била извършвала полети в близост до нас. Ами какво да прави Русия, като всички извършват полети около нея. Не е нарушила наше въздушно пространство, заяви го Министъра. Много войнолюбци се извъдиха наведнъж в България бе. Защо Атлантик не скочи срещу ГЕРБ, когато оставиха фрегатите слепи, без въоръжение. Когато оставиха СВ с 80 танка и с един артилерийски полк за смях на Балканите. Явно отново са ги напомпали за предстоящите избори, за да се върне Аню в МО и ББ на власт и да приказва, че за какво им са на армията самолети, вертолети и танкове, като нищо не прави с тях.

 64. #64
  Марин 20 апр 2014, 11:04
   
  0
   
  1

  За миг29 АА(космонавта) каза, че може да бъде открит ремонтен завод в България, като ТЕРЕМ, който да обслужва всички миг-ове от България и други страни от близкия изток и африка. Това би било голям скок за авиоиндустрята, но явно руснаците рушвети не са научени да дават, а и ние се набутахме в този съюз. Колкото до ф16, ще ни излезе през носа само за ремонти. Грипена е слаба машина, феновете му може и да ме плюят, но това е слаб самолет. Всички останали западни самолети са безобразно скъпи, достигат и минават 100млн. евро на парче и не са по-добри от 29.

 65. #65
  Яне 20 апр 2014, 11:05
   
  0
   
  1

  Срам и позор за тези предатели от този клуб - Атлантик.

 66. #66
  opinion 20 апр 2014, 23:31
   
  1
   
  0

  Определено статията е поръчкова.
  Периодично се пробва общественото мнение, особено когато има и дразнител като Украйна.
  Групата с комисионните за F-16 няма да миряса.
  Относно F-16 и МиГ-29, при постоянна модернизация са си почти еднакви като възможности - летял съм и с двата самолета и имам опит в противоборствата.
  Проблемът на нашите мигове е безхаберието на всички правителства през последния четвърт век.
  Щом поляците си поддържат 29ките, значи проблемът не е в руснаците, а в липсата на желание от страна на нашето правителство да изправи на крака авиацията.
  Напълно съм съгласен, че трябва да сме винаги с Германия.
  Всички други са били против нас от освобождението до сега, особено Русия.

 67. #67
  Бо 21 апр 2014, 11:55
   
  0
   
  0

  Лаишко, повърхностно мислене и първична емоционалност. Просто не желая да се впускам в анализиране на този абсурдизъм.

 68. #68
  Съвест 21 апр 2014, 21:38
   
  1
   
  0

  Становището на Атлантик е много точно и обхватно. Повечето тук свеждат въпроса до противопоставяне на два самолета, което е индикатор за кръгозора и нивото. По-важното е, че България е част от Запада и Евро-Атлантическото семейство.

 69. #69
  моuntain ranger 21 апр 2014, 23:20
   
  0
   
  0

  Подкрепяме # 63 veteran! Никога повече Аню Ньойски и престъпната му предателска банда в МО!!! Лошото е, че новата власт все още търпи тези лвовски политкомисарски мърши в армейските структури... Запомнете, най-вредни са еничарите! За тях милост не трябва да има - замах с меча и напред!!! Много станаха метастазите и днес меча е най-добрият скалпел!

 70. #70
  Съвест 22 апр 2014, 00:38
   
  0
   
  0

  Тук само о.з. ли коментират. С пяна на уста. Спокойно, положението е необратимо, а планинския рейнджър да хване плуга, че за меча го не бива.

 71. #71
  bat nas 30 май 2014, 12:32
   
  0
   
  0

  Не зная какви офицери от резерва сте,но ще спомена че съм обслужвал и учил тази техника навремето докато някои хора обикаляха из щабовете и идваха да гледат как работим.Жалкото е,че същите тези сега са резервисти на "процент" и лобират за тези които плащат.Както бяхме навремето във варшавския договор така сме сега и в натото,с тази разлика че тогава бяхме добре въоръжени и силни,а сега сме слаби и удобни за манипулация!

 72. #72
  Луканов 30 май 2014, 13:03
   
  0
   
  0

  Абе каде са тези дето са писали тази статия, да ги питам как са с главите пият ли си редовно хапчетата и кога за последно са ходили в психиатрична клиника??

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка