Левон Хампарцумян: БЪЛГАРИТЕ СЕ НАЛАПАХА С КРЕДИТИ, А СЕГА РЕВАТ, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ГИ ВЪРНАТ!

Pan.bg 18 апр 2014 | 18:09 views (7089) commentaries(25)
img Левон Хампарцумян: БЪЛГАРИТЕ сe НАЛАПАХА с по 2-3 КРЕДИТА, а сега РЕВАТ, че не могат да ги връщат!
Интервю на Илиана Беновска с Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКреди Булбанк, председател на Асоциацията на банките в България.Илиана Беновска: Ало?

Левон Хампарцумян: Добър ден, добър ден! Чакайте, че ме успахте с тези колко дни и колко нощи са минали от разни работи (има предвид встъплението на водещата, която изброява преди колко време са се случили различни знакови събития в държавата – бел. ред.)
Илиана Беновска: Знаете ли, я се събудете, че тези събития трябва да Ви събудят и главно да събудят парите?
Левон Хампарцумян: Така е.
Илиана Беновска: Ето в тази седмица може би в тази хронология трябва да включим може да звучи парадоксално, но мисля, че има заслужено място – промените в Закона за потребителския кредит.
Левон Хампарцумян: Така е.
Илиана Беновска: Това е един характеристичен белег на политиката на това правителство, което се насочва към социалното, казано най-общо и тук отново търси социалния аспект в Закона за потребителския кредит.
Може ли да коментирате така на човешки език тези промени, да ги обясните на хората и те да разберат какво се случва, какво е доброто за тях и какви са опасностите?
image
Левон Хампарцумян: Аз мисля, че популистичният елемент е значително по-силен, отколкото чисто социалния елемент.
Илиана Беновска: Къде?
Левон Хампарцумян: В промените, в мотивацията да се започнат промени в тези закони да се направят точно за толкова кратко време, колкото се направиха като нещо супер спешно.
Илиана Беновска: Така.
Левон Хампарцумян: Е?
Илиана Беновска: Какво „е”, аргументирайте се?
Левон Хампарцумян: Е, не, какво да го коментирам.
Илиана Беновска: Аргументирайте се, защо казвате популизма е повече от социалния ефект в промените в Закона за потребителския кредит? Обяснете го. Хората трябва ли да се радват сега, че ще имат…?
Левон Хампарцумян: Ще Ви кажа. Ще Ви кажа най-простото нещо, има европейска директива за потребителския кредит, която просто трябва да се приложи в България, за ипотечните кредити, която имаме срок 2 години да обмислим и да приложим, съобразно българския контекст. Бидейки част от ЕС, прилагането на тези директиви на територията на България със съответните законови промени, няма нужда от неща, които се пишат на коляно в зала.
Илиана Беновска: На коляно ли е написан този закон?
Левон Хампарцумян: Една част от него да. Една част от него, тази последната част от него така и не съм я виждал да Ви кажа, защото може да я видим в Държавен вестник.
Илиана Беновска: Е, нали, Ви искаха мнението на Асоциацията на банките в България и Вие сте неин председател?
Левон Хампарцумян: От политическата и професионална отговорност за текстовете в този закон са на законодателя. Ние сме си дали нашите становища в писмен вид по текстове, които са ни били предоставени. Дали сме си също и приноса, участвайки в живи дискусии при бюджетната комисия, които бяха между другото отворени за медиите.
Илиана Беновска: Да, излъчвали сме ги.
Левон Хампарцумян: Така, че там няма някаква конспирация. И оттам-нататък какво точно ще се приеме е въпрос на волята на законодателя и преследването на определени политически цели.
Илиана Беновска: Да, но те го приеха, г-н Хампарцумян, промените. И…
Левон Хампарцумян: Не, те го приеха и ние ще го спазваме, нали.
Илиана Беновска: Имах си аз да но спазят. Само, че къде са „подводните камъни“, първо, за т.нар. „потребител“, второ, за банките?
Левон Хампарцумян: Е, не, вижте, аз не мисля, че, вижте, няма „подводни камъни“ и няма напрежение между потребителите и банките.
Ако на някой не му стигат парите, това е друг вид проблем. Това е проблем, генерален за икономиката. Но, иначе, стремежът на банките е да поддържат отношение на доверие у клиентите си.
Илиана Беновска: Добре де, ама, минете наистина на конкретика.
Левон Хампарцумян: Аз не бих искал да влизам съзнателно в конкретиката, защото като прочетем закона в Държавен вестник там ще има конкретика, освен това технически подробностите не са важни, в крайна сметка те ще бъдат приложени.
Илиана Беновска: Добре. Хайде да го кажем по друг начин, г-н Хампарцумян, всъщност акумулира се в обществото едно настроение, че банките „разгеле“, най-сетне, а и кредитните институции, които упражняват подобна дейност, ще бъдат сложени, ако не на колене, поне ще бъдат вкарани в рамки и те няма да са онези, които ще ни диктуват нашия фалит, да го кажа най-общо, ако ние изтеглим кредит и не можем да го обслужваме.
Левон Хампарцумян: Аз, дали разбирате, че банките работят само с 15-20 % собствен капитал, останалото са парите на депозантите.
Защитата и доброто съхранение, и умножаването на парите на депозантите е първата ни задача, даването на кредити е втора задача и кредитът не е в списъка с човешките права, кредитът е възможност за тези, които могат да си го позволят и които знаят какво правят.
Кредитът е за умни хора.
И главно – за тези, които могат да си го позволят.
Защото има и такива, които не си направиха сметката и се налапаха с по 2-3 кредита, а днес реват, че не могат да ги върнат и изкарват банките виновни, че уж ги тормозели.
Илиана Беновска: Така, обаче, кой може да си позволи в България кредит, когато ние с толкова ниски в сравнение с Люксембург възнаграждения, че просто те са в десетки, хиляди пъти по-големи?
Левон Хампарцумян: Само възнагражденията ли ни са различни с Люксембург или с Германия, или с по-развитата част на Европа?
Илиана Беновска: Взех най-високата част Люксембург, ами не само възнагражденията, и стандарта ни живот, и морала ни, много работи.
Левон Хампарцумян: Т.е., Вашият въпрос съдържа и отговора, той е риторичен.
Илиана Беновска: Да.
Левон Хампарцумян: Попитайте, каква е производителността на труда в тези страни, за които говорите.
Попитайте, колко ефективно се използват публичните пари, защото, не забравяйте, че в България всички казваме, че имаме ниски данъци, но за всяко нещо плащаме поне два пъти, и за здраве, и за сигурност, охранителните фирми, и за образование.
Илиана Беновска: Даже една забележка, ако позволите, дори като плащаме за здраве и за сигурност – ние не ги получаваме.
Левон Хампарцумян: Ами, да кажем, че подобряваме нещата, но така или иначе общественият договор в България има нужда от, как да кажа, съществен анализ и може би ремонт, защото може би ще Ви прозвучи еретично, но и да плащаме 15 % подоходен данък, той пак ще бъде нисък, но ако срещу тези допълнителни 5 % ще получим съществени придобивки, може би ще се съгласим да бъде така, днес при това състояние и ефективност на администрация и публичните услуги, май не сме съгласни за това.
Илиана Беновска: Така е, но..
Левон Хампарцумян: Казвам Ви го – не, че искам да измествам въпроса.
Илиана Беновска: Не, не го измествате, разсъждавате абсолютно прагматично.
Левон Хампарцумян: Но отидохте в това кой може да си позволи кредити, който може и колкото по-добре се развива икономиката, толкова повече хора ще си позволяват кредити, защото кредитът в крайна сметка е заемане от бъдещия ви доход, ако Вие се чувствате уверена в бъдещия си доход, дали поради възраст, дали поради професионални качества, дали поради средата, в която работите или по-скоро по малко от всичко, ще взимате уверено кредит и ще го изплащате и ако мислите, че някакъв закон може да накара някой да кредитира, или да помогне на бедния да стане по-богат, аз се съмнявам.
Илиана Беновска: Казвате ли го това от позицията на богат?
Левон Хампарцумян: Аз не съм богат човек.
Илиана Беновска: А какъв сте?
Левон Хампарцумян: Аз съм състоятелен човек, наемен работник, не съм акционер. Добре платен наемен работник, нека това да кажем, наемен служител, айде да не се пиша чак в работническата класа.
Илиана Беновска: След като сте такъв наемен служител, обаче Вие сте в една много високопоставена, важна в световен, в европейски мащаб институция, която добре й вървят нещата, така отвън погледнато, Вие си знаете разчетите вътре и тук съпоставимостта, ето ще Ви кажа какво казаха народните представители и вносители на този закон…
Левон Хампарцумян: Г-жо Беновска, аз мисля, че тези промени не бяха направени на базата на количествен анализ на кредитния пазар, колко хора имат някакъв проблем, колко този проблем е преодолим със законови мерки, как трябва да се и т.н. „Уникредит Булбанк“ има около 1 300 000 клиенти. Правим всяка година проучване „удовлетворение на клиентите“ на съществена част от нашите клиенти, говоря за единици, с които може да сме сбъркали нещо, да имаме спорове, са доволни от нашите услуги.
Илиана Беновска: А на какво по-ниско стъпало, ако разговаряме…
Левон Хампарцумян: Когато говорим за клиенти, все пак милион и няколко стотин хиляди клиенти, които не само са си дали гласа някой да седи някъде, ами са си поверили парите на банката, това все пак нещо значи. Значи нещо сме направили за тези хора, за да ни вярват.
Илиана Беновска: Това, хубаво, сега ще отидем към един по-голям въпрос, но тук малко повече конкретика, колко, какъв е процентът примерно или ако знаете пък точно в цифрово измерение на ипотечните кредити, които са в основата на интереса на народните представители от „Коалиция за България“ да променят Закона за потребителския кредит и колко от тях са лоши?
Левон Хампарцумян: Трябва да ги питате тях на какви количествен разчети, аз никога не получих и не видях този отговор. Ние вътрешно си направихме някакви сметки, които ги разпратихме на хората, които са заинтересовани, но те все пак не са супер прецизни, но говорим за най-лошия случай за може би няколко хиляди души, не че е малко.
Илиана Беновска: Да, и един човек не е малко.
Левон Хампарцумян: Да, дали законът е този, който решава проблема на тези хора или социалната чувствителност на институциите или подобряването на ситуацията в икономиката и създаването на възможности за повишаване на доходите. Това са въпроси, които надали имат бърз и директен отговор.
Илиана Беновска: Да, но искам да Ви цитирам какво казаха вносителите на закона Жельо Бойчев и проф. Румен Гечев, след като приеха този закон. Те казаха, даже на мой въпрос мисля, че беше, Румен Гечев каза, че даже се забелязва в момента понижаване на лихвеното равнище от страна на банките преди дори законът да е бил приет, значи банките са си взели поука. Как ще ми го изтълкувате това икономически обаче?
Левон Хампарцумян: Не бих искал да влизам в професионални спорове с проф. Румен Гечев. Тенденцията за плавно и не много голямо намаляване на лихвите е на лице вече няколко тримесечия.
Илиана Беновска: Т.е., как се съчетават естествените процеси в банкирането и управлението на парите да го кажа най-общо с законодателната дейност на това правителство?
Левон Хампарцумян: Ами, не се съчетават. Вижте, икономиката има закони, по които се развива, там процесите много често са инерционни, т.е. когато направиш някакво действие няма незабавно отклик, но с течение на времето ефектите на дадено действие или бездействие стават видими, понякога болезнено видими.
Илиана Беновска: Добре, каква е прогнозата, приеха се измененията в Закона за потребителския кредит, започвате Вие банките да изпълнявате закона, както казахте, докога, да ни би да се получи, извинявайте само да довърша, попитах и проф. Румен Гечев като с цените на тока, сега ще натиснете цените на тока, ще ги държите като пружина силно, но след изборите вероятно ще отскочат с обратна посока и сила?
Левон Хампарцумян: Не, аз Ви казах начинът, по който поне моята институция работи е неутрален към политическата обстановка.
Илиана Беновска: Дали? Като няма работеща икономика, как ще сте неутрални към политическата обстановка, когато хората имат нужда от пари, а пък не могат да си ги позволят?
Левон Хампарцумян: Само не ми казвайте, че българската икономика не работи, тя генерира около 40 милиарда евра брутен национален продукт.
Илиана Беновска: Само, че кой има растеж, няколко големи?
Левон Хампарцумян: Не, няколко големи, доста средни, доста малки. Предприемчивите хора в тази държава не са свършили, слава Богу, и те са нашата надежда за измъкване от ситуацията, много повече отколкото декретите и политиците. Но разбира се, 1-2 % растеж не носят видими икономически резултати за икономически по-неактивната част от населението. Да кажем, 1-2% ще бъде съществено и ще се усети от собствениците на фирми, особено от тези, които изнасят в европейските страни и т.н. Така, че когато започнем да се оплакваме как не работи икономиката, как нищо не става, това не е вярно. Въпросът е как да работи повече, как да работи по-добре и как да работи устойчиво.
Илиана Беновска: Добре, дипломатични отговори….
Благодаря Ви за този разговор! Казахте важни неща, който е могъл да ги разбере ги е разбрал, който няма да може да ги разбере си е за негова сметка, така ли?
Левон Хампарцумян: Аз, ако си позволя още една минутка, едно от нещата в закона, което е доста смешно – нормативно дефинираме със закон шрифта, по който трябва да са написани договорите, който трябва да е 12, един относително едър шрифт, защото това е борба с дребния шрифт, дребният шрифт са неразбираеми клаузи и т.н.
Но това е по-скоро евфемизъм, отколкото нещо друго.
Дойде ми на ум едно много хубаво сравнение.
Ако Вие не разбирате финландски и имате текст пред себе си на финландски с дребен шрифт, ако аз увелича шрифта 10 пъти, ще разберете ли нещо повече?
Илиана Беновска: Оставам без коментар, чувството Ви за хумор е малко тъмно, но справедливо.
Левон Хампарцумян: Толкова закони са писани на коляно, именно за това говоря.
Илиана Беновска: Разбрах. Всичко хубаво, благодаря много за този разговор!
Левон Хампарцумян: Всичко хубаво, мерси!

Интервю на Иляна Бенковска от радио Кс-2

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 25

 1. #1
  хахо 18 апр 2014, 19:14
   
  1
   
  0

  Българите да си закрият дебитните и кредитните карти!!!!

 2. #2
  Хлъц-пръц-пърцунян 18 апр 2014, 19:19
   
  1
   
  0

  Този "добре платен наемен служител" може да купи 2-3 бройки F-16 със спестяванията си самоза последните 5 години. Трябва да се притиснат 10 човека като него, и след като те доброзорно поизтръскат джобчетата на смолкингите си, току-виж и сме се сдобили с една ескадрила F-16 на старо.

  Така де, нали техните пари са окрадени от такива като нас - т.е. от лапнимухи и лапнишарани, робуващи на думи като чест и достойнство?

 3. #3
  Костов ПРЕЗИДЕНТ! 18 апр 2014, 19:34
   
  0
   
  0

  Костов, тоз кръвопиец е баш от твоята кръв и вяра! Вземете та се прегърнете и целунете в устата...

  Апропо, Пеславе, къде е костича, че нещо май спря да ходи тук по голяма нужда? Да не си го баннал случайно?

 4. #4
  xxxxx 18 апр 2014, 21:58
   
  0
   
  0

  Между другото е прав. Вземат се кредити за простотии. Особено потребителските кредити, то не бяха телевизори, плочки, перденца и какво ли не.

  Особено младите българи не умеят да харчат. Всичко на изплащане, дългове към къде ли не.

  Който има деца няма да е лошо да им даде малко немско домашно образование.

 5. #5
  капитанче 18 апр 2014, 22:09
   
  1
   
  0

  Ей на тоя наглец - назначен милионер, банкер с диплом на химик, бих му паркирал една Т-72-ка пред лъскавата сграда до стауята на св. София и после с радост ще му изпомпя целия Б.К. за да запомни като онази бургаска хубавица, колко е хубаво да се гавриш с народа си от позиция на силата.

 6. #6
  хлъц-пръц-дупе-цунян 18 апр 2014, 22:25
   
  0
   
  0

  xxxxx, за едно е прав, но за друго е съвсем "седнал"! Защо не го попитат как е достигнал до синекурната си длъжност на "добре платен наемен служител"? Костов знае също отговора, но си трае... щото и той се радва на благополучие и благоутробие в Драгалеци...
  А този хлъц-пръц-дупе-цунян преяжда с хайвер от белуга, френско шампанско, бял гъши дроб и пуши делишас пури, които и Кастро не би си позволил!

  "Ръжен хляб с черен хайвер от белуга с добре изстудено хубаво френско шампанско. Следват ястие с крака от кралски краб с лек маслено-чеснов сос и чаша бяло вино. За да изчистим вкуса, се предлага сорбе от лимон. Следващото кулинарно изкушение би бил бял гъши дроб с мадейра и коняк върху карамелизирани портокали. Уникалният вкус на гъшия дроб изпъква с бяло вино шабли или сансер.

  Отново, тъй като няма никакви ограничения заради края на света, ще следва пържола от кобе бийф (най-скъпото японско телешко, говедата се масажират и поят с бира) на плоча с калифорнийско вино опус уан. След това има нужда от нещо по-леко като пилешки бульон с кротони с билки и лимонов сок.

  За десерт банкерът предпочита яйчно-млечен сладолед с различни пресни плодове. Всичко това ще приключи с уиски или коняк с пури… до края на света.

  Една проста сметка показва, че ако менюто е за двама, само за час Хампарцумян и сътрапезникът му ще оплюскат деликатеси за близо 10 000 лева, които по-късно ще се превърнат в обикновенни фекалии. Тази сума обаче е космическа за почти 80% от българите и се равнява на двегодишния доход на една скромна учителка!"

  http://bulgarski.pogled.info/news/41491/Hampartsumyan-preyazhda-s-haiver-ot-beluga-dokato-horata-mrat-ot-glad

 7. #7
  Редови Лапнишаран 18 апр 2014, 22:47
   
  0
   
  0

  "Хампарцумян: БЪЛГАРИТЕ сe НАЛАПАХА с по 2-3 КРЕДИТА, а сега РЕВАТ, че не могат да ги връщат!"

  А га ядоха кифтетата и викаха: "ясу" не рИваха, а? Нали така гусин Хъмпръцуняне? Да Ви е сладък черния хайвер от белуга и толстолоп!

 8. #8
  Ум Белия Без Борисов 18 апр 2014, 23:40
   
  0
   
  0

  Това ми прилича на платено интервю,защото никъде не става въпрос за големите лихви,които носят голяма печалба на банкерите.Говори се ,че кредитите били за умни хора,че хората трябвало да взимат по един кредит не по 2-3,че тази обирджийска банка имала към
  1 300 000 клиенти/откъде ги намерихте тези ,които още са съгласни с вашите непосилни лихви????/ и т.н

 9. #9
  maxsimus 19 апр 2014, 00:24
   
  0
   
  0

  Тоя защитава бързите кредити налапали се идиот като ги на правят 50% макс лихва да ги видя как ще крадат народа.Къде го има това 5000% лихва по света?? тоя да ми отговори

 10. #10
  Xasan 19 апр 2014, 02:03
   
  0
   
  0

  Ако не е евреин ще е арменец.

  ``Левон Хампарцумян – арменския престъпник...Левон Хампарцунян
  Българският елит уговарят с външния министър (циониста Соломон Паси) първата мащабна стратегия за усвояване на европейските фондове, в пред-присъединителния период на България в ЕС. Едно от условията е било да се даде земя на евреи ционисти чрез организации като Шалом, а и същото условие е било преди влизането на страната ни в НАТО.``

 11. #11
  BLACKSAILOR 19 апр 2014, 08:52
   
  0
   
  0

  Разстрел и конфискация.

 12. #12
  Гледай Костов и се учи! 19 апр 2014, 09:16
   
  0
   
  0

  Гледай Костов и се учи, как се става капиталистин - изедник! Да не си помислиш, случайно, че капиталът може да има човешко лице, не, няма такъв филм, освен в кратуни като твоята глава! Великият Ботев добре ги насажда на пачи яйца, тез тлъсти толстолопи и народни изедници, дето гризкат на живо джигереца на изпосталялия и малокръвен народец! Само височайши особи като Хлъц-пръц-дупе-цунян имат честта и прерогатива да оценяват уникалният вкус на гъшия дроб, и как той най-добре изпъква с бяло вино шабли или сансер, в приятната компания на певачки и разюздани хетери!!! Не щем такъв УРОДЛИВ капитализъм, др. Костов!

  -------

  "Полякът люби и пролива кръвта си за всичко, що е полско, що говори езикът му - за магнати, за шляхта, за езуити. Българинът, напротив, каквато омраза храни против турчина, такава (може и по-дълбока, като е по-вета) и към чорбаджията и духовенството, тази непорината византийска воня, коя продаде и съсипа народа, а днес носи на шия ключовете на неговите окови.
  Който иска да се увери в това, нека вникне в смисъла на нашия хайдушки епос, нека припомни шопското, браилското и Дядовото-Николово въстание; за нас са доста отношенията на чорбаджийството отвъд и отсам Дунава към днешната емиграция и онези на народа и обратно. С какви трепетни надежди, с каква трогателна гордост се отзовава бедният народ към своите си прокудени синове, и каква антипатия показват неговите изедници - чорбаджиите и по-горното духовенство!"

  "Наместо програма" - Христо Ботев

 13. #13
  abv 19 апр 2014, 15:38
   
  0
   
  0

  Ами да ги върне тоя Хампарцумян! Ние и без тва вече сме се налапали! :)

 14. #14
  не знам 19 апр 2014, 19:02
   
  0
   
  0

  Левон, защо прибра при себеси векерето Орлин Иванов?

 15. #15
  veteran 19 апр 2014, 22:34
   
  0
   
  0

  От такива като този "левент", който непрекъснато плаче, че държавата им пречи да си развихрят коня сме на такова дередже. На своите хора отпускат изгодни и когато трябва кредити. На останалите убийствени и наемат десетки мафиотски финансови къщи, които са в съюз с частни съдебни изпълнители, да им прибират кредитите с лихви. Затова поляризацията в България е катастрофална. 1% от хората владеят огромната част от богатствата на страната ни и са наели още 8-9 % да им прислужват като този Левон и да им пазят богатствата. Няма такава страна в Европа с такова разпределение на богатствата като България. С помощта на такива заехме всички последни места в класацията на държави, унищожихме всякакви наченки на средна класа. Само в България няма милост към бизнеса взел заем и вметсо да го подпомагат гледат да го ликвидират. Един милион от населението са неграмотни и ги купуват за избори. Зрее социален взрив, а този се хили като тиква при всяко интервю и ни показва семейната си къщичка като средно училище. Нещо се ядосах, но е хубаво да четем и такива нагли интервюта, за да знаем кои ни управляват наистина.

 16. #16
  Analizatorina 20 апр 2014, 19:07
   
  0
   
  0

  Добре де Хампарцумян лош стана ми ясно. Не ми стана ясно обаче защо се взимат заробващи кредити?!?!?! Банката казва ето ти парите, това и това са условията, съгласяваме се, подписваме и после започваме да плюем по банката защо ни е отпуснала кредита?!?!

 17. #17
  Cyber 20 апр 2014, 23:22
   
  0
   
  0

  До #16
  Проблемите са два.
  Първо подписваш на плаващ лихвен процент и лихвата се формира примерно юрибор плус надбавка приета от УС на банката. В един момент юрибора е 2 процента а надбавката 4,5 или общо 6,5. По време на кризата юрибора падна на 0,5 а УС качи набавката на 8 и хоп лихва 8,5.
  Имаше един от Русе дето осъди уникредит (банката на тоя усмихнатия от снимката) за неправомерно вдигната лихва. Банката вместо да изпълни съдебното решение и да върне неправомерно надвзетите пари, му направи кредита предсрочно изискуем. Т.е или се отказваш от жалбата или връщаш остатъка който дължиш.
  Банките в България до една са собственост на западни банки и ни дерат юнашката.
  За справка лихвите в западна Европа по ипотечни жилищни кредитеи са между 2 и 4 процента. Е затова нас тука ни дерат с лихви между 6 и 9 процента, че и повече. Тука няма закони и така там си поддържат ниски лихви за наша сметка.
  За потребителските кредити работата е още по-зле.

 18. #18
  Kredit 21 апр 2014, 13:58
   
  0
   
  0

  Пълен наглец. Хората виждат как е в Европа.Искат реална конкуренция между банките, както между кабелните оператори например. Да можеш да си смениш банката без да даваш 5000 - 10000 хиляди лева"такси". Но това явно не се иска от монопола на "банкерите", които са свикнали само да лапат без да си размирдат сивото вещество. То на същата логика интернет и кабелна в БГ трябва да са по-скъпи от Лондон защото нямаме развита икономика и клиентите са по малко, ама не е така - и по бързи са и струват по-малко. Защото всичко е реална конкуренция, която в банковия сектор липсва. Ако се появят някой по-добри оферти - то старата банка ще измисли хиляди такси за да те откаже.

 19. #19
  Kredit 21 апр 2014, 14:06
   
  0
   
  0

  И един съвет към Левон. Повече работа и по-малко PR. Печелбата да идва от оборота, а не от заробващи заеми ( но в БГ и това става). Пред гишетата на управляваната от теб банка да ври и кипи от клиенти за заеми а не само пред касите.

 20. #20
  #17 21 апр 2014, 16:18
   
  0
   
  0

  Проблемът е само един, не са два! Ние вече нямаме право да разполагаме със себе си, със собствената си земя, пари, живот, здраве, история, демография... и прочие, и прочие. Та проблемът е само един - ние отдавна не сме суверенна държава!!! От такива протекторати като нашата обрушена държавичка дебелеят и тлъстеят само шепа големи и силни държави - и САЩ, и Русия, и ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 21. #21
  Добри 22 апр 2014, 12:19
   
  0
   
  0

  За по-младите читатели - Левончо се появи при Костов, като шеф на Агенцията за приватизация. Ще напомня, че тогава се приватизираше "на килограм" без въпросната агенция дори и да прави опит за след-приватизционен контрол. Така предприятия за милиарди се изкупих на безценица срещу неизпълнени обещания за развитие и създаване на работни места. После Уни кредит взе че купи Булбанк, като случайно дъщетрят на Костов беше назначена на висока длъжност в Италия, а Левончо стана управител на българската Булбанк.
  После Левончо няколко години се спорайваше, но като мина срока за данъчни ревизии (10 год.) вече спокойно и нагло се изказва по всякакви въпроси в защита на банкерите-кръвпийци.

 22. #22
  Донки Хот 23 апр 2014, 00:42
   
  0
   
  0

  "Конфискация и разстрел","народни изедници" и пр. примитивно-комунистически дивотии. Само това има в този сайт, което показва червената подплата на българските фуражки. Като не ви изнася кредита, не вземайте. Много е просто. А причината в България лихвата по кредитите да е по-висока отколкото в Западна Европа, се нарича политически риск. Никой няма да рефинансира българска банка с няколко десетки милиона, без да се презастрахова от това, че някой Сидеров или бареков може да дойде на власт и да поиска да национализира частни предприятия. Или комунистите, които организираха метеж срещу Борисов, под лозунгите срещу ЕРП. И тия, които четат и пишат в този сайт с манталитета си и с начина си на гласуване допринасят за това политическият риск в България да е висок. Всичко, обаче се плаща.

 23. #23
  jane 09 юни 2016, 10:01
   
  0
   
  0

  Здравей,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss@gmail.com)

 24. #24
  Ben 24 юни 2017, 20:47
   
  0
   
  0

  Здравейте,
  Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес (24hoursloanservices@gmail.com)

 25. #25
  JakeMcKLoanFirm 07 юли 2017, 01:12
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #15
  Здравейте, това е фирмата за заем на Джеймс Маккини. Имате ли нужда от спешен заем? Заем за изплащане на дълговете си? Заем, който вероятно ще разшири бизнеса ви или да започнете собствен бизнес? Личен заем? Студентски заем? Тогава ние сме тук за вас с кредит с нисък лихвен процент до 3% и можете да получите сума на заем от $ 3,000 до $ 100,000,000.00 и максимална продължителност на кредита до 50 години. Типът валута и местоположението не са проблем. Затова се свържете с нас сега
  Имейл: jakemckloanfirm@yahoo.com
  LinkedIn: Джейк Маккини
  За повече информация за заема.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка