Благодатният огън пристигна

Pan.bg 19 апр 2014 | 21:45 views (2490) commentaries(1)
img Благодатният огън пристигна
Самолетът от Тел Авив вече кацна на летище "Пловдив"


Самолетът от Тел Авив, с който пристига митрополит Николай, носейки Благодатния огън, вече кацна на летище "Пловдив". Чудодейният огън тръгна веднага към различни епархии. Отец Дионисий с джип ще докара Благодатният огън в столицата. Дядо Йоан, който също пътува в самолета от Тел Авив, ще занесе частица от огъня с кола във Варна. Също с кола ще пътува и дядо Григорий към Велико Търново. Благодатният огън в Русе ще пристигне от Букурещ, където ще бъде донесен от представителите на Румънската патриаршия.Стотици миряни са се събрали в този момент пред вратите на летището, за да посрещат Благодатния огън. Самолетът закъсня с почти 3 часа. Свещениците, чакащи на летище Пловдив, обясниха, че ако огънят не пристигне навреме за службата, се обявява, че ще закъснее. Миряните могат да изчакат до неговото пристигане, но службата започва. На сутрешната служба в Неделя, на Второ Възкресение, Благодатният огън ще бъде в храмовете.
image
Пловдивският владика пристига с частен полет, придружаван от делегация. Отвън го чака и военен духов оркестър, както и духовници от цялата страна. Като представител на българската патриаршия митрополит Николай пренася невеществения огън в България. Той ще възглави богослужение в катедралния храм „Успение Богородично”.


Благодатният огън, символизиращ неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър, се запали в храма на Гроба Господен в Йерусалим, след молитвите на йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и десетките хиляди поклонници. Това стана около 14:30 часа българско време. Няколко минути, след като православният патриарх се уедини за молитва в Кукувлията на храма, изнесе 33-те свещи, запаления по тайнствен начин от пламъка, който е избликнал от Гроба Господен. Патриарх Теофил III предаде огъня на събралите се, както и на всички духовници, които го отнесоха към православните християни по света.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо./БЛИЦ

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  XAXO 20 апр 2014, 00:17
   
  0
   
  0

  Нека ако има някой колега инженер - химик да публикува достоверна статия относно свойствата на белия фосфор, неговите смеси касаещи различните времена за самозапалването му под въздействието на въздуха.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка