15.5.1930 г.: Американката Елън Чърч става първата в света стюардеса

Pan.bg 15 май 2014 | 07:54 views (2207) commentaries(0)
img blitz.bg

На 15 май 1930 г. излита първата стюардеса в света Елън Чърч в 20-часов полет със самолет по линията от Окланд, Сан Франциско, за Чикаго. Предстоят 13 междинни кацания на летища, за да бъдат събрани максимален брой пътници.Чърч е родена на 22.9.1904 г. в градчето Креско, Айова. Завършва училище за медицински сестри през 1923 г.

Проявява изключителен интерес към авиацията, постъпва в авиационни курсове и според някои източници е сертифицирана като пилот. Когато обаче се обръща към Стив Симпсън, един от мениджърите на авиокомпанията Boeing Air Transport (предшественик на United Airlines), дали може да стане пилот, той й предлага алтернатива: да заеме в самолета длъжност, аналогична на шафнерите в железопътни вагони.

Ръководството на компанията одобрява предложението. На Елън Чърч е предложено да набере група от седем регистрирани медицински сестри, които да са неомъжени, не по-възрастни от 25 г., не по високи от 163 см и не по-тежки от 52 кг. Теглото и височината са обусловени от тесните кабини и ниските тавани.

Бъдещите стюардеси преминават подготовка няколко месеца и са назначени за пробен срок от 3 месеца. В задълженията им влиза да се грижат за пътниците, да им проверяват билетите, да помагат при товаренето на багажа и зареждането с гориво, да сервират храна, да изпълняват задълженията на екскурзовод, да помагат на пилотите да изтикат машините в хангарите и други немислими задължения за сегашните стюардеси. В замяна на това получават месечно по 125 долара, което е доста прилично възнаграждение.

Благодарение на усилията на Чърч до началото на Втората световна война професията на стюардесата става неизменна част от самолетния екипаж. Почти всички авиокомпании се сдобиват с отряди от стюардеси и тяхното появяване действително способства за популяризиране на авиацията.

По онова време пределната възраст на стюардесите е определена на 31 г. Елън Чърч обаче не ги достига – само 1,5 години по-късно травма от автомобилна катастрофа слага край на кариерата й.

Тя продължава образованието си и получава бакалавърска степен за медицинска сестра в Университета в Минесота. През 1936 г. ръководи педиатрията в Милуоки.

По време на Втората световна война Чърч влиза в армията със звание капитан и изпълнява задълженията на старша медицинска сестра, придружаваща ранени при транспортирането им със самолет. Може да се каже, че тя прекарва по-голямата част от войната във въздуха, евакуирайки ранени от Северна Африка, Сицилия, Франция и Белгия. За тези свои заслуги тя е наградена с престижния медал Air.

След войната тя се установява в Тера Хоут, Индиана, където става администратор на болница.

През 1964 г. Елън Чърч се омъжва за Леонард Б. Маршал, шеф на банка. След това тя се оттегля от работата и се отдава на хобито си – конна езда. Именно при езда се случва трагичен инцидент на 22 август 1965 г., при който тя умира на 60-годишна възраст.

Сега летището в родния й град Креско носи името Чърч.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка