138 години от Баташкото клане

Pan.bg 20 май 2014 | 14:53 views (4233) commentaries(1)
img През месец май през 1876г. над 5 000 души са загинали в Батак – посечени и зверски избити. Три-четвърти от населението на Батак е избито от служители на Османската империя. Това са българи, християни, мъже, жени, деца и старци. На днешния ден през 2011г. Българската православна църква най-после канонизира тези мъченици на християнската вяра, като ги обяви за светци. Минаха 138 години от кървавата дата на погубването им. АТАКА поиска на 17 май да бъде отбелязван геноцидът на българите по време на петвековното турско робство.

Народният представител от 8-ми Многомандатен избирателен район – Добрич Калина Балабанова, кандидатът за евродепутат от листата на АТАКА и областен координатор партията в Добрич Атанас Атанасов, членове и симпатизанти на партията отбелязаха с панихида жертвите в Баташкото клане. Панихидата бе отслужена в храм „Свети Георги” от архиерейския наместник иконом Иван Дойчев.

Историята разказва, че при избухването на Априлското въстание на 20 април 1876 година, на Батак била отредена важна роля – да заеме складовете в околните селища и да осигури провизии на въстаниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии. Когато въоръжените мъже в Батак въстават, срещу тях е изпратена 5-хилядна армия от башибозуци, предвождани от Ахмед ага Барутанлията. Първенците на селото и чорбаджиите решили, че трябва да спасят живота на местните и за това извиквали Барутанлията, да му предадат оръжието си, като той заявил с клетва, че ще си отиде, веднага щом получи боеприпасите на въстанниците. На 1 май обаче, при предаването на оръжията, башибозуците нападнали чорбаджиите и отсекли главите им. Така се поставило началото на клането, което продължило дни. Църквата “Света Неделя” и училището до нея били последната надежда на местните в Батак за спасение. 200 души се укрили в училищната сграда, където били изгорени живи. Почти едновременно с разрушаването на училището, башибозуците започнали да издълбават дупки в оградата на църковния двор и да стрелят по събралите се там хора. Най-ужасната част от клането в Батак се състояла през нощта на 2 срещу 3 май в църквата. На сутринта башибозукът успял да проникне в двора и да избие хората в него, но входната вратата на храма не поддала, тъй като била “залостена” от хората които се намирали в църквата. Защитата на “Света Неделя” продължила три дни, в които престрелките в селото не преставали. Усилието на батачани да запазят църквата си ядосало турците, които започнали да пускат пълни с пчели кошери и запалена слама с газ в църквата. В храма нямало вода, затова барикадиралите се използвали зехтина от кандилата и кръвта на изкланите, за да утолят жаждата си. Майки копаели с голи ръце, за да намерят подпочвена вода за себе си и децата си. На третия ден, все още оцелелите решили да излязат навън, след като разбрали, че вътре са обречени. Когато отворили портите на църквата Ахмед ага Барутанлията чакал отвън с башибозуците си. Започнало безпощадно клане – само тези, които склонили да приемат исляма останали живи, а останалите били обезглавени. За избиването на 5000 мирни жители Ахмед ага Барутанлията получава отличия и повишение от султана.
image

Агентите на Анкара, разни българофоби и персони със слугински манталитет в 41-то Народно събрание отхвърлиха предложението на националистите на деня 17 май да бъде отбелязван геноцидът над българите по време на петвековното турско робство. 42-то НС все още не допуска точката в дневния си ред. Националистите искат денят да се обяви за дата, на която изразяваме преклонението си пред жертвите на този кървав акт и да се издигне мемориален комплекс на подходящо място в столицата.

Припомняме, че преди време ТВ Алфа попита кмета на София Йорданка Фандъкова какво е мнението й относно внесеното проекторешение от АТАКА за осъждане на геноцида на българите в Османската империя по време на петвековното робство. Зам.-председателката на ГЕРБ обаче заяви, че доколкото си спомняла, на тази дата отбелязваме деня на българския спорт, което за нея очевидно е доста по значимо от мъчениците, избити по време на баташкото клане и предпочели героична смърт пред това да се откажат от християнската си вяра. От отговора на кметицата останахме с впечатлението, че тя не знае датата на Баташкото клане – 17 май. Освен това Фандъкова показа пълната си незаинтересованост за зверствата, извършени над българите. Екипът на АЛФА потърси мнението на депутата от Коалиция за България Жельо Бойчев. Първоначално той не се сети какво се е случило на 17 май, а впоследствие се измъкна с репликата, че такива „крайно националистически и ксенофобски настроения само насаждат омраза между хората“. Очевидно издевателствата над българския народ остават като статистически данни за някои родни политици, които нямат историческа памет и не зачитат героите, дали живота си за България, а криворазбраната толерантност надделява като чувство у тях.

А докато Българската православна църква канонизираше Баташките мъченици за светци, доморасли туркофили с научни титли и техните съучастници край Босфора тиражираха поток от сурогати, преиначавайки истината по вкуса на неоосманистите от югоизток, пише в-к ,,АТАКА”.
След жалките и целенасочени упражнения по история на Мартина Балева и Евгения Иванова от Нов български университет в „Митът Батак“, Високата порта финансира един куп книжнина – пак да преиначи фактите и да разхубави образа на Османската империя. Появи се и едно поръчково съчинение на турската професорка Хайрие Йенисой (бивш преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“), пълно с груби измислици за Априлското въстание, Руско-турската и Балканската война. „Проблясъците“ на нейна милост варират от откровена омраза към българите и християните до лъжи, граничещи с неизлечим инфантилизъм. Ето откъс от въпросното съчинение:
„Априлското въстание отваря дълбоки рани и на турците и на мюсюлманите ( навярно тук има предвид и българомохамеданите – б. Д. А.) от Пловдивския и Пазарджишкия район. Това въстание е подготвено извън пределите на Османската държава, с подкрепата на царска Русия. Осъществено бе в споменатия край, защото град Пловдив е близо до Истанбул и влиянието на руския посланик ген. Граф Игнатиев е силно в Пловдив…“ По-нататък т. нар. „изследователка“ дава воля на циничната си фантазия, пишейки следното: “ Събитията в родопското село Батак са предизвикани от българи. Над 200 жени мюсюлманки и малки деца били избити по най-жесток начин. Броят на избитите мъже бил много по-голям. Щом се разчува страшната вест мюсюлмани, начело с Ахмед ага Барутанлията, отмъщават на въстаниците… Консулът на Русия Найден Геров нарежда да се отворят пресни мюсюлмански и християнски гробове от околните села и труповете да бъдат откарани в Батак. Правят се снимки, вдига се голям шум и тази ужасяваща картина, извършена от батачани българи, се съобщава за дело на турците“…
Идиотизмът, с претенцията да бъде наукообразен, се оказва безграничен и в други писания – между тях е и книгата на Цветана Кьосева „Неудобните истини за Априлското въстание“. В една смехотворна словесна каша авторката принизява героичният изблик на нашия народ към свободата, манипулира истината, подхвърля внушения, удобни за нейната предпоставена и невярна теза, която „псевдопатриотите“ не можели да схванат. Там научаваме, че Гюргевският революционен комитет, „залагал насилието като основно средство за победата на Априлското въстание“, то било и основен принцип в решението на Общото събрание в Оборище. Писмото на БРЦК за събиране на средства за въстаниците пък се оказало “ родоначалник на терора в България“, сипе трагикомичните си прозрения Кьосева. После ни обяснява, че „за разлика от днешните терористи, финансирани от десетки организации, институти и фондации, в ония времена пари за бунтовнически дела се събирали мъчно“. Научаваме и за един нещастен инцидент с неколцина цигани в Копривщица, които съзаклятниците сметнали за турски шпиони, а пък нападението на башибозуците срещу Клисура, било преувеличено „до неузнаваемост“… В старанието си да покаже въстаналия народ в превратна светлина авторката непредпазливо споменава Димитър Страшимиров, според който българските насилия просто са измислени от турците, за да оправдаят собствените си зверства над хиляди невинни мъже, жени и деца. В същата компания от туркофили се оказа и професор Христо Матанов, който заедно с подобните му Димана Трънкова и Антони Георгиев спретнаха един луксозен (и вероятно добре заплатен на авторите) сборник за прослава на т. нар. османско културно-историческо наследство по нашите земи. В него може да видите и мостове, строени през вековете от “ гяурите“, или джамии, вдигнати върху руините на опожарени и разграбени от дивите азиатски орди църкви и манастири.
Към посочените по-горе пишман-изследователи преди време се присъедини и проф. Кръстю Манчев, чийто съждения може да претендират за връх на инфантилизма и слугинските метани към Високата порта. „Това нещо (Баташкото клане – б. Д. А.), словоблудства объркано професорът, е пресъздадено по Макгахан, един американец дошъл тук, за да описва и просто е преувеличил. Защо тия батачани са били в църквата? Ами в гората нагоре да бяха побягнали… В Османската империя е имало религиозна толерантност. Имало е и обесени патриарси, но тази институция е съществувала през цялото време… Ние тази материя сме я възприели според пропагандата на нашите възрожденци. Трябва да очистим тази работа сега. Имало ли е турско иго, тук не става дума за робство. Ами защо 500 години сме били там, като сме толкова ербап ?“…
Ето как обаче описва религиозната и етническата „толерантност“ на османлиите тогавашният американски генерален консул в Истанбул Юджийн Скайлер в писмо до Държавния департамент: „В Панагюрище броят на убитите българи е около 3 хиляди, повечето от които жени и деца. На стари мъже избождали очите, а крайниците им били отсичани и така оставени да умрат…Бременните жени били разпорвани и новородени бебета са разнасяни на байонетите, докато малки деца били заставяни да разнасят кървавите главици на техните другарчета. Правят се опити зверствата на турците да се приписват на българите. Не можах да установя българите да са извършвали каквито и да било престъпления и жестокости. Няма измъчвани мюсюлмани, няма изнасилвани или убити мюсюлмански жени, няма осквернена и разрушена джамия. Докладите на турските чиновници са изтъкани от лъжи“…
Изтъкани от лъжи са и поръчковите съчинения на новоизлюпени туркофили, които те тиражират безнаказано под очите на заспалите български власти и продажни правителства. Вместо да бъдат забранени – в името на справедливостта, на истината и уважението, което дължим към паметта на нашите героични предци.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Дедо Прецаки 20 май 2014, 19:30
   
  0
   
  0

  Поклон!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка