Плевнелиев за събитията от май 1989 г. - Комунистическият режим раздели българите

Pan.bg 20 май 2014 | 21:55 views (2672) commentaries(3)
img Президентът: И най-жестоката държавна машина е безсилна пред хората, които защитават правата си
president.bg


През май 1989 г. една част от българския народ - наборни военнослужещи, милиция, пожарна, беше противопоставена срещу мирни български граждани, излезли да защитят последното, което им е останало – името и религията си. Длъжни сме да прочетем тази част от историята, защото тя е символ на това, че и най-жестоката държавна машина е безсилна пред хората, които защитават естествените си човешки права. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която в с. Пристое, Община Каолиново, беше отбелязана 25-годишнината от Майските събития от 1989 година.

Пред много граждани, представители на различни вероизповедания и участници в съпротивата срещу насилствената асимилация преди четвърт век, държавният глава посочи, че силата на протестите, гладните стачки и декларациите от 1989 г. се състои в стремежа на хората да защитят изконните си човешки права. „Нека да ги запазим именно такива, да не ги натоварваме с политическите страсти на нашето съвремие, за да се поучим от тях и да бъдем единни“, призова президентът Плевнелиев.


Държавният глава подчерта още, че национално помирение се постига на базата на обективната истина, а не чрез политически манипулации. „Затова трябва да дадем точна, коректна и безпристрастна оценка на всичко това, което комунистическият режим извърши, именно за да раздели българите и срещу българския национален идеал и интерес“, заяви президентът и призова за „обективен прочит“ на събитията от май 1989 г. в името на единението.
image
Росен Плевнелиев определи случилото се преди 25 години като престъпление срещу правата на човека и част от „ненаписаната“ българска история. „Убеден съм, че е важно да помним тези събития и да ги оценим“, заяви президентът, според когото осмислянето на събитията преди 25 години е необходимо, за да знаем, че „българите заслужихме свободата си и правото си да носим името, отредено от родителите ни, и да изповядваме религията на дедите си“.

„Нека да почетем жертвите, но и да чуем и разберем разказите на оцелелите“, призова още президентът. Той заяви, че в основата на Европейския съюз стои желанието на едно изстрадало поколение да живее в мир. „Това е поколение, което имам честта днес да уважа, защото иска да завещае на децата си възможността да се развиват свободно, а народът да заеме своето достойно място в европейското семейство, като изгради своята „чиста и свята Република“, каза още държавният глава.

Президентът положи цветя пред Паметника на жертвите на гражданските демонстрации срещу насилствената асимилация на мюсюлманското население в село Пристое.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ico 20 май 2014, 22:41
   
  0
   
  0

  а за гара буново какво ще каже...

 2. #2
  zlpetrov 20 май 2014, 23:25
   
  0
   
  0

  Не само Буново...Пловдив,Сливен,Варна,отвличането на децата от жп гарата във Варна,Горна Оряховица!Но на това партийно недоносче му е къса паметта.Както и на всички де....

 3. #3
  popay_the_sailor 21 май 2014, 09:35
   
  0
   
  0

  Деца от ж.п. гарата във Варна никога не са били отвличани! Те бяха отвлечени от Добрич. Бяха взривени ръчни гранати пред "Интернационал" на Златни пясъци.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка