Словакия планира замяна на МиГ-29 през 2017

Pan.bg 21 май 2014 | 06:23 views (3327) commentaries(1)
img IHS Jane's Defence Weekly

Като част от програмата за замяна на военната техника от съветската епоха Словакия планира да изтегли от въоръжение в периода 2016-2017 г. изтребителите си МиГ-29. Според директора на Националната дирекция по въоръженията Rоbert Tibenskу В изказването си пред годишната конференция по глобална сигурност GLOBSEC, проведена в Братислава от 14 до 16 май, директорът на Националната дирекция по въоръженията Rоbert Tibenskу е съобщил, че за страната му търси възможност да вземе на лизинг шведски Gripen, за да замени съветските изтребители. ВВС на съседните държави Унгария и Чехия са приели на въоръжение шведския изтребител и това предполага различни варианти на съвместна експлоатация – общо обучение, закупуване на въоръжение, техническо обслужване и ремонт. Всичко това ще намали разходите по експлоатация на изтребителите в целия им жизнен цикъл.
Според редица източници словашките ВВС имат на въоръжение общо осем МиГ-29 (шест модернизирани МиГ-29АС и два двуместни МиГ-29УБС), от които шест са в летателна годност.

image


Rоbert Tibenskу е съобщил също, че до края на 2020 година ще бъдат заменени и вертолетите Ми-17, като още тази година ще бъде обявена обществената поръчка. Един от вариантите е закупуването на по-съвременните модификации Ми-171Ш.
Основна пречка пред модернизацията на ВС е ограничения военен бюджет на Словакия(988 милиона щ.д. през 2014 г.,н равняващ се на само 0.99% от БНП). До 2018 г. се пaлнира той да нарасне до 1.02% (1.211 милиарда долара). Около 90% от финансовите средства се използват за текуща поддръжка на ВС, като само 10% остават за превъоръжаване.
Малката вероятност в по-близка перспектива за по-значително увеличаване на бюджета за отбрана означава, че оповестените планове за превъоръжаване ще претърпят промени. Промяната на структурата на военните разходи изисква време и много усилия и не се знае също до каква степен словашкото правителство има политическото желание за извършване на тези реформи.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  energy 22 май 2014, 16:46
   
  0
   
  0

  Моля за коментар господата даващи за пример словакия като държава експлоатираща Миг-29

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка