5 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ЦВЕТАНОВ ПОИСКА ПРОКУРАТУРАТА

Pan.bg 22 май 2014 | 23:35 views (2625) commentaries(0)
img Съдът ще произнесе присъдата по делото срещу Цветан Цветанов за длъжностно присвояване на 26 май (ОБЗОР)
22 Май 2014 | 16:01 | Агенция "Фокус"

София. Първата присъда срещу бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще бъде произнесена в понеделник, 26 май, от 9,30 часа, по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери. На днешното заседание по делото, прокуратурата поиска 5 години лишаване от свобода за Цветан Цветанов и 5 години без право да заема държавна длъжност, по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери - около 50 000 лева. Прокуратурата поиска и конфискация на имуществото му. Делото започна на 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели.
image
Срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов текат други две дела, като се очаква едното да приключи на 29 май, четвъртък. Делото е по обвинение, че не е разпоредил използване на специални разузнавателни средства за бившия началник на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров. По другото обвинение за нерегламентирано подлушване, за което наскоро от държавното обвинение внесоха повторно обвинителния акт срещу Цветанов и трима бивши директори на СДОТО, първото заседание е на 30 май, петък.

На днешното заседание по делото за длъжностно присвояване, в искането си за пет години лишаване от свобода и пет години лишаване от право да заема държавна длъжност, прокуратурата се позовава на събрани доказателства за това, че не е отнето правото на Орлин Тодоров за достъп до класифицирана информация, след като срещу него е образувано досъдебно производство. Прокуратурата обвинява Цветан Цветанов в това, че е разпоредил да бъде изпълнено обезщетение на Тодоров в размер на 12 133,23 лв., както и това, че е подписал молбата на Тодоров доброволно да напусне системата на МВР. Адвокат Менко Менков пледира, че прокуратурата не взима под внимание показанията на членовете на комисията за класифицирана информация, според които показания се казва, че няма основание да бъде наложено наказание – уволнение на Орлин Тодоров. Това става ясно от извършената дисциплинарна проверка на Орлин Тодоров.
На заседанието по делото бяха разпитани свидетелите Станимир Флоров, бивш директор на ГДБОП, Петя Първанова, бивш министър от служебното правителство, и Върбан Минков, който е директор на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР. От разпита на свидетеля Станимир Флоров стана ясно, че Флоров познава бившия вътрешен министър Цветанов от много години, а сега са в добри приятелски отношения. Бившият директор на ГДБОП посочи, че познава Орлин Тодоров професионално, и не е имал лични отношения с него.
„Не си спомням, дали аз съм го назначил, най-вероятно съм аз“, посочи той. Пред съда той отрече да е повлиял на някого от МВР за наказанието, което трябвало да бъде наложено на Тодоров по дисцплинарното производство срещу него. Според прокуратурата, Флоров е бил посредникът в отношенията между Цветанов и Тодоров. Петя Първанова разказа пред съда, че, когато миналата година Флоров е напуснал МВР, след като срещу него е било образувано разследване, той е получил 20 заплати обезщетение. От показанията на Първанова стана ясно, че след отстраняването на Флоров, започнала и процедурата по отнемане на допуска му до класифицирана информация. Тогава той поискал да се пенсионира и министър Първанова формално го възстановила на длъжност, за да може, със същата заповед, да го освободи.
По повод исканата от прокуратурата присъда за 5 години лишаване от свобода и 5 годни без право да заема държавна длъжност, към Цветан Цветанов беше зададен въпрос, дали сега надеждата му е в съда, на който той отговори: „За първи път присъствам на пледоарите на двете страни. И от това, което чух от страна на прокуратурата, мога само да се извиня на българския съд за всички тези мои изводи, които съм си вадил от това, което се случва в съдебните зали. Ако наистина защитата на държавното обвинение е била такава каквато днес видяхме от българската прокуратура, трябва да ви кажа, че действително съм прекрачвал границата, и съм се произнасял неподготвено за оценка на българския съд. Днес, за първи път, присъствам на пледоарии, и, за съжаление, аз съм от едната страна на барикадата”, каза Цветанов, като добави, че ще приеми присъдата на съда, каквато и да е тя.
„Надявам се да взимат решението си по съвест, съгласно българското законодателство и тайно се надявам, че няма да има никакъв натиск”, каза Цветанов.
Според Цветанов, поисканата присъда е част от пропагандата, която прави прокуратурата спрямо него и тези доблестни служители, които са работели за държавата.
По думите на адвоката на Цветанов - Менко Менков, става ясно, че такава присъда, по такъв тип обвинение, не е максималната.
„Това, което беше установено, и смятам вие също сте направили изводите си от пледоарите както на прокуратурата, така и на моята защита, е че прокуратурата внася обвинителен акт, некореспондиращ с правната нормативна уредба. Адвокат Менков каза, че за всички мои преки задължения, спазвайки закона, аз нямам друг ход, освен да се съобразя с българското законодателство, и да го изпълнявам като вицепремиер и министър на вътрешните работи, съобразявайки се с дирекциите, които подпомагат работата на министъра на вътрешните работи. Затова има и специализирани и общи дирекции, които имат своята компетентност, базирайки се както на практиката, така също и на административната практика на Върховния административен съд”, каза Цветанов.
На въпрос, свързан с това, че според българското законодателство, излиза така, че едно обвиняемо лице може да работи в МВР и да получава заплата, както и да получи 20 заплати след това, Цветанов и адвокат Менков, отговориха, че точно така излиза. „Какво нередно има в това, след като законодателят го е предвидил това в самият закон, но прокуратурата не го знае. Срещу десетки служители към настоящия момент от МВР има повдигнати обвинения, но не продължават работата си. Законът го позволява и няма нищо нередно в това, след като в закона го пише”, заяви Менко Менков.
След като му беше зададен въпрос, как така Орлин Тодоров се е борил с престъпността от ареста, Менков отговори, че той не е изпълнявал никакви такива функции, като обясни, че Цветанов е отнел достъпа до класифицирана информация на Орлин Тодоров и го е отстранил от длъжност.
„Единственото основание, въз основа на което Цветанов е трябвало да освободи този служител без възнаграждение е, ако той е осъден с влязла в сила присъда за умишлено престъпление на ефективно изпълнение лишаване от свобода, или осъден да не изпълнява определена държавна длъжност. Такива обстоятелства не са налице, следователно Цветанов е спазил закона”, обясни Менков.
По думите му това, че мнението на прокуратурата е различно – то тя трябва да се съобрази с практиката при всички останали министри, както преди Цветанов. Той обясни, че срещу Петя Първанова има образувано досъдебно производство, но не са повдигнати обвинения, защото се изчаква присъдата по това дело. Адвокат Менко Менков обясни, че досъдебното производство е образувано още през януари месец, като прокуратурата е отделила материалите от делото срещу Цветан Цветанов. Всички обвинения по делото на бившия вътрешен министър са повдигнати от делото срещу Станимир Флоров.
На въпрос, дали няма да му дойде в повече следващата седмица, тъй като предстои да бъде започнато следващото дело срещу него, да бъдат произнесени две присъди, Цветанов отговори: „Смятам че за една година вече сме претръпнали”.
„Всички ние ставаме свидетели как прокуратурата не познава Конституцията в България. Прокуратурата минава в пълно незачитане на българското законодателство и виждате, че се осъществяват репресии и проверки към президента, както и към мен. Това е нещо, което наблюдавам в последните 12 месеца”, каза Цветан Цветанов.
Искането на прокуратурата за 5 години лишаване от свобода за Цветан Цветанов напомня политическа поръчка, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Естествено, че нашата подкрепа остава към него. За мен това е чисто политическа поръчка и го казвам съвсем отговорно, защото ако искаха да бъдат обективни и лоялни, нямаше да бързат толкова много това да стане точно 2 дни преди изборите. „Напомня ми пак за Костинброд. Всичко се изсипва точно в петък или събота, за да няма време никой да опровергае казаното. Забележете – когато става дума за една партия, която е купувала гласове в Бобов дол, се казва, че тази партия ще се обяви в неделя вечерта. Нека хората сами да си направят извод как се манипулират нещата за изборите”, заяви Велчев.
Ксения ПЕЕВА

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка