ГЕН.ГОРЕНЦ ЗА УЧЕНИЕТО "ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА 2014": ВПЕЧАТЛЕН СЪМ!

Pan.bg 31 май 2014 | 00:56 views (2832) commentaries(1)
img http://airforce.mod.bg/bg

Генерал Франк Горенц – командващ на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка и Командващ на Въздушния компонент на НАТО в Рамщайн, Германия


Визитата ми в България започна от София. До летище Граф Игнатиево прелетяхме на борда на самолет-цистерна KC-135 и наблюдавахме презареждане във въздуха на изтребители F-16, а също така прехват с изтребители МиГ-29. Това демонстрира страхотни способности.

След кацането разгледахме статичния показ на част от самолетите, участващи в съвместната трениировка „Тракийска звезда 2014”. Разговарях с някои от участващите пилоти.
Много съм впечатлен от целия спектър самолети, които участват в учението, както и от изпълнените задачи до момента в това учение. Тези тренировки са много важни за оперативната съвместимост и способности, които да дадат възможност за бърза реакция във всеки един момент. Те демонстрират и какви способности трябва да развиват военновъздушните сили, на които НАТО разчита в Съюзното командване. Както и че, САЩ и България разчитат една на друга в двустранното си сътрудничество.
Българските Военновъздушни сили са фантастични. Те са изключително добър партньор, който има своя изключителен принос в операциите на Алианса, сред които е и задачата по охраната на въздушното пространство – Air policing.
Правим всичко възможно да постигнем отлично двустранно сътрудничество и оперативна съвместимост. И да не възникват проблеми, когато се наложи да оперираме в тази част на света. Във всички бъдещи конфликти въздушната мощ е изключително важна и е асиметрично предимство. Затова военновъздушните сили се нуждаят от развитие и специално внимание, така, че когато действаме, да имаме тази асиметрична преднина.
Винаги съществуват възможности да оперираме съвместно. Това учение е планирано много отдавна. То не е в отговор на ситуацията в Украйна. Но определено подчертава необходимостта, че трябва да работим постоянно и да развиваме оперативната си съвместимост и способности, защото не знаем в бъдеще каква ще бъде заплахата. В този смисъл тренировката не е в отговор на случващото се в Украйна. Но обстановката в момента показва, че ние трябва да работим все по-усилено, за да развиваме способности.
Оперативната съвместимост има много аспекти. Тя може да засяга тактическите действия, техниката и процедурите. Съвместимост може да се постига и чрез движение във формация и общуване чрез компютърните ни системи.
Като пилот знам какви са перфектните условия за оперативната съвместимост. Но реално, когато оперираме в една съвместна коалиция, когато става дума за една военновъздушна сила, никога не могат да се постигнат такива перфектни условия.
Аз лично съм доволен от съвместимостта, която постигаме тук с тази тренировка. Защото прецизният въздушен бой е една човешка дейност и самият факт, че български, румънски и гръцки пилоти сядат и обсъждат какво се е случило във въздуха по време на бой – вече е стъпка напред. И капитаните, и редовите летци и инженерите имат думата да кажат какво да направим, за да постигнем тази още по-добри резултати в тази насока. Но едно нещо трябва да бъде ясно – че преследването на перфектната оперативна съвместимост изисква усилия всеки ден и в никакъв случай не е евтино занимание.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Неверник 31 май 2014, 19:05
   
  0
   
  0

  "Правим всичко възможно да постигнем отлично двустранно сътрудничество и оперативна съвместимост. И да не възникват проблеми, когато се наложи да оперираме в тази част на света" - Питам, какъв го дирите в тази част на света? Не вярвам, че ще се наложи да действате с нашите ВВС във ваш интерес.Ние,българите не сме с толкова промити мозъци като вашите,за да ни накарате да следваме вашия имперски интерес против нашия скромен НАЦИОНАЛЕН такъв !!!!!!!!!!!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка