ДПС ПОЖЕЛАХА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ НОЕМВРИ

Pan.bg 05 юни 2014 | 14:06 views (2088) commentaries(10)
img ДПС насрочи избори за 30 ноември или 7 декември
Елица Мартинова
offnews.bg


ДПС зададе краен срок на годност на кабинета на Пламен Орешарски на пресконференция днес. Коалиционният партньор на БСП се обяви "за" избори до края на годината, които да се проведат или на 30 ноември, или на 7 декември.


На брифинга присъства "тежката артилерия" на ДПС - Лютви Местан, Четин Казак, Алиосман Имамов, Камен Константинов, Рушен Риза.

Ето какво заяви Лютви Местан:

"Анализът прави невъзможна идеята за пълен мандат на кабинета "Орешарски", тази идея не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта: Първият - хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 - местни и парламентарни. Вторият - избори догодина по това време. И третият - избори до края на годината."

Местан уточни, че ДПС предпочита изборите да се проведат до края на годината. По думите му партийният интерес на ДПС диктувал управлението на Орешарски да продължи още дълго, но това не било в интерес на страната.
image
"Има смисъл да продължи едно управление, само ако то е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на ефективно управление", каза Местан.

Лидерът на ДПС обаче изтъкна, че избори до края на годината ще донесат риск за процедурата по гласуване на бюджета за следващата година. Според Местан изборите през 2015 г. са по-уместният вариант от тази гледна точка. Лидерът на ДПС и финансовите експерти на партията са категорични, че преди да сдаде властта на служебен кабинет, правителството на Орешарски трябва да изготви подробен отчет за първите шест месеца от изпълнението на Бюджет 2014. Малко по-късно в изказването си обаче Местан заяви, че трудностите около бюджета не са причина да не се проведат избори още тази година.

Друг ключов момент, по думите на Местан, е въпросът как ще бъдат затворени преговорите на България с ЕК за новия програмен период 2014-2020.

Местан посочи, че преди днешната среща с медиите се е видял и с премиера Орешарски. Според лидера на ДПС премиерът е показал зрялост и отговорност и е доказал, че властта не му е самоцел.

Лидерът на ДПС използва случая, за да подчертае, че партията му иска предсрочни избори, но не защото дава лоша оценка за работата на кабинета.

"Искам категорично да заявя - и да е съгласието за предсрочни избори до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. Управлението на кабинета "Орешарски" издържа на предишното управление и разликата е със знак плюс.

На въпрос с кой политически лидер първо ще пие кафе след пресконференцията, Местан отговори: "Сега е време за кафе!" Според него предсрочните избори отварят поле за преговори между всички партии, които трябва да разговарят, за да се състави впоследствие национално отговорно правителство.

Местан коментира предпазливо въпроса дали има добра комуникация с коалиционния си партньор БСП. Той подчерта, че намира за разбираем факта, че след изборите на 25 май левицата е имала нужда от повече време за анализ.

На въпроса защо, след като са коалиционния партньори с БСП, ДПС обявяват намеренията си сами, Местан заяви, че е председател на автономна партия.

"Днес е 11-ият ден от изборите, вчера имах разговор с г-н Станишев. Коалиция или подкрепа на две партии на кабинет не означава политическа конфигурация, единен политически субект. Ние сме различни партии", посочи лидерът на ДПС.

Помолен да прогнозира какви биха могли да са коалициите след евентуалните предсрочни избори, Местан заяви, че сценарист на политическата сцена е гласоподавателят и той ще реши как да разпредели силите чрез вота си:

"Би трябвало да сме се поучили от уроците на тези 25 години и те ни казват да се въздържаме от заклинание - било по посока на "да" или по посока на "не". Не е време за заклинания и не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът. Той ще зададе управленската формула, въпрос на зрялост е да уважим волята му."

Преди да обяви позицията на ДПС за предсрочни избори, Местан направи анализ на изборните резултати. По думите му евровотът е дал някои отговори, но е оставил без отговор много въпроси, най-основният сред които е - каква е алтернативата на кабинета "Орешарски".

"Изборите до края на годината не дават добри перспективи за кабинета, но не дават и основание на никого да изпадне в еуфория. Обратното - вотът зададе много въпроси, намирането на отговорите на които е дълг на основните политически сили. Отговорите не са по силите на нито една отделна партия", констатира Местан.

В отговор на журналистически въпрос за "Южен поток" и българската позиция за проекта, Местан неочаквано зае позиция встрани от тази на правителството. "Притесних се от тезата, че "Южен поток" трябва да се строи въпреки Брюксел. Като представител на най-последователната евро-атлантическа партия в България смятам, че България не трябва да прави нищо по въпроса "въпреки Брюксел", посочи той.

Накрая Местан коментира и темата с промените с очакваните смени на министри с оглед на предстоящите предсрочни избори. Според него обхватът на промените в кабинета зависи от хоризонта на настоящото управление, т.е. за кога ще бъдат насрочени изборите. "Ако той е по-кратък, няма нужда от сериозни промени. Разбира се, това е наше мнение, а смените на министри са от изключителните компетенции на министър-председателя", добави ДПС лидерът.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  hjiop 05 юни 2014, 15:59
   
  0
   
  0

  БСП от всяка ситуация излизат смешни. Само дето Сергей се извиняваше за Възродителният процес и се цунка с Местан по бузките.

 2. #2
  Още едно мнение 05 юни 2014, 16:33
   
  0
   
  0

  ... да, язък дето цунка Местан по бузките (ама задните). Будалата не знае, че на туй му викат манафски кеф!

 3. #3
  Пастир 05 юни 2014, 17:56
   
  0
   
  0

  Нека да му е за урок на Станишев за дето се гушка с турците. Сега ще духа супата, която сам си надроби! И после да не се чуди защо не гласуват за партията му...

 4. #4
  Бай Чобан 05 юни 2014, 19:13
   
  0
   
  0

  От чобанин да го знаете - огромната членска маса от най-мериносови и най-млекодайни овце, винаги ще са заделени в стадата на кехая Гей и кехая Бей!

 5. #5
  24 г. служба 05 юни 2014, 23:11
   
  0
   
  0

  Е хайде сега , нека пак не ходим на изборите да гласуваме . Нека Българите пак сме тежки и над нещата , нека пак други да гласуват под строй , а бай мангал срещу пари . И да ни е , честит Аню , Адемов и бат Бойко ,който веднага заяви , че трябва следващото правителсво веднага да започне съкращения и да вдигне пенсионната възраст за всички .

 6. #6
  Торбалан 06 юни 2014, 09:54
   
  0
   
  0

  Кум Вълчан Борисов изпояде бая от овците на кехая Гея, ама види се, че ще обединява своите брави, със стадото на кехая Бея. Тозгаз ще е сила невиждана и второто управление на Кум Вълчан може и да изкара цял половин мандат.

  А за бай мангал що банкети и безплатни трапези се задават - пей и свири сърце...

  Българите да му мислят! Младите да сгласуват доверие на терминал 2, а старите да бегат в Герция и да си търсят финдикоси, сиреч сайбии и чорбаджии, та да им слугуват на стари години...

 7. #7
  ГЛАС 06 юни 2014, 11:10
   
  0
   
  0

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ!!!!!!!НЕКА ПАРТИЙТЕ ТРЕПЕРЯТ ПРЕД СУВЕРЕНА

 8. #8
  Дедо до ГЛАС 06 юни 2014, 12:01
   
  0
   
  0

  Ко кайш? Недочувам веке, пък си немам парици да си купя нова китайска батерийка за счупения китайски слухов апарат...

  Барем по чифт цървули и по литър шарлан да бехте дали, че тогиз да гласуваме... че то нашта сиромашия край нема!!!

 9. #9
  42 г. служба 06 юни 2014, 12:23
   
  0
   
  0

  Гответе се за избори - избори до дупка! След бойко и цветанов, всеки в тази държава има право да управлява! Ние, най-обикновените и най-простосмъртни сиви хорица, да не сме по-грозни, по-глупави или по-гърбави от тях? На следващото Велико народно да се приеме нарочен закон - всеки българин, поне веднъж в живота, законово гарантирано да се полага, да бъде кмет, депутатин, министерин или президентин. Едва тогава всички ще се охраним, ще бъдем перманентно сити и доволстващи! Тогиви нема да има сегашния див партизанлък, щото всеки българин, турчин и циганин, минавайки своя ред през властта, така ще се облажи, че ще има и за следващите 5 поколения чавета след него...

  Гласувайте по съвест за новия гениален проектозакон - всеки поне веднъж в живота си да му бъде гарантирано министерско, депутатско и президетско кресло и порфейл и ще видите, че никой няма да ходи за риба в гласоподаващия ден! Едва тогаз, както е казал великият Гео Милев: "Земята ще бъде рай"!

  Да,"Септември ще бъде май.

  Човешкия живот

  ще бъде един безконечен възход

  - нагоре! нагоре!

  Земята ще бъде рай -

  ще бъде!


  Но преди това ни чака:

  шопи със сопи

  с пръсти

  с копрали

  с търнокопи

  с вили

  с брадви

  с топори

  с коси

  и слънчогледи

  - стари и млади -

  се спуснаха всички отвред

  - като отприщено стадо

  от слепи животни,

  безброй

  яростни бикове -

  с викове

  с вой

  (зад тях - на нощта вкаменения свод)

  полетяха напред

  без ред

  неудържими

  страхотни

  велики:

  НАРОД!

 10. #10
  Дон Хилберто Сеанса 06 юни 2014, 13:50
   
  0
   
  0

  В България ще има избори до 3 месеца. Страната е завладяна от черна магия, която обаче е на път да бъде развалена. Това пророчество е на Дон Хилберто от Мексико. Той е един от най-уважаваните магове в страната на инките, живее във Веракрус, до езерото Катемако.

  http://frognews.bg/news_70716/Prorokat_Don_Hilberto_Izbori_v_Balgariia_do_tri_mesetsa/

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка