Кога уволненият военнослужещ може да сложи отново пагоните?

Pan.bg 05 юни 2014 | 16:35 views (5137) commentaries(8)
img Спирдон Спирдонов
otbrana.comТози въпрос се задава последно време по два конкретни повода. Първият – предстоящото възстановяване на закрития от предишното правителство батальон във Враца. Вторият – коментарите около назначаването на Ангел Антонов за началник на НСО и присвояването му на военно звание „генерал-лейтенант”.

Действително Законът за отбраната и Въоръжените сили дава възможност уволненият военнослужещ да сложи отново пагоните. Това се случи, след поправките, публикувани в Държавен вестник от 3 януари т.г.

Законът определя четири условия за връщане на военна служба.
image
Първо, желаещите да са изпълнявали военна служба (кадрова военна служба) във въоръжените сили и да са освободени от нея поради организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет или при съкращаване числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрание.

Второ, към датата на приемане на военна служба да им остават не по-малко от 3 години до навършване на пределната възраст за военното звание, изискващо се за заемане на длъжността.

Трето, да кандидатстват за заемане на длъжността не по-късно от 5 години след освобождаването от военна служба (кадрова военна служба).

Четвърто, да не са придобили право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.

Разбира се, трябва да отговарят и на всички основни изисквания, заложени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, включително образование, покриване на нормативите за физическа годност и да не е уволнен дисциплинарно. Единственото изключение от общата формула е за възрастта. Т.е. за тях не важи изискването при кандидастването да не са по-възрастни от 40 години - за офицерите, 33 години - за офицерските кандидати и сержантите (старшините), и 32 години - за войниците (матросите).

От тази поправка в закона могат да се възползват на първо време тези военнослужещи, които бяха уволнени в резултат на закриването на формированието във Враца. Министърът на отбраната Ангел Найденов вече съобщи, че първите 35 военнослужещи във възстановения механизиран батальон ще бъдат назначени от 1 октомври, а останалите до 250 – от 1 декември.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Бате Гойко 05 юни 2014, 20:36
   
  0
   
  0

  И защо само тези, които са били уволнени в резултат на закриването на формированието във Враца? Другите, които не са служили във Враца и искат да служат там ще се дискриминират ли? И как ще стане това? По регистър ще обявят места и за съкратени или.....? И сега сигурно има вакатни места за всички категории военнослужещи и тропат по порталите за назначаване, но каква е процедурата за назначаване? Ако някой знае да каже.

 2. #2
  рапорт даден 05 юни 2014, 21:08
   
  0
   
  0

  "Кога уволненият военнослужещ може да сложи отново пагоните?" - Винаги щом Партията заповяда!

 3. #3
  военнослужещ 06 юни 2014, 05:53
   
  0
   
  0

  и сега има много свободни места, но не обявяват конкурс незнайно защо.

 4. #4
  zdr 06 юни 2014, 11:17
   
  0
   
  0

  Не се набират нови войници защото няма пари. Вземат се стари понеже са изкарали всички модули, нямат нужда от обучение и излизат по-евтино. Никой не го интересува качеството. Армията ни става приют за мързеливци. Веднага се сещам за сина на главния сержант на 2-ра бригада, маха се от армията после решава че ще се върне пак и понеже тати е на нужната позиция - готово. А че нищо не става от него, това вече е друга тема. За съжаление това не е изолиран случай в БА, това си е практика.

 5. #5
  HITT 06 юни 2014, 20:54
   
  0
   
  0

  А кога офицерът ще престане да е роб на системата и ще може да напуска по взаимно съгласие, когато той реши? А не да му се искат космически суми като обезщетение?

 6. #6
  Cyber 07 юни 2014, 00:16
   
  0
   
  0

  До #5
  Когато военното образование стане платено и курсантите започнат да си плащат.

 7. #7
  до Cyber 08 юни 2014, 18:44
   
  0
   
  0

  А ти ще отидеш ли във Военно училище?

 8. #8
  льольо 18 юни 2014, 19:23
   
  0
   
  0

  На първо място трябва да има обявен конкурс. Няма друг начин да бъде назначен някой, който е напуснал системата по написаните причини или по-точно освободен от военна служба при организационно-щатни промени.
  до # 5
  10 години вярна служба под знамената и си готов да напуснеш без да дадеш и лев. Все пак държавата е плащала за обучението ти в рамките на 5 години. Има няма някакви 25000 лв.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка