Единодушна парламентарна подкрепа на промените на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите

Pan.bg 06 юни 2014 | 21:44 views (1837) commentaries(0)
img otbrana.com


Спирдон Спирдонов

С пълно единодушие, т.е. без нито един „против” и „въздържал се”, вчера две парламентарни комисии – по труда и социалната политика и по отбраната, подкрепиха на първо четене предложените от правителството изменения и допълнения в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.


В заседанието на социалната комисия с председател Корнелия Нинова (на снимката), която е водеща по законопроекта, участваха постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков и заместник-директорът на дирекция „Социално политика” Николай Икономов. Поканени бяха още председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на столичното дружество „Военноинвалид” Емил Гуджев и председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

Министърът на отбраната Ангел Найденов, парламентарният секретар на МО Ина Тодорова, директорът на дирекция „Социална политика” полковник Атанас Милин, председателят на Общественият съвет по въпросите на отбраната генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков и младши лейтенант от запаса Петър Велчев се включиха в обсъждането на законопроекта в Комисията по отбрана.

На въпрос на народния представител Тотю Младенов за финансовата обосновка на промените д-р Добромир Тотев и младши лейтенант от запаса Петър Велчев отговориха, че няма да се стигне до утежняване на бюджета. Поради тази причина идеята е законът да влезе в сила от датата на публикуването му в Държавен вестник, а не от новата финансова година.

Кое е новото?

* Дава се възможност национално представителните организации на военноинвалидите и на военнопострадалите да участват чрез свои представители не само във всички национални войнски тържества, но и в регионалните и местни тържества.

* Предлага се на военноинвалидите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, които към настоящия момент са 2424 души, средствата за лекарствени продукти, отпуснати им по лекарско предписание по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, да бъдат изцяло за сметка на държавния бюджет.

* Със законопроекта се регламентира по различен начин ползването от военноинвалидите и военнопострадалите на почивните бази на отделните ведомства за отдих и съответно за профилактика и рехабилитация.

* Предвижда се базите за отдих да се ползват от военноинвалидите и военнопострладалите веднъж годишно до 15 дни, а базите за профилактика и рехабилитация – два пъти годишно общо до 30 дни.

* Дава се право на придружителите на военноинвалиди с увреждане над 90 на сто с определена чужда помощ да пътуват с картата за градския транспорт на правоимащия, включително и в случаите, когато не го придружават.

* Дава възможност на национално представителните организации на военноинвалидите и военнопострадалите да се ползват с правата по чл. 226м от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България – оказване на финансова или материална помощ от министъра на отбраната и предоставяне на помещения във военни клубове или други подходящи помещения в сгради в управление на Министерството на отбраната или на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, без заплащане на наем.

* Военнопострадалите да се добавят към лицата, ползващи облекчени условия при осигуряване на достъпа им до висше образование.

След като Комисията по бюджет и финанси обсъди на свое заседание законопроекта, той ще бъде внесен за обсъждане и гласуване на първо четене от цялото народно представителство.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка