РПГ: Чакъра не се е самовзривил, а е взривен и запален. Борисов ще трябва да дава обяснения

Pan.bg 13 юни 2014 | 12:10 views (2893) commentaries(5)
img РПГ: Чакъра не се е самовзривил, а е взривен и запален. Борисов ще трябва да дава обяснения

Николай Цонев и Пламен Стоянов от „Движение за справедливост –РПГ” се срещнаха със сестрата Таня и малкия син Данаил на Тодор Димов- Чакъра и обсъдиха подновеното разследване около смъртта му. След срещата, представителите на РПГ си тръгнаха с нови, неизнесени до сега данни и документи за това какво се е случило в спорната полицейска операция, ръководена от Бойко Борисов.

Убийството на Чакъра през декември 2003 г. предизвика голям публичен скандал и постави редица въпроси за стандартите в работата на МВР. Операцията по задържането му бе част от кампания за издирване на осъдени, които са на свобода – една от инициативите за създаване на имидж на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.
По време на акцията Борисов разпорежда да бъдат изстреляни 15 снаряда с гранатомети РПГ-7 и заявява: „Който стреля по полицаи, това ще му е съдбата”.

"Това някаква инквизиция ли беше, или показно убийство ли беше? Да убиваш човек пред синовете и сестра му, които стоят отстрани и не могат да направят нищо. Той ли беше най-големият терорист, че трябваше да го взривят", реагира сестра му Таня по време на погребението на брат си.
Семейството на Чакъра завежда и печели дело в Страсбург заради отказа на МВР да разследва адекватно прекомерната и ненужна употреба на сила и с това нарушава правото на живот. В жалбата пред Евросъда е цитирано интервю на Бойко Борисов пред в. „24 часа” от 19 май 2004 г., в което той заявява: „Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз”.
След решението на съда в Страсбург Борисов вече е с друго мнение: „Това, което си спомням, е, че Тодор Димов стреля по полицаи. Той се самоуби, много добре знаете. Цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи”. На въпрос не се ли чувства отговорен, Борисов отговоря: „Не”.
„Подновеното разследване около смъртта на Чакъра показа, че той не се е самовзривил, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите от убийството. Ние ще съдействаме с документите, които получихме това разследване да достигне до истината“, завършва председателят на РПГ Николай Цонев.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Браво 13 юни 2014, 13:17
   
  0
   
  0

  „Който стреля по полицаи, това ще му е съдбата”.

 2. #2
  до вас 13 юни 2014, 14:23
   
  0
   
  0

  И разбира се военният прокурор Емил Ангелов услужливо доказваше, че Чакъра се е самоубил. Скоро по една телевизия, на въпрос на журналистката по делото, Ангелов побърза да отговори, че вече не си спомня. Така отново си оправда, но и защити заплатата си.ОТНОВО.

 3. #3
  Освалдо 13 юни 2014, 14:24
   
  0
   
  0

  То, па едни полицаи, като ги гледам тези, двамката...

 4. #4
  Standart 13 юни 2014, 15:17
   
  0
   
  0

  Много правилно са действали, дори са се забавили... Попитайте в други държави, като например в САЩ как биха действали в такава ситуация ?

 5. #5
  Cold War Veteran 16 юни 2014, 23:47
   
  0
   
  0

  По цял свят полицията е създавана и обучавана да задържа заподозрени лица и да ги предава на правосъдието, а не да издава и изпълнява смъртни присъди! Само доказан страхливец може да използва РПГ срещу самотен и незаплашващ заложници човек. Както е тръгнало, този наш роден генерал Нуриега следващият път, ако се върне във властта, при сходни обстоятелства може да използва и някой дивизион ГРАД. Това ще се случи абсолютно безпроблемно ако отнова военен министър е най-успелият пенсионер в страната Аню Запрянов Ангелов-Ньойски, който без ни най-малко да се посвени пусна военнополицейските "котки" срещу протестиращият народ през февруари 2013 г. ...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка