Генерали в МВР на килограм

Pan.bg 13 юни 2014 | 17:10 views (11502) commentaries(12)
img http://pressadaily.bg

МВР няма право на военни звания

Последното назначение на Ангел Антонов (на снимката горе) за шеф на НСО мина без главоболия за властта и президента. Медиите пошумяха малко, повдигнаха въпроса, че удостояването му с генералско звание е незаконно, и всичко утихна. А казусът е сериозен. У нас генералските звания започнаха да ги раздават на килограм. Да си спомним как Петя Първанова оглави МВР в служебния кабинет и президентът набързо я титулува като генерал. Стигна се дотам, че всеки от улицата може да сложи сърмени пагони на раменете си.

Ясно е, че на Антонов му дадоха за нищо звание генерал-лейтенант от резерва, за да има основание Росен Плевнелиев да го назначи за шеф на НСО. А той въобще няма право на генералска униформа, след като идва от цивилна структура, каквато е МВР. Законът за резерва е категоричен, че само униформените от въоръжените сили, след като се уволнят, запазват званията си. А във въоръжените сили не влизат нито МВР, нито НСО, нито ДАНС или НРС. Така че, който иска да има звание в резерва, трябва да кандидатства по регистър за вакантни длъжности. Да се яви на конкурс и медицински преглед. Да го одобри комисия и да сключи договор с МО за служба в платения резерв за 5 години. Като званието важи само за срока на договора.

Засега са обявени 1199 свободни длъжности и най-високата е за майор. Не ми е известно г-н Антонов да е преминал през тази дълга процедура. А и изведнъж да се окичи с генерал-лейтенантско звание е, меко казано, неудобно. Във войската има само двама генерали с такъв ранг, които командват хиляди войници, танкове, самолети и ракети. А какво командва шефът на НСО - знаем.

Нямам нищо против конкретната личност. Просто защитавам принципи и закони, които трябва да се спазват. А те бяха нарушени, когато ГЕРБ дойде на власт. Обществена тайна е, че още като главен секретар Бойко Борисов недолюбваше военните. (Да не припомняме капризите му, свързани с неговото генералско звание, за което заслуга имаше и Ахмед Доган - б.а.) Ненапразно, когато стана премиер, армията бе буквално смачкана. През 2012 г. неговият кабинет прие постановление за привеждане в съответствие на категориите на служителите от МВР и ДАНС от резерва със званията на военнослужещите. Това отключи хаоса. Според документа главният секретар на МВР, като се пенсионира, става четиризвезден генерал. Какъвто е военен №1 в държавата - началникът на отбраната. Той е единствен и никой друг няма право на генералски пагони с 4 звезди. Такова чудо го няма никъде. Лейтенант от армията, за да стигне до генералски лампази, служи поне 20 години. През това време командва взвод, рота, батальон, бригада...

Знаят ли управниците ни, че великият военачалник Владимир Вазов, който превзема Люлебургаз през балканските войни, не получава генералско звание. Удостоен е чак след една от славните му победи при Дойранското езеро през Първата световна война. А вижте МВР по празниците. Полицейските началници дефилират по жълтите павета, накичени със сърмени пагони, звезди и лампази, сякаш са победили в Сталинградската битка.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Арм. ген. 13 юни 2014, 17:54
   
  0
   
  0

  Що бе, нали МВР са с 3 пъти по-голям л.с. от о Бозе почившата БА? Щом армията има толкова много ген'рали на толкова малко редници, що полицията да няма Полицейски генерал, което завание да съответства на някогашния Армейски генерал в БНА?

  Скоро и КАТ с четиризвездни ген'ралски пагони и с фуражки като на панамския ген. Нориега! Хвала на такЪвИ служители на реда и спокойствието на гражданите!

 2. #2
  Версаче 13 юни 2014, 18:34
   
  0
   
  0

  Вижте шапката на Нориега, само че с окололожка в стил Версаче:

  http://www.parnarov.com/obshtestvo/politika/kogato-boyko-govori-i-faktite-nemeyat/

  Когато Бойко говори и фактите немеят!!!

  Вижте и тези смехотворни кадри с ББ:

  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2014/02/car-i-general.jpg

  http://i.frognews.bg/images/Ognyan_Stefanov/b_borisov2.jpg

 3. #3
  Krasimir Dimitrov 13 юни 2014, 22:05
   
  0
   
  0

  Е това ни е държавата, няма закони, няма право! Назначаве си нашите хора,на пук на всичко? Докато търпим престъпленията на партиите ще сме си бананова република!

 4. #4
  МНЕНИЕ 14 юни 2014, 01:06
   
  0
   
  0

  1. Калин Георгиев, а не Ангел Антонов (на снимката горе)
  2. Всякакви принципи и закони бяха нарушени още от 90-те години, много преди ГЕРБ дойде на власт
  3. За генералската фуражка с околожка в стил Версаче си заслужава журналистическо проучване кой Гл. секретар я утвърди и връчване на приз топ идиот на столетието

 5. #5
  SwordBG 14 юни 2014, 18:08
   
  0
   
  0

  В България генералските звания са девалвирани след 1944 г. По време на соца МВР и ДС бяха пълни с генерали без нужния образователен ценз. Това продължи и след 1990 г., когато в НРС и НСО също се раздаваха с лека ръка такива звания, също без образователен ценз за тях. След девоенизацията на МВР, защо продължиха да носят военни униформи, вкл. генералски и то с петолъчки на пагоните? При пожарникарите също. Срам и резил за държавата! Генералски звания следва да има само във военизираните структури на въоръжените сили и то след завършване на нужното за това образование!

 6. #6
  Версуче 16 юни 2014, 21:03
   
  0
   
  0

  Версучето и борсучето не е само в околожките, а е пряко следствие на разцвета на мутробарока у нас, който не подмина и МВР! Премиеро-генрало-кмет-мутра - халал да ни е!

 7. #7
  Cold War Veteran 16 юни 2014, 23:37
   
  0
   
  0

  Според нас тук е местото да се пуснат снимки на Б.Б. - българският генерал Нуриега с парадна униформа в смешно-тъжния версаче стил и накипрен със значката на Военна академиа "Г.С.Раковски", където никога не е учил и естествено никога не е завършвал. Интернет пространството гъмжи от такива профански снимки. Това е страхотна обида към всички възпитаници на военната ни Алма Матер! Нищо чудно Аню Ньойски да му е подарил като на предан партиен водач и някоя тапия от ВА... Аню, кажи бе, кажи как ги правихте тез чудеса?!?

 8. #8
  КК 17 юни 2014, 08:33
   
  0
   
  0

  Генерали накичени като коледни елхи в МВР с лопата да ги ринеш.В китайската армия има хор на генералите защо в България да нямаме фолк хор в МВР от генерали. Те и без това само може би за това стават.Срам за пагона, срам за институцията. Представете си генерал с парадна униформа от МВР те спира на пътя за проверка на документите.Какво щастие. А за ББ нямам думи да го опиша.Неотразим в генералската си форма и си го представете как яде филия намазана с мас.

 9. #9
  Куче без мръвка 17 юни 2014, 11:53
   
  0
   
  0

  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2014/02/car-i-general.jpg

  Към значките, дето е накичил върху косматите си гърди, ще е съвсем резонно да добави още две - една на Миша-олимпиец (1980) и една на Ну погоди!

  Наистина може да се направи чудесен подбор на фотографии с ББ, в качеството му на МВР генерал и да се опише една епична случка, която в кратце е следното истинско сюжетче - след като получил ген'ралското звание, още същия ден отишъл в един месарски магазин за баровци и купил една кофа от най-качествения и крехкичък телешки шол. После седнал на шезлонга на верандата и замерял по главата с мръвки неговия каракачански мурджо, думайки му гордо - яж сега да видиш как генерал храни! Неговата крилата фраза гласи: "Хората се радват на ордени, кучето - на месо"

  "Днес Борисов допълни, че най-доброто за кучето са пържолите, така както за Ангел Марин орден "Стара планина". По-рано през седмицата президентът Първанов награди вицепрезидента си с високото отличие.

  ***

  "Хората се радват на ордени, а кучето - на месо. Като всеки кучкар това съм казал. Нещо пак ли съм сгрешил или обидил някой? Аз считам, че Марин не трябваше да получи орден "Стара планина", ако това ме питате. За това, че помилва толкова престъпници не вярвам, че това е неговата заслуга да получава такъв орден", на мнение е премиерът.

  "Лично се обадих и на майката, и на сестрата. Извиних се, поднесох съболезнования и им обясних какво съм искал да кажа", обясни Борисов. "


  http://novanews.bg/news/view/2012/01/13/25602/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE--%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/

 10. #10
  Бармалей 17 юни 2014, 21:50
   
  0
   
  0

  Сменете снимката с тази http://static.bnews.bg/07b189852318.jpg за да отговаря на истината началното изречение на статията: "Последното назначение на Ангел Антонов (на снимката горе) за шеф на НСО..."

 11. #11
  Мяза 18 юни 2014, 10:17
   
  0
   
  0

  ****** ****** ,че и мяза на латиноамерикански генерал-****.

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 12. #12
  Бармалей 18 юни 2014, 23:45
   
  0
   
  0

  За ген. ББ да очакваме ли нарочна статия, със съответната красноречива снимка?

  След някой друг месец току-виж пак станал премиер, така че темата около неговата любопитна персона ще става все по-актуална.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка