Днес празнуват ЯХБЗ и Е

Pan.bg 19 юни 2014 | 15:40 views (3535) commentaries(1)
img ПАН.БГ се присъединява към пожеланията! Бъдете живи и здрави!

Гр.София
19 юни 2014г.

Асоциация на Сухопътните войски на България

Неправителствена организация

До
Командирите и личния състав на военните формирования за ЯХБЗ и Е
Ветераните от запаса и резерва

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

От името на Управителния съвет на Асоциацията на Сухопътните войски на България и Обществения съвет по въпросите на отбраната и лично от мое име приемете нашите най-сърдечни поздрави по случай 19 юни –празника на войските и 96-та годишнина от тяхното създаване и да Ви пожелая здраве, лично и семейно щастие и нови успехи в благородната ви професия.
В мрачните години на Първата световна война, когато храбрите български полкове героично отстояваха изконните български земи на Македонския фронт, в своята безпомощност да пробият отбраната на българите, Съглашенското командване използва химическо оръжие срещу тях. Оглушали от взривовете на бомбите и снарядите, заслепени и задушени от отровните газове българските воини храбро отстояваха и не напуснаха позициите си. Този факт принуди Българското командване да създаде през 1918г. войските за противохимическа (газова) защита.
В последвалите години, трансформирайки се последователно в Химически войски, а в днешни дни във войски за ЯХБЗ и Е личния състав на войските изпълняваше достойно благородната и хуманната си задача- защитата на войските и населението от оръжията за масово поразяване и при радиационни и химически опасни аварии. Те бяха първите, които реагираха на заразяването при аварията в Чернобилската АЕЦ и направиха дори невъзможното, за да помогнат на войските и населението в заразените зони. И много са спасените от тях животи, много са благодарствените писма от граждани и организации.
Честит празник !

О.р генерал-лейтенант Кирил Цветков
Председател на Асоциацията и на Обществения съвет по въпросите на отбранатаimage

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Бай Чепик 19 юни 2014, 19:48
   
  0
   
  0

  На всички останали химици ЧЕСТИТО. Отиде си един интелигентен и славен род войски. Да му е ЧЕСТИТО и на генерал Цветков и другите покрай него, дето съсипаха ХИМИЧЕСКИ войски.Дойде ред на празник да плачем и да си спомняме само с добро-като на погребение.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка