Причините за това, което ни се случва

Pan.bg 27 юни 2014 | 22:30 views (2629) commentaries(5)
img dw.de


Войната между Пеевски и Василев би трябвало да провокира действия, които да предотвратят повторението на подобен сюжет. Но кой да ги извърши, след като основните играчи са в режим "да се снишим и да видим кой ще победи"?

Коментар на Иван Бедров:


"Вчера изчислявах, че месечната издръжка на охраната на Делян Пеевски е повече от средната пенсия на един български пенсионер, която получава за целия си живот", сподели в национален ефир острието на БСП Антон Кутев. Аз пък изчислих, че ако Кутев и неговите колеги в парламента бяха забелязали това несъответствие преди 5 години например, нито Пеевски днес щеше да бъде наричан „най-големият олигарх“, нито гражданите щяха да треперят заради спестяванията си в КТБ.

Необозримото разрастване на групировката около Цветан Василев и Делян Пеевски нямаше да е възможно без активното съдействие или бездействие на властта - изпълнителна, законодателна, съдебна. И то в продължение на повече от 10 години. Инструментът за това съдействиe или бездействие са институциите, които умишлено бяха разградени, за да не обезпокояват схемата.

А помните ли онзи хонорар?

Преди малко повече от 3 години съдът оправда лидера на ДПС Ахмед Доган за прословутия хонорар от 1 милион евро заради консултации в качеството му на „хидролог“. Когато е получил парите, политикът беше мандатоносител - тоест, правителството бе съставено с мандата на политическата сила, която той оглавяваше. На всичко отгоре същият този политик се похвали публично, че именно той „разпределя порциите в държавата“. Всички виждат, че има конфликт на интереси, само държавните институции не го виждат.

След този случай вече всичко бе възможно. Депутатът Делян Пеевски наистина се движи с впечатляваща охрана. Той не притежава никакъв бизнес на свое име, защото по закон няма право. Не получава и почти никаква заплата, защото не стъпва в парламента, поради което голяма част от възнаграждението му се удържа като санкция. Националната агенция за приходите е институцията, която трябва да следи за несъответствия между доходите и разходите. Чак след сигнала на „Протестна мрежа“ данъчните съобщиха, че при Пеевски и майка му Ирена Кръстева не всичко е изрядно. Откъде са парите им? Предпазителят „НАП“ очевидно не се е задействал.

Днес политици от различни партии публично изричат това, за което всички говорят под сурдинка от години - че депутатът притежава огромни бизнеси, че е монополист на пазара за разпространение на вестници и списания, че има влияние при разпределянето на обществените поръчки. Може да е вярно, може и да не е вярно. Но нито една институция не се е самосезирала по тези твърдения. Нито прокуратурата - за евентуална търговия с влияние, нито Комисията за защита на конкуренцията - за евентуална концентрация, нито ДАНС за нещо по-сериозно. Апропо, ДАНС. Та нали същият този депутат беше избран за председател на Агенцията и дори даде интервю от шефския кабинет.

Лошата новина

„Започвам да се чувствам като във филм“, сподели Делян Пеевски след второто му посещение в следствието покрай историите с „убийствата“ - неговото и на банкера Цветан Василев. Думата е подходяща - голяма част от хората следят случващото се точно като филм. Кой на кого и какво е поръчал? Кой е по-богат? Кой ще даде повече интервюта? Гангстерска война ли е? Развод ли е? При кого ще остане детето-евродепутат? Това, което ни се случва, е резултат от разпада на системата от институции - тоест, държавата. Всички предпазители по веригата не са се задействали и така стигнахме до момента, в който една групировка е толкова могъща, че вътрешните ? сътресения са в състояние да срутят държавата.

Лошата новина е, че има само зрители на филма, други не се забелязват. Всички парламентарни партии са в режим „да се снишим и да видим кой ще победи“. Страхът от заемане на каквато и да е позиция създава комични ситуации, в които някои политици се правят, че дори не са чували имената на Пеевски и Василев.

Не става дума за заемане на страна като по време на мач, а за ясна позиция срещу модела на страстване на политическа, икономическа и съдебна власт. Въпросът, на който истинските политици трябва да отговорят, е кое направи възможно възникването и възхода на тази групировка и какво трябва да променим в държавата си, за да не ни се случи това отново. Продължаваме да чакаме отговора.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Енчо Добрев 28 юни 2014, 00:09
   
  0
   
  0

  Доган- президент! И всичко си идва на мястото.

 2. #2
  Онлайн сигурност 28 юни 2014, 09:12
   
  0
   
  0

  http://questona.com/fake-sms-fake-mail/

  Вижте колко лесно е да се фалшифицира SMS или мейл от уж автентичен източник. Аз самият си изпратих фалшив мейл от Цеко Минев. http://questona.com/fake-sms-fake-mail/
  Онлайн сигурност. Защита на данните и комуникациите

  SMS-и и имейли могат да се фалшифицират
  юни27
  E-mail, Лични данни, Разплащания, Сигурност
  Получили сте SMS или имейл, че банката, в която държите парите си, е на път да фалира? И че веднага трябва да изтеглите парите си от там?
  Традиционно не бихте повярвали на анонимен SMS или електронно писмо. Но в случая съобщението идва от достоверен източник – например служител на банката или вътрешен човек, който знае какво се случва вътре в компанията. Какво правите? Поддавате се на паниката?
  Не бързайте. SMS-ите и имейлите лесно могат да се фалшифицират. Може би точно това се случва с една от най-големите банки в България, след като до нейни заможни клиенти са изпратени съобщения, че банката е пред фалит. Според анонимен източник съобщенията идват от мобилните номера на „директори на ПИБ и влиятелни хора“. Каква част от клиентите обаче са се направили труда да проверят дали тези съобщения са автентични? Звъннали ли са на номера, от който са получили съобщение? Изпратили ли са писмо до човека, от който са получили предупреждение?
  Когато получиш SMS от даден човек, ти не съмняваш в автентичността му. А трябва. Защото измамниците могат да изпращат фалшиви SMS-и от чужди имена. Така например те могат да изпратят SMS, който да изглежда като че е пратен от вас, с вашия мобилен номер. Техниката се нарича SMS Spoofing и за нея има писано достатъчно в интернет.
  Още по-лесно е да фалшифицирате имейл. Никак не е трудно да изпратя имейл от домейна на коя да е българска банка, в който казвам, че компанията е пред фалит. Подобна атака (с фалшив имейл) имаше срещу ДСК Банк преди няколко години.
  Не ми вярвате? Отворете този сайт. От него можете да изпратите имейл, който изглежда като да е пратен от домейна на Microsoft, Amazon или който си поискате. През сайта успях да изпратя на себе си имейл, който уж е от Цеко Минев (съсобственик на ПИБ). Щом има сайтове, които могат да правят това, представете си какво може да направи един добре обучен хакер.

 3. #3
  Христина ХРИСТОВА 28 юни 2014, 09:21
   
  0
   
  0

  Кредитните милионери отново излизат на сцената, за да узурпират цялата власт
  Изкуствената банкова криза е предизвикана, за да замете следите на финансовите им престъпления.
  http://www.vestnikataka.bg/2014/06/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%82/

 4. #4
  moksha 28 юни 2014, 10:54
   
  0
   
  0

  true.

  за съжаление, трябва да се съглася в материала от горния коментар във сайта на Атака. в момента не се случва, нищо друго, а именно заличаване на следите на изтеглените през поставени лица и офшорки капитали от банки и изкупуването на огромен брой бизнеси в последните години, къде на печалба, а в повечето случаи и на загуба. като за целта се използваха депозитте на държавните предприятия, които усложливо се наливаха и все още наливат в банки собственост на български лица.

  това се поддържаше и развиваше от всички правителства до сега, за това и винаги е било над партийно и е уцелявало при всякакви промени в правителствата.

  сега просто някой трябва да плати сметката и познайте кой ще бъде той? - този, който я плати и през 96-97, а именно - всички ние. :(

 5. #5
  BaiVan 28 юни 2014, 11:46
   
  0
   
  0

  Утре като кажат по ТВто че НАСА ще праща българин на Луната ще забравим и Пеевски и Доган и прехода и всичо,и само ще говорим че сме били винаги космическа сила.
  Не е проблема че ни манипулират,проблема е че искаме да ни манипулират.
  кой не иска да му говорят хубави неща?
  Кой ще тръгне да гласува за някого който казва че сме под дъното,и не 800,ами и 8000 дни няма да стигнат да се "оправим"?
  Радвайте се поне че още си варите ракията на село и си гледате домати в градината.Защото скоро и това ще стане "антиевропейско" и "незаконно".

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка