Жан-Мишел Верноше: На хоризонта - Трета световна война!

Pan.bg 02 юли 2014 | 09:58 views (3959) commentaries(16)
img petel.bg

Жан-Мишел Верноше, авторитетен френски писател, политолог и радиожурналист, специалист по теория на заговорите и експерт по Близкия изток и Русия, дава своята оценка на онези изпитания, които предстоят на Европа.

От негова гледна точка, съвременната ситуация неминуемо ще доведе но Трета световна война, разказва той пред "Гласът на Русия".

Жан-Мишел Верноше: Над европейския континент са се събрали тъмни облаци. Украйна, Ирак, Сирия - всички тези конфликти са взаимно свързани. Това е единна война, която Западът преживява на своите граници, въпреки, че мнозинството аналитици смятат, че този проблем е твърде далеч от тях. За тях най-страшното събитие е увеличаването на военната мощ на Китай и укрепване на икономическия потенциал на тази страна.
image
А какво ще кажете по повод украинското досие?

Жан-Мишел Верноше: В Украйна фанатиците са истински ултра! Но всички те се управляват от пулта в САЩ, като копчетата са под контрола на ЦРУ!

Какво мислите по повод заявлението на президента Порошенко за т.н. руска „анексия” на Крим?

Когато наблюдаваш ситуацията от Франция, то забелязваш, намирайки се доста отдалече, руския президент маневрира за да избегне рифовете и всякакви изкуствени пречки, които са поставени по неговия курс. Ние отбелязахме, че Държавната дума преразгледа правото на намеса в случай на накърняване на интересите на руското малцинство. Това е политически жест! Но подозирам, че тази отстъпка ще стане първата във веригата на безкрайна отстъпки!

Сега руският президент го молят да изтегли войските от границата, но ако той направи това, с руския суверенитет ще бъде свършено! Връщам се към вашия въпрос: 1919 година стана година на Версайския договор, но не и на приключване на Първата световна война… Но вече в 1919 година ние виждаме, как над принципа на нерушимостта на принципа на правото на националните малцинства на самоопределение! Международното право се промени!

Крим недвусмислено и единогласно се изказа за независимост, а след това и за присъединяване към Русия. Този юридически законен процес не беше признат от президента Порошенко, но той все пак реши да направи някои отстъпки. Всички отбелязаха заповедта за прекратяване на огъня за няколко дни, която на практика не се спазваше. Там се водят ожесточени боеве при пълното мълчание на западните медии. Ние нищо не знаем за това, което става днес в югоизточните региони на Украйна.

Както и да е, но по въпроса за Крим косата удари на камък. Дори ако Порошенко поиска връщането на Крим, очевидно е, че присъединяването на Крим към Русия е безвъзвратно!

Всичко това може да свърши единствено със страшен въоръжен конфликт. Всички западни сили ще подтикват Русия в гърба, но ми се струва, че Русия е притисната до стената и просто не може да отстъпва по-нататък.

Не искам да бъда Касандра, но наближава голям конфликт. Той ще стигне до европейските граници, т.е. до Полша. До обмяна на балистични ракети няма да се стигне. Конфликтът ще се води с класически видове оръжия. Но разцепление между Изтока и Запада ще стане и то ще отхвърли Русия в обширния Евразийски блок, което сега кристализира. Това е много печално за Европа, която ще загуби шанс да стане наистина единна държава, към каквато толкова силно се стремят всички истински европейци!

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  Мърморкото 02 юли 2014, 10:53
   
  0
   
  0

  Със съжаление трябва да отбележа, че вече няколко пъти казвах в този сайт, че "втората" студена война започна. И че "първата" студена война не се превърна в гореща само благодарение на факта, че в САЩ и в НАТО разбираха, че те не са единственият център на военно и политическо надмощие. Че тогава съществуваше СССР и ОВД!

  И сега, когато СССР и ОВД го няма, а Русия в Елциновите времена беше жалко подобие на стратегическа сила, САЩ и НАТО (НАТО под влиянието на САЩ, разбира се!) искат да прекроят изцяло света по своите разбирания. А те, американските разбирания са: навсякъде ние диктуваме какво и как да става, дори и в ЕС (в който САЩ формално не участват). Всички страни трябва да се подчиняват на североамериканските указания и тихичко да ги изпълняват. Но когато се появи Путин заедно с Медведев и поиска да възроди Русия, без нейните предишни болшевишки разбирания за победата на комунизма в целия свят, но като стабилна стратегическа сила, която може да отстоява своите интереси независимо от САЩ и НАТО, то естествено противниците й негодуват.

  И сега се виждаме във възродена "втора" студена война, която наистина е възможно да се преобърне в третата световна война. Тя може-би ще остане във вида на отделни локални конфликти, но на територията на много европейски държави. И се надявам (за съжаление - само се надявам!) без използване на оръжия за масово поразяване!!! Разбирам какво казва френският журналист Жан-Мишел Верноше и съм съгласен с казаното от него.

 2. #2
  МиГ 02 юли 2014, 11:52
   
  0
   
  0

  #1
  Много точно казано.
  Докато САЩ не се осъзнаят, че еднополюсния модел действащ последните 20-тина години вече е история, ще сме свидетели на напрежение в целия свят.

 3. #3
  Е време 02 юли 2014, 13:24
   
  0
   
  0

  Ще станем свидетели как и при наличие на ядрено оръжие в Европа ще се водят регионални конфликти без да се стигне до ядрени взривове.Чрез Полша,Украйна ще бъде напомпана със западни оръжия и подлъгана да се сбие с Русия.Формално Полша няма да участва,но ще бъде пълно с полски съветници,специалисти и териториятя на Полша ще се ползва за логистична база и бягство на натирените майданисти,като загубят поредната операция.Полша ще е оръдието на САЩ,и Полша ще ръчка с пръчка в бърлогата на мечката,но когато мечката побеснее,американците няма да посмеят да почнат ядрена война заради шляхтите.Просто ще се преконфигурурат границите и Полша ще се върне към границите си от 1939г., а от това най-много ще спечелят германците,защото най-малко една трета от днешна Полша са бивши германски земи.Сега поляците са луди,както сърбите в 1914г. заради които тогава почна световна война.Сега тая лудост ще е пародия и до световна война няма да се стигне,но поляците е време да отнесат плувката и някой да ги излекува от перманентната им шизофрения.

 4. #4
  ГиМ 02 юли 2014, 14:37
   
  0
   
  0

  Дали е точно казано, бъдещето ще покаже...
  МиГ, по повод едно твое изказване, ти чувал ли си за А-5?

 5. #5
  Влад Цепеш 02 юли 2014, 18:16
   
  0
   
  0

  абе жабарите да не квакат много че освен духова музика друго не става от тях.а и в едно плевенско село още питат за франсета.

 6. #6
  МиГ 02 юли 2014, 19:59
   
  0
   
  0

  #4
  Няма какво да чакаме времето да покаже. То вече го е показало що се отнася първите 2 абзаца на първия коментатор.
  И какво за А-5?

 7. #7
  Варимез Варимезов 02 юли 2014, 20:17
   
  0
   
  0

  Трупный запах войны приближается! Това е писано още през 2009, но става все по-актуално:

  " В юности, помню, я спрашивал ветеранов, чувствовали ли они, что война вот-вот должна начаться. Как так могло произойти, жили-жили себе люди и вдруг – бах! – началось. Ветераны объясняли, что войну ждали и готовились к ней, но все равно наступила она неожиданно. Я не понимал… Но теперь понимаю, так как чувствую это на себе. Я чувствую кожей приближение войны, чувствую ее дыхание, ее накатывающие волны. Понимаю своих дедов. Понимаю Пушкина. Русских адмиралов, предвкушавших столкновения с немцами перед Первой мировой. Ощущаю в крови своей ту волну, что «затопит наши города».

  Начало катастрофы не предугадает ни один глобальный астролог, это зависит от слишком многих субъективных и объективных факторов, которые в совокупности могут дать с десяток различных реакций с разной скоростью. Быть может, волна нас накроет через год, или через пять лет, бывает, что ждут целыми десятилетиями, но есть вероятность и того, что это вопрос считанных месяцев. Главное понимать: потоп не есть конец света, это переход из одного мироустройства в другой. И его не избежать."

  http://www.russ.ru/Mirovaya-povestka/Zapah-vojny

 8. #8
  Алгоритъмът 02 юли 2014, 20:26
   
  0
   
  0

  Американците от 30 години разрабатват алгоритъм за водене на конвенционална война доближаваща се по цели и мащаб до световна война.Югославия,Чечения,Ирак,Афганистан,Грузия,Либия ,а сега и Украйна са част от алгоритъма.

 9. #9
  ГиМ 02 юли 2014, 22:21
   
  0
   
  0

  №6
  А-5 е първообраза на F-15 и МиГ-25, разработка от средата на 50-те години, добавен е само втори вертикален стабилизатор...

 10. #10
  МиГ 02 юли 2014, 22:57
   
  0
   
  0

  #9
  Нямат нищо общо, нито като концепция, нито като визия...по нищо! Всъщност имат - това, че въздохозаборниците и на двата са отстрани на фюзелажа! По същата твоя логика аз твърдя, че Ил-28 е първообраза на А-5. И ще съм много по-прав от теб, тъй като концепцията и на двата се доближава много повече, отколкото на А-5 и МиГ-25!
  Въобще от къде си ги изсмуквате тези неща, аз не мога да разбера...

 11. #11
  ГиМ 02 юли 2014, 23:06
   
  0
   
  0

  №10
  Не си обективен, нямаш логика и разум дори! Мислех, че може да се разговаря с теб, но явно съм се излъгал!

 12. #12
  МиГ 02 юли 2014, 23:21
   
  0
   
  0

  А твоята логика и обективност къде са, че сравняваш два коренно различни по замисъла си и изпълнение самолети?
  "добавен е само втори вертикален стабилизатор..." - а това може да го каже само абсолютен лаик в света на авиацията и аеродинамиката!
  Ама разбира се, и двата самолета имат странични въздухозаборници, ама А-5 е пуснат 2 години по-рано...значи руснаците са копирали от него. ОК, съгласих се! Мир да има.

 13. #13
  VETERANSKO ENERGETICHESKO 03 юли 2014, 09:42
   
  0
   
  0

  Тоя откри Америка..! Ние от години дъвчем това, което той го пише. Но нашите писания никой не ги взема сериозно, а на този световнонеизвестен писател всеки ще повярва

 14. #14
  Ивански 03 юли 2014, 21:38
   
  0
   
  0

  Поредния пасквил на руската пропаганда.

 15. #15
  Broadsword 04 юли 2014, 13:50
   
  0
   
  0

  "Това е много печално за Европа, която ще загуби шанс да стане наистина единна държава, към каквато толкова силно се стремят всички истински европейци!", това е което скапаните американци целят! Елиминиране и спъване възхода на Русия и смачкване на амбицийте на Европа да се превърне в обособена Европейска конфедерация със автономни политическа система и въоръжени сили - това би онзачавало скорошен окончателен колапс на американската хегемония в света. С един куршум (Кризиата в Украйна) - 2 заека, или по-скоро - 2 претендента за световно господство по-малко. Жалкото е че в ЕС има все още твърде силно американско лоби. Европа трябва да е независима и да партнира с Русия, ... както и със САЩ, но да държи и едните и другите далеч от състояние на покровителстване и брутална зависимост както е в момента.

 16. #16
  Красьо 05 юли 2014, 21:06
   
  0
   
  0

  http://www.vesti.bg/sviat/evropa/proruskite-separatisti-sa-napusnali-slaviansk-6016540

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка