Изборите ще поставят на изпитание новото военно ръководство

Pan.bg 07 юли 2014 | 12:08 views (3122) commentaries(1)
img Спирдон Спирдонов

Ще останат ли Въоръжените сили без План за развитие след края на годината?

Хубав или лош, Въоръжените ни сили имат план за развитие до края на тази година. Прие го правителството на ГЕРБ, след като направи Преглед на структурата на Въоръжените сили, чиято концептуална част бе гласуваната от 41-ото Народно събрание през октомври 2010 г., известна като Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили.

Планът обхваща основните дейности за развитие на Министерството на отбраната и въоръжените сили през периода 2011–2014 г., а в частта засъздаване на нови способности, модернизация и превъоръжаване – и след 2014 г. При неговото разработване бе заложена възможността за промени, каквито станаха и по време на кабинета „Борисов“, и в едногодишното управление на правителството „Орешарски“.

Политическото ръководство на МО начело с Ангел Найденов извървя голяма част от познатия път. На 16 декември 2013 г. със заповед на министъра на отбраната стартира Преглед на Въоръжените сили. Четири дни по-късно началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов определи работните групи и техните ръководители. Чрез въпросния преглед се търси решаване на проблемите и намиране на баланс между потребности и способности. По наша информация работните групи вече са докладвали резултатите от работата си. Нещо повече, подготвя се доклад „Концептуално виждане за развитие на съответните способности“.

Точно тук настъпи промяната в политическата среда у нас. Предсрочните избори не само поставиха под въпрос, но и отложиха някъде във времето, редица намерения, реализирането на които армията очаква поне от няколко правителства. Най-показателният пример е решението за придобиване на нови изтребители. Има и други примери. Изграждането на ефективен резерв на Въоръжените сили остава в сферата на обсъжданията. По-нататъшното развитие на военното образование – също. Ако парламентарните сили не се разберат и не влязат в пленарна зала за няколко законопроекта, ще сложат бариера и пред акредитирането на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Няма да бъде добре, ако Въоръжените ни сили посрещнат новата 2015 г. без План за развитие. За да не се случи това обаче Прегледът на структурата на Въоръжените сили трябва да приключи със съответните документи, приети от Съвета по отбрана, правителството и парламента. Става дума за Доклад за резултатите от Прегледа на структурата на Въоръжените сили и Програма за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Едва след санкцията на Народното събрание, ще започне разработването на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.

След парламентарните избори идва изпитанието на новото висше военно ръководство, което на 30 юни т.г. пое отговорността за Въоръжените сили и Българската армия. Върху него ще се падне задачата да убеди новите управляващи, че свършеното до този момент е добро за отбраната ни. И групите, за които стана дума, не са работили напразно. Разбира се, има и друга хипотеза. Тя е свързана с приемственост в управлението, за която трябва да си каже думата избирателят.

По всичко личи, че последната десетдневка на октомври и целия ноември ще са много напрегнати. Вниманието ще бъде насочено най-вече към приемането на новия държавен бюджет. Наред с всичко друго, ще се решава и бъдещето на Въоръжените ни сили. Тук, разбира се, е задължително да се намеси върховният главнокомандващ. При всички случай евентуален разнобой между политическо ръководство на Министерството на отбраната, военно командване и държавен глава ще бъде пагубен за армията ни.

На снимката: С при приемането на длъжността „Началник на отбраната“ вицеадмирал Румен Николов пое голяма отговорност за развитието на Въоръжените сили в момент, когато политическата ситуация е непредсказуема.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Spiro 07 юли 2014, 13:10
   
  0
   
  0

  Айде пак фанфарите (фанфар - одобрителна ПР свирка, вувузела - протестна ПР свирка). Ако ВС се развиваха с т.н. Планове за развитие, досега да сме стигнали и задминали всички земни кълбета , а то като се огледаш у съседите по способности сме съизмерими само с останалата част на нацията зад граница(по на запад до Вардар).

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка