НАТО готово да се върне в Ирак

Pan.bg 13 фев 2020 | 05:42 views (198) commentaries(0)
img blitz.bg


Министрите на отбраната на НАТО решиха да възобновят тренировъчната мисия в Ирак, ако получат съгласието на Багдад. Това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след първото заседание на Северноатлантическия съвет на ниво военни министри. По-специално Столтенберг отбеляза, че мисията на НАТО трябва да поеме част от функциите за обучение на иракската армия, "които преди това се изпълняваха от държавите от глобалната коалиция" под командването на САЩ. "Всички страни от НАТО потвърдиха готовността си да направят повече в Ирак.


Министрите решиха да възобновят мисията за обучение в Ирак и да разширят дейността си. Това ще стане в тясно сътрудничество с иракското правителство", каза той. Столтенберг подчерта, че първата стъпка в разширяването на мисията може да бъде прехвърлянето към нея на "част от функциите за обучение на иракските военни от страните на глобалната коалиция".


Според него, тъй като всички държави от НАТО, които присъстват в Ирак, са "едновременно членове на глобалната коалиция", не се очакват проблеми при преформатирането на мисията. Той също така подчерта, че това е само първата стъпка за разширяване на ролята на НАТО в Ирак. Всъщност, заявявайки готовността си да "разтовари" силите на глобалната коалиция, НАТО обеща да освободи част от военните инструктори на САЩ. Така алиансът изпълнява изискването на американския президент "да играе голяма роля в Близкия изток".

НАТО не участва в първоначалната американска инвазия в Ирак през 2003 г. поради противопоставяне на Франция и Германия. В резултат на това страните от Алианса, които се присъединиха към операцията, влязоха в така наречената глобална коалиция, ръководена от САЩ. През октомври 2018 г. НАТО започна своята мисия от 500 човека в Ирак за обучение на иракските военни. Работата на мисията беше замразена на 3 януари 2020 г. след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани от САЩ - част от страните от алианса евакуираха своите инструктори, опасявайки се за тяхната безопасност. Столтенберг обаче не можа да даде разбираем отговор на въпроса дали НАТО вече е получило съгласието на иракските власти да възобнови мисията на алианса, която беше замразена след резолюцията на иракския парламент след убийството на Сюлеймани, изискваща всички чуждестранни войски да бъдат изтеглени от страната.


"Вече сме в Ирак. И можем да продължим да бъдем там само по покана
на иракската страна. Въз основа на днешните решения можем да предложим тези възможности на иракското правителство", каза Столтенберг. "Ние ще възобновим учебните дейности на НАТО възможно най-скоро." По този начин Столтенберг даде да се разбере, че в замяна на законното разрешение да останат в Ирак, страните от НАТО са готови да предложат на Багдад допълнителни форми на сътрудничество и подкрепа. Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши в нощта на 3 януари след ракетна атака на САЩ в района на летището в Багдад, при която загина Касем Сюлеймани, командир на специалните сили "Ал Кудс" от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили). В отговор на удар от САЩ Техеран започна ракетна атака по два обекта в Ирак, използвани от американските военни в базата на Айн ал Асад и летището в Ербил в нощта на 8 януари.След това НАТО обяви спирането на мисията на инструкторите на алианса поради страх от тяхната безопасност; някои страни от НАТО дори изтеглиха контингентите си от Ирак. Парламентът на Ирак прие резолюция за изтеглянето на всички чуждестранни сили от страната. Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза тогава, че Вашингтон незабавно ще засили икономическите санкции срещу Иран, и също така призова НАТО да играе по-значителна роля в Близкия изток. В същото време той отбеляза, че САЩ са готови за мир с Иран. Постоянният представител на Ислямска република при ООН Маджид Тахт-Раванчи от своя страна заяви, че Техеран счита отговора си за достатъчен и няма намерение да предприема нови военни действия.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/nato-gotovo-da-se-vrne-v-irak_news726493.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker