Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Warning: getimagesize(http://images.-news.net/452f72431015f8542405757506d125f4.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Cumhuriyet (Турция): Народът на Турция не иска война в Сирия

Pan.bg 22 фев 2020 | 00:41 views (435) commentaries(0)
img focus


София. Анкара. Заместник-председателят на Републиканската народна партия (РНП) на Турция Юнал Чевикьоз по време на пресконференция, проведена в централата на неговата партия, отбеляза, че сирийската провинция Идлиб е изключително важен въпрос за националната сигурност в Турция, особено предвид загубите, понесени от началото на 2020 г., но народа не желае тази война, пише турското опозиционно издание Cumhuriyet.

"Народът на Турция, нашите граждани и нашият народ не искат война със Сирия", заяви Чевикьоз.

„Ние, РНП, не искаме война. Вярваме, че със Сирия все още е възможен мир и можем спокойно да уредим сирийския проблем. Искам специално да подчертая това. Но има такива, които искат война. В същото време няма законна и оправдана причина Турция да се бие със Сирия“, каза той.

Въпреки че не става въпрос за жизненоважни интереси на страната, Анкара участва в една война, която води до убийства, подчерта Чевикьоз.

„Турция трябва да предложи мир и пакет от мерки за постигането му възможно най-скоро и това да помогне за разрешаването на проблема с Идлиб, както и за излизането от безизходицата, пред която Сирия е изправена“, продължи политикът.

За това, според Чевикьоз, е необходимо да се направи следното:

„Първо: Турция трябва първо да се откаже от обсесивното си желание да промени режима в Сирия. Второ: днес вече не е възможно да се оправдае присъствието на Турция в Идлиб чрез Аданските споразумения. Ако Турция действаше в съответствие с този документ, тогава турската и сирийската армия нямаше да се сблъскат една с друга. Трето, заплахата, пред която е изправена Турция в сирийската гражданска война, не идва от Сирия. Самата Сирия не представлява никаква заплаха за Турция“, казва още той.

„Но Турция е изправена пред важен бежански проблем. И за да реши проблема с бежанците, Турция трябва на първо място, разбира се, заедно с Русия, както с помощта на руснаците, така и директно, да започне диалог с администрацията на Дамаск и да преоцени този проблем. Ако Турция трябва да създаде зона за сигурност, тя трябва да обсъди със Сирия въпроса за готовността на Дамаск за това. И накрая, турският народ не иска война със Сирия. Ние, РНП, считаме за важно да се ръководим от концепцията за мирно уреждане и да се придържаме към подход, който отхвърля военния метод за решение на
проблемите. Поставяме интересите на нашата страна над партийните интереси.“, завършва своето изявление Чевикьоз.

Превод и редакция: Теодор Пенев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker