Spiegel: Бъдещият ръководител на „Левите“ в Германия се противопостави на чуждестранните мисии на Бундесвера

Pan.bg 22 фев 2021 | 08:33 views (533) commentaries(4)
img pan.bg
Източник: /Поглед.инфо

/ „Не може да бъдем малко във война“, казва вероятната бъдеща съпредседателка на партията на „Левите“ в Германия Янина Вислер. Както отбелязва германското списание Der Spiegel, тя решително се противопоставя на всякакви чуждестранни мисии на Бундесвера и не вижда никаква възможност за компромис по този въпрос. Според Вислер, лявата партия няма да влезе в правителство, което изпраща военния си персонал да участва в операции в чужбина.

Янина Вислер в миналото вече е декларирала отказа си от чуждестранните мисии на Бундесвера, отбелязва германското списание Der Spiegel. Седмица преди планираните избори за ръководството на лявата партия на Германия, предполагаемият й съпредседател отново припомни позицията си по този въпрос.

„Що се отнася до мисиите на Бундесвера, за разлика от други въпроси, не виждам никаква възможност за компромис“, подчерта ръководителят на левата фракция и настоящият заместник-лидер на партията. "Не може да има малка война." Лявата партия няма да се присъедини към нито едно правителство, което да вземе решение в полза на чуждестранни военни операции.

В двойното интервю с Вислер участва и нейният предполагаем съпредседател Сузане Хениг-Уилсов. Тя обаче показа откритост към спонсорираните от ООН миротворчески мисии. „Мога да си представя някои класически мисии със сини каски, като например в Кипър“, каза ръководителят на лявата партия в Тюрингия, Германия. Такива операции трябва да се разглеждат отделно.

Хениг-Уилсов също се застъпи за лявата партия да разгледа възможността за присъединяване към правителството като шанс: „Левицата трябва да даде да се разбере, че е готова да поеме отговорност“.

Всички индикации сочат, че следващата събота Вислер и Хениг-Уилсов ще заменят досегашната лидерска двойка Катя Кипинг и Бернд Риксингър за почти 9 години. Изборите трябва да се проведат на виртуална партийна конвенция. В момента няма други обещаващи кандидати, според немското списание.

Още в петък планираното от Германия удължаване на мисията на НАТО в Ирак срещна остра критика от страна на лявата партия. „Бундесверът в Ирак е заплашен да бъде изпратен на нова война на НАТО“, каза експертът по външна политика на „Левите“ Севим Дагделен.

Както вестникът напомня, в четвъртък министрите на отбраната на НАТО се съгласиха да удължат мисията за обучение на иракски войски. Според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг това може да доведе до факта, че броят на военния персонал в региона ще се
увеличи от 300 на 4 хил. Въпреки това участието във военни действия все още е изключено.

"8-кратното увеличаване на военното присъствие на НАТО в подкрепа на американските сили е подигравка с иракския парламент, който взе решение да се изтеглят напълно всички чужди войски", каза Дагделен. Германската левица изисква изтеглянето на германските войски от Ирак.

Настоящата образователна мисия на НАТО предвижда присъствието на максимум 500 военнослужещи в региона. С увеличаването на контингента от 300 на 4 хиляди, вероятно също ще бъде свързано с изпращането на нови войски на Бундесвера, който сега е представен от около 80 души в кюрдските територии, заключава германското списание Der Spiegel.

ЕС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Borei 22 фев 2021, 12:25
   
  4
   
  9

  Изглежда разумно, но тези са никои.

  Дали и в кои мисии ще участва Германия не зависи от немците изобщо!
  Каквото каже сащиянската олигархия, това ще стане.
  Тези политици си лаят само, но поне в Германия нищо не зависи от тях.

  То даже и в страни като България е същото, макар и ние да не сме така открито окупирани от САЩ.
  Окупирани сме също, но по-скрито, с разните "договори" и "съюзничества"!

  И като напечатят милиардите зелена хартия, да ги раздават, веднага ще има и хиляди желаещи за всякакви мисии :)!

 2. #2
  Правият Сектор 22 фев 2021, 20:43
   
  4
   
  2

  Отговор на коментар: #1

  куку защо по цял свят ляв е ефенизъм за абреаж/джендър ?
  "наше дело Правое
  победа будет за нами! "

 3. #3
  Юс Юс Юс Юр_Брейн 25 фев 2021, 14:48
   
  0
   
  3

  Щото повечето, мислят в сектори (даже било то и прави), както и ти #2, а света е многоизмерен и доста по-разнообразен. Наскоро, един десен, брюкселан, от унгарски произход, с алтернативна ориентация се изнизваше от джендърско парти някъде из Европата. Освен това бил антиджендър.
  Така че, не е сигурно и ти какъв си, муцка.

 4. #4
  летчик с стерхами 25 фев 2021, 18:06
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  гномик шо ?захотел шоб мужик тибля поимел?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка