Sohu (Китай): Русия я очакват неприятни "авиационни изненади" от САЩ в Арктика

Pan.bg 05 мар 2021 | 11:33 views (954) commentaries(1)
img
pan.bg
Анализаторите от китайското издание Sohu смятат, че в Арктика скоро ще избухне конфронтация между Русия и САЩ и Норвегия. Много дълго време ръководството на скандинавската държава се опитваше да се придържа към неутрална позиция и да не се противопоставя на Съветския съюз, а след това и на Русия. Дори след като се присъедини към Североатлантическия алианс, Осло отказа да разположи ядрено оръжие и балистични ракети със среден обсег на територията на страната. Но през последните години риториката на Норвегия спрямо Руската федерация претърпя значителни промени, което може да се види в примера с появата на четири бомбардировача на американските военновъздушни сили в авиобазата Орланд. „Авиобазата Орланд е разположена в непосредствена близост до западните граници на Русия. Разполагането на американски бомбардировачи в Норвегия е сигнал за Москва - така я предупреждават за бъдвщи промени“, се казва в статията на Sohu. Най-голям интерес в тази ситуация, според китайците, представлява архипелагът Шпицберген (на снимката е показан изглед от острова). Въпреки факта, че е под юрисдикцията на Осло, Русия, в съответствие с международен договор, има пълното право да извършва икономически дейности там. Това положение не "устройва" Вашингтон, който се стреми да изтласка Руската федерация от Арктическия регион. В тази връзка има голяма вероятност американците, с помощта на норвежците и другите им съюзници в НАТО, да се опитат да поднесат неприятна изненада на Москва. Не е изключено и американските бомбардировачи, които са в Орланд, да бъдат използвани по някакъв начин. "За Русия Шпицберген е достъпът до петролните и газовите находища, както и до рибните ресурси. А военното присъствие в архипелага дава възможност да се държат под контрол най-големите морски пътища и въздушния трафик. Въз основа на това става очевидно, че Москва не възнамерява да се откаже от позициите си и, ако е необходимо, ще даде достоен отпор на агресорите", пишат наблюдатели на Sohu.
Л. Дойчинов
По информация на Източник: https://politpuzzle.ru
Снимка: https://upload.wikimedia.org
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 05 мар 2021, 13:47
   
  9
   
  2

  Да заплашваш Русия с война е все едно да плашиш вълка с месо!

  С тези няколко бомбардировача в Норвегия, САЩ само наивно си мислят, че могат тука от близко да поставят някакви условия на Русия и тя да им се подчинява.
  За Русия обаче няма значение, дали само няколко самолета са я нападнали от норвежка територия или от САЩ. При сериозен конфликт, цел на нападението й са целите САЩ, всичките им военни бази по света, както и съюзниците им, които позволяват от тяхна територия да ги нападат.

  Ама да няма рев след това: "Ама не ние, американците са ви нападнали от наша територия"! Е, за какво сте ги пуснали на ваша територия и от нея да воюват, а?

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка