Защо и как в Русия на 9 май се празнува Денят на победата

Pan.bg 09 май 2021 | 12:35 views (853) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
История на Деня на победата

През 1945 г., на 9 май в 00:43 ч. Московско време, е подписан Актът за безусловната капитулация на Германия, с който е прекратена Великата отечествена война.

На 9 май Русия ежегодно празнува Деня на победата. На този ден през 1945 г. в 00:43 ч. Московско време е подписан Актът за безусловната капитулация на Германия, с който е прекратена Великата отечествена война.


Паметна дата

Денят на победата се празнува в съответствие с федералния закон на Руската федерация "За Дните на военната слава и паметните дати на Русия", подписан от руския президент Борис Елцин на 13 март 1995 г. Първоначално е създаден с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 8 май 1945 г. В периода от 1945 до 1947 г. е почивен ден, след което е обявен за работен ден (с указ на Президиума на въоръжените сили на СССР от 23 декември 1947 г.) и през 1965 г. отново става неработен ден (според указът на Президиума на въоръжените сили на СССР от 25 април 1965 г.).

Правилата за празнуване на Деня на победата са обяснени от федералния закон от 19 май 1995 г. "За увековечаване на победата на съветския народ във Великата отечествена война 1941-1945 г." флоти, комбинирани оръжейни армии и Каспийската флотилия, военни се провеждат паради с участието на оръжия и военна техника, както и артилерийски салюти.

Освен това на 9 май в Руската федерация се провеждат празнични шествия, събрания, митинги, демонстрации и приеми, по време на които се почитат ветерани от Великата отечествена война. През 2020 г., поради пандемията от коронавирус, всички празнични събития в Москва бяха отложени или преместени в онлайн формат, с изключение на авиошоуто и фойерверките. На 24 юни се проведе военен парад на Червения площад на столицата.
Загуби

Във Великата отечествена война Съветският съюз загуби около 27 милиона души (40% от всички човешки загуби през Втората световна война). Значителна част падна върху цивилното население на страната. Според съветската извънредна държавна комисия за установяване и разследване на жестокостите на германско-фашистките нашественици, в СССР окупаторите са унищожили изцяло или частично над 1,7 хиляди града и села, над 70 хиляди села и села.

Преките материални щети за държавата и населението възлизат на 679 милиарда рубли в цените на 1941 година.


Ветерани

Към декември 2019 г. в Русия са живели 60 хиляди ветерани с увреждания и преки участници във военните действия на Великата отечествена война и още около 1,1 милиона души - ветерани от войната, включително жители на обсадения Ленинград (сега Санкт Петербург), работници отзад, бивши непълнолетни затворници на фашизма.

На 7 февруари 2020 г. руският президент Владимир Путин подписа указ „За еднократно плащане на определени категории граждани на Руската федерация във връзка със 75-годишнината от победата във Великата отечествена война 1941-1945“. Според Министерството на труда на Руската федерация през пролетта на 2020 г. плащания от 75 хиляди рубли са получили 537,2 хиляди души - участници и инвалиди от войната, ветерани от наградените със знака „Жител на блокада Ленинград ", бивши непълнолетни затворници на фашизма, вдовици на загиналите по време на Втората световна война, както и войни с Финландия и Япония. Плащания в размер на 50 хиляди рубли са получени от 611,4 хиляди работници в дома и бивши пълнолетни затворници на фашизма.

На 24 април 2021 г. „Российская газета“ с позоваване на Пенсионния фонд на Русия съобщава, че тази година годишното плащане в брой на участници и инвалиди от Великата отечествена война в размер на 10 хиляди рубли ще засегне 33 200 руснаци.


© Марк Редкин / ТАСС

източник
тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка