CАЩ взеха под крилото си първата международна мисия на войници от Косово

Pan.bg 09 май 2021 | 18:51 views (831) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bg

Косовските военни са включени в американския контингент в Кувейт


Войници от Косовските сили за сигурност се присъединиха към части на американската армия в мироопазваща мисия в Кувейт. Това е първото участие на Косово в международна мисия от обявяването на независимостта му през 2008 г., съобщава информационният сайт Екзит, на който се позова БТА.


Американското министерство на отбраната съобщи, че косовските войници са пристигнали в Кувейт днес.

Косовското министерство на отбраната приветства участието в мисията, като подчерта, че тя ще повиши способността на Косовските сили за сигурност да отбраняват страната си и ще заздрави сътрудничеството с армията на САЩ.

Министерството отбеляза, че сега Косово допринася за международния мир и сигурност.

Американският посланик в Прищина Филип Коснет каза, че изпращането на косовските войници в мисията показва готовността на Косово да поеме отговорност извън своите граници и да допринесе за регионалната и глобалната сигурност.

Косовският парламент одобри изпращането на войници в мисията в Кувейт на 5 януари, а решението бе потвърдено и от президента на следващия ден.

Косовските сили за сигурност ще бъдат трансформирани в Косовска армия до 2028 г., според изменения в закона, приети от парламента през 2018 г.

Армиите на САЩ, Великобритания и Турция ще помагат за тази трансформация.

Косовските сили за сигурност имат 2747 активни войници, като намерението е броят им да се удвои, като същевременно бъде осигурен резервен състав от 3000 души.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка