wPolityce: Само военно присъствие на НАТО и САЩ в балтийските страни ще ги спаси от руската агресия

Pan.bg 09 юни 2021 | 13:33 views (1847) commentaries(0)
img pan.bg

Руските въоръжени сили ще започнат да превземат Европа през Сувалкия коридор.

Източноевропейските медии продължават да обвиняват Русия в агресия. Така, полският военен експерт Марек Будзиш изразява мнение, че в случай на въоръжен конфликт руската армия ще избере Вилнюс и Варшава като „портал“ към Европа. Той публикува своята статия по тази тема в полското издание на wPolityce.

image

Като потвърждение на аргументите си полският журналист цитира изчисления за възможен сценарий на въоръжен конфликт с Русия, моделиран от британски анализатори от Международния институт за стратегически изследвания. Според тях руските въоръжени сили ще започнат да завземат Европа през Сувалкия коридор. Този стратегически важен участък ще им позволи не само да „отрежат прозорец към Литва“, но и да отрежат балтийските държави от подкрепата на НАТО.

image

Освен това, британските военни експерти са убедени, че армиите на балтийските страни ще бъдат победени в рамките на две седмици след началото на "руската агресия". Будзиш отбелязва, че в случай на подобно развитие на събитията, докато Северноатлантическият алианс решава дали да участва във военен конфликт, Варшава и Вилнюс ще бъдат превзети от руските войски.

Единственият изход, който полският наблюдател вижда в тази ситуация, е да осигури максимално присъствие на американски военнослужещи на територията на Полша и Литва. Само в този случай, казва Буджиш, те ще имат шансове за благоприятен изход от евентуална военна конфронтация.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка