Бивш ръководител на ЦРУ: Съперничеството с Китай ще бъде по-трудно от Студената война със СССР

Pan.bg 22 юни 2021 | 10:39 views (951) commentaries(0)
img
pan.bg

Робърт Гейтс разказа защо битката с Пекин ще бъде по-трудна, отколкото със Съветския съюз.

Бившият шеф на ЦРУ счита, че за САЩ съперничеството с КНР ще бъде по-трудно от Студената война със СССР. Робърт Гейтс каза това пред местните журналисти. Експертът говори на онлайн събитие, организирано от Института Роналд Рейгън.

Според госта на проекта, названието „студена война“ не отговаря на въпроса за конфронтацията между Вашингтон и Пекин, тъй като „опростява“ ситуацията. Гейтс вярва, че тази формулировка създава у обществото впечатлението, че ще има борба между страните, напомняща на конкуренцията със Съветския съюз.

Всъщност, според лектора, битката ще бъде много по-трудна. Бившият чиновник спомена, че по-рано конфронтацията е била улеснена от несъответствието в икономическото развитие между САЩ и СССР.

"Китай представлява напълно различно предизвикателство за нас, тъй като е сила, която действа на много нива. Той има икономическа мощ, която съперничи на нашата. Нямаме алтернатива на програмата „Един пояс - един път“, каза Робърт Гейтс, бивш шеф на ЦРУ

Експертът обясни, че Китай се ангажира с движение в научни области, технологии, а също така приема чуждестранни студенти за обучение. Според Гейтс, действията на властите на КНР предизвикват Вашингтон и други демокрации. В същото време Пекин използва инструментите, които САЩ са използвали по време на Студената война със СССР.

Източник: piter.tv Снимка: resizer.mail.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка