Поемаме председателството на SEDM

Pan.bg 02 юли 2021 | 16:50 views (885) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com

Официалната церемония по приемане и предаване на председателството ще се състои в Куманово (Република Северна Македония) в края на месец август, когато ще бъде отбелязана 22-та годишнина от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“.От 1 юли България поема ротационното председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). През следващите две години Министерството на отбраната ще координира и организира дейностите и мероприятията в рамките на многонационалната регионална инициатива, като за изпълнение на ангажиментите е създаден Секретариат към отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“, съобщава Пресцентърът на МО.

По време на церемонията за поемането на председателството заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, който ще изпълнява функциите на председател на Процеса, пожела успешна и ползотворна работа в изпълнение на предстоящите задачите.

България е активен участник в този форум и за втори път председателства Процеса, като първият мандат беше изпълнен в периода 2009-2011 г. Страната ни беше и първият домакин на Бригада „Югоизточна Европа“ от 1999 г. до 2003 г. Щабът на бригадата, под командването на бригаден генерал Нейко Ненов, участва в състава на Международните стабилизиращи сили на НАТО в Афганистан (ISAF) през 2006 г.

Официалната церемония по приемане и предаване на председателството ще се състои в Куманово (Република Северна Македония) в края на месец август, когато ще бъде отбелязана 22-та годишнина от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка