Путин: Русия е подготвила уникални предложения за съвместна работа с Япония на Курилските острови

Pan.bg 23 юли 2021 | 19:45 views (1231) commentaries(0)
img
pan.bg

Владимир Путин помоли премиера Михаил Мишустин да се съсредоточи върху перспективите за съвместни дейности с японците на Курилските острови.

В следващите дни шефът на кабинета ще отиде на работно пътуване до Далечния изток, където му предстои да обсъди разаселването от порутени жилища, ситуацията в здравеопазването и други въпроси.

"Моля ви да обърнете специално внимание на ситуацията на Курилските острови. Знаете, че отдавна работим с нашите японски партньори, за да създадем необходимите условия за участниците в икономическата дейност. Ние с вас бсъдихме това. Има добри разработки. Имате много добри предложения", - каза президентът на оперативна среща с постоянни членове на Съвета за сигурност, обръщайки се към Мишустин.

Той подчерта, че някои от инициативите носят безпрецедентен характер.

"Казвам това специално, за да заинтригувам участниците в икономическата дейност. Е, надявам се, че след вашето пътуване, оценявайки ситуацията на място, най-накрая ще формулираме тези предложения и задължително ще ги реализираме", заключи Путин.

Отношенията между Москва и Токио са засенчени в продължение на няколко десетилетия поради липсата на мирен договор след Втората световна война. Едно от условията, което японците поставят за договора е връщането към тях на четири острова от южния Курилски хребет - Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомай, Русия не е съгласна с това.

Въпреки разногласията, през 2016 г. правителствата на двете страни започнаха да осъществяват съвместни икономически дейности в Южните курили. Основните направления бяха: отглеждане на морски и селскостопански продукти, туризъм, преработка на отпадъци и вятърни електроцентрали. Заради пандемията процесът е преустановен.

Източник: РИА Новости Снимка: anna-news.info

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка