Осъдиха турски генерали за преврата от 1997 година

Pan.bg 20 авг 2021 | 08:36 views (857) commentaries(0)
img пан.бг
Източник:/Поглед.инфо/

Съдът в Анкара в четвъртък издаде окончателното си решение за осъждане на 14 бивши генерали по делото във връзка с военния меморандум от 1997 г., наречен преврат от 28 февруари.

Бившите войници поискаха отлагане на изпълнението на присъдите им, но съдът отхвърли искането, съобщи сайтът на Duvar news.


С обявяването на окончателната присъда съдът изпрати заповеди за арест на бившите генерали и съобщения до началника на Генералния щаб на Турция за отстраняване на техните чинове, каза Дувар.

„Първо, Ерол Йознакнак и Йълдъръм Тюркер бяха отведени от домовете си в Анкара от полицаи в цивилни дрехи“, пише в туит журналистът Мюесер Йълдъз, който следи внимателно случая през годините.

„Бившият генерал -командир на жандармерията Февзи Тюркери и пенсионираният генерал Джеват Темел Йозкайнак също бяха задържани днес", разказва журналистът.

„В този случай имаше невероятни несправедливости, както и в много други случаи. Това беше политически случай от А до Я ”, каза Йълдъз.

„В крайна сметка 14 пенсионирани генерали на възраст между 80 и 90 години бяха осъдени на доживотен затвор и днес бяха затворени", продължава той.

Осемдесет и четири годишният пенсиониран генерал Четин Доган, който по това време беше директор на операциите в турския началник на щаба, отиде в съдебната палата в южния ваканционен град Бодрум, където живее, за да се предаде.

Той е отведен в болница, според адвоката му Хюсеин Ерсоз, и след проверка е изпратен в затвора в провинция Мугла.

„Четин Доган не се преклони пред нагласеното дело, нито срещу незаконните практики от процеса на 28 февруари“, каза Ерсоз.

„Той не бягаше и не имигрира като някои хора! Ще се срамувате от това решение в бъдеще, не от нас", продължава той.

Пенсионираният генерал Шевик Бир, вторият заместник на началник- щаба по това време, също беше задържан от дома си в Милас, Мугла, според Дувар.

Пенсионираният генерал Хаки Кълънч, генерален директор на оперативната дейност на жандармерията по това време, беше задържан в Манавгат, Анталия.

Останалите бивши генерали със заповеди за арест са бившият командир на ВВС Ахмет Черекчи, бившият член на Съвета за национална сигурност Илхан Кълъч и пенсионираните генерали Айдан Ерол, Четин Санер, Идрис Коралп, Кенан Дениз и Вурал Авар.

Меморандумът от 28 февруари е известен като „постмодерния преврат“ в Турция, тъй като той доведе до евентуалното падане на избраното правителство по това време.

Генералите бяха обвинени, че са част от Западната работна група, тайна организация, която профилира политици, държавни служители и интелектуалци по религиозна принадлежност и следи за предполагаемите им ислямистки или анти-светски дейности.

Военните издадоха меморандум на 28 февруари 1997 г. срещу политическия ислям на заседанието на Съвета за национална сигурност.

Тогавашното правителство се ръководеше от Партията на ислямисткото благоденствие (RP), предшественик на сегашната управляваща Партия на справедливостта и развитието (AKP).

Тогавашният премиер Неджметин Ербакан беше принуден да подаде оставка, а Конституционният съд закри партията му за дейности срещу светския характер на държавата, основополагащ принцип на турската република.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган по това време беше кмет на Истанбул, избран от РП. Той беше осъден на 10 месеца затвор заради стихотворение, което рецитира и беше прогонен от политиката за няколко години.

Много бивши членове на РП, включително бившият президент Абдула Гюл и бившият председател на парламента Бюлент Арънч, се обединиха, за да основат ПСР през 2001 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка