Министърът на отбраната Георги Панайотов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕC в Любляна

Pan.bg 02 сеп 2021 | 15:33 views (598) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: ИЦ на МО


Министърът на отбраната на Република България Георги Панайотов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз. Тя ще се проведе на 1 и 2 септември 2021 г. в Любляна, Словения, в рамките на ротационното словенско председателство на Съвета на ЕС.

В рамките на форума ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с оперативните ангажименти на ЕС в Мали, Либия, Западните Балкани и Мозамбик. Министрите на отбраната ще имат възможността за първи път от началото на кризата в Афганистан да дискутират помежду си действията, които държавите-членки са предприели за евакуация на свои граждани и на служители в структури на ЕС, както и мерките за справяне с нова миграционна вълна към Европа.


Процесът на стратегически размисъл по засилването на капацитета на ЕС да действа като генератор на сигурност, по неговата стратегическа автономност и по способностите му да си сътрудничи с партньори, или т. нар. Стратегически компас, ще бъде също тема на разговорите на министрите на отбраната, като основният фокус този път ще бъде върху устойчивостта на Съюза.

В присъствието на заместник-генералния секретар на НАТО и на заместник-генералния секретар на ООН по мироопазващите операции, министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС ще проведат стратегическа дискусия по сътрудничеството на ЕС с НАТО и ООН.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка