Руския прочит: Военен алианс АУКУС показва "Упадъкът на Европа"

Pan.bg 27 сеп 2021 | 09:20 views (656) commentaries(0)
img
пан.бг


Военен алианс АУКУС показва "Упадъкът на Европа"


Създаването от американците на нов военен съюз АУКУС заедно с британците и австралийците изглежда не просто като поредния военно-политически и военно-технически съюз, а като последен етап от омаловажаването на европейската роля на световната арена. Вече Brexit даде известно разбиране, че Европа вече не се възприема като значима геополитическа сила. Начинът, по който европейските държави изтеглиха контингентите си от Афганистан, допринесе за негативния ефект за ЕС. Американците решиха да изтеглят войските - европейците примирено повториха американските действия.


Военният съюз Австралия-Великобритания-САЩ демонстрира, че англосаксонският свят е на път за изолация. Вашингтон и Лондон със сигурност не виждат особени перспективи в Европа като интегрален геополитически играч. Европа е важна за САЩ преди всичко като територия, като трамплин за евентуални действия срещу Русия, като пазар за продажби в края на краищата.

Както показва практиката, Вашингтон няма да гледа на европейците като равни и дори да им даде възможност да заемат пазарите за продажби в Индо-Тихоокеанския регион (както в случая с Франция).

Наблюдателят Михаил Леонтиев обсъжда ситуацията с „упадъка на Европа“ в програмата „Все пак“:


източник
военное обозрение

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка