DW: САЩ наложиха санкции срещу руския университет МФТИ заради "разработване на военни продукти"

Pan.bg 24 ное 2021 | 20:31 views (636) commentaries(0)
img
pan.bg

Министерството на търговията на САЩ не разкри какво точно се вменява на известния руски университет. Освен МФТИ, списъкът включва двадесет и седем юридически и физически лица от Китай, Япония, Пакистан и Сингапур.

Министерството на търговията на САЩ включи Московския физико-технически институт (МФТИ) в списъка със санкции въз основа на „разработването на военни продукти за военния краен потребител“. Това съобщиха в сряда, 24 ноември, на сайта на агенцията. Министерството на търговията на САЩ не уточни какво точно се вменява на известния руски университет.

Освен МФТИ, списъкът включва двадесет и седем юридически и физически лица от Китай, Япония, Пакистан и Сингапур, за които САЩ смятат, че участват в модернизацията на Китайската народна армия, както и в ядрената програма на Пакистан. „Световната търговия трябва да поддържа мира, благосъстоянието и да осигурява високоплатени работни места, а не да застрашава националната сигурност. Днешните действия са насочени към предотвратяване на отклоняване на американските разработки за военните цели на Северна Корея и Русия“, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

Както е обяснено в Министерството на търговията на САЩ, физическите и юридическите лица са включени в списъка в съответствие със Закона за реформа на експортния контрол от 2018 г. и неговите подзаконови актове, както и Правилата за експортен контрол (EAR). Санкционираните организации ще бъдат ограничени във възможността за износ, реекспорт и предаване на продукти в Съединените щати.

Източник: dw.com Снимка: static.dw.com / Министерството на търговията на САЩ

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка