NBC: В ЦРУ оцениха участието на Русия в случаите на "синдрома на Хавана"

Pan.bg 20 яну 2022 | 09:27 views (762) commentaries(0)
img
pan.bg

В Централното разузнавателно управление на САЩ не считат така наречения „синдром на Хавана“ за умишлена глобална кампания на враждебни страни, но за някои случаи агенцията не изключва чужда намеса, съобщава NBC.

По данни на източници на канала, ЦРУ е намерило убедителни и правдоподобни обяснения за проявата на така наречения „синдром на Хавана“ в стотици случаи, но в около две дузини случая агенцията не изключва чуждо участие. Друга група случаи остават неразрешени, а в "стотици други случаи" на симптомите на "синдрома на Хавана" експертите са открили "правдоподобни алтернативни обяснения", уточнява NBC.

Версията за участието на Русия или други държави в тези случаи за причиняване на вреда или получаване на разузнавателна информация също беше призната за неоснователна. Междувременно, редица жертви на „синдрома на Хавана“ изразиха несъгласие с констатациите на ЦРУ и ги нарекоха „вътрешни“ без координация с други агенции, твърдят източниците.

От 2016 г. американски дипломати, работещи в Куба и Китай, съобщават за необичайни усещания, включително загуба на слуха и зрението, главоболие и гадене и проблеми с паметта и баланса. Редица служители на Пентагона заявиха, че зад някои от атаките може да стои Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Създадена е работна група на ЦРУ, която да разследва какво се случва.

В началото на 2022 г. американските медии съобщиха, че симптомите на т. нар. "Хавана синдром" предполагаемо се появили при служители на американските дипломатически мисии в Женева и Париж, един служител е трябвало да бъде евакуиран в Съединените щати за лечение.

Източник: gazeta.ru Снимка: Larry Downing/Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка