МВнР на Русия: Москва настоява за изтегляне на чуждите войски от България и Румъния

Pan.bg 21 яну 2022 | 14:48 views (634) commentaries(0)
img pan.bg
Източниk: /Поглед.инфо/


Исканията на Русия за гаранции за сигурност към САЩ и НАТО включват изтегляне на войски и оръжия от чужди държави, включително от България и Румъния. Това се посочва в отговора на руското външно министерство на въпроси на медиите, публикуван на сайта на агенцията на 21 януари.

„Говорим за изтегляне на чуждите сили, техника и въоръжение и други стъпки, за да се върнем в конфигурацията от 1997 г. на територията на страни, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Те включват както България, така и Румъния“, казаха от министерството.


Миналия декември Министерството на външните работи публикува проекти на споразумения със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност на Русия.

Те посочват задължението на алианса да изключи по-нататъшно настъпване на изток и да откаже да разположи оръжейни системи, които заплашват Русия извън страните, където са били през 1997 г. (тоест до подписването на акта Русия-НАТО, който предвижда забрана относно разполагането на ядрени оръжия на територията на новите членове на военния блок).

Оттогава 14 държави се присъединиха към съюза, предимно бивши социалистически страни и постсъветски републики: през 1999 г. Унгария, Полша и Чехия; през 2004 г. - България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония; през 2009 г. - Албания и Хърватия; през 2017 г. - Черна гора, а през 2020 г. - Северна Македония.

Руският президент Владимир Путин многократно критикува разполагането на американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Румъния. Путин твърди, че комплексът не е отбранителна система, а част от ядрения потенциал на САЩ и следователно застрашава националната сигурност на Русия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка