Министърът на финансите на САЩ сравни санкциите срещу РФ с мерките срещу нацистка Германия

Pan.bg 17 май 2022 | 10:46 views (1359) commentaries(0)
img
pan.bg

Говорейки във Варшава, Джанет Йелън припомни указа на Рузвелт за замразяване на активите на окупираните от нацистите Дания и Норвегия през 1940 г. Според нея, днес е необходимо да се прилагат уроците от борбата срещу фашистка Германия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън сравни санкциите за войната на РФ срещу Украйна с опитите на Съединените щати да лишат нацистка Германия от финансови ресурси по време на Втората световна война.

Говорейки в Музея на историята на полските евреи POLIN във Варшава в понеделник, 16 май, тя припомни, че през 1940 г. тогавашният министър на финансите на САЩ Хенри Моргентау убедил президента Франклин Рузвелт да замрази активите на окупираните от нацистите Дания и Норвегия, въпреки фактът, че Съединените щати в момента били неутрална страна.

Йелън заяви, че е необходимо да се използват уроците от борбата срещу нацизма.

Тези мерки направили невъзможно нацистите да присвоят отвъдморските богатства на страните, в които са нахлули. Освен това, Моргентау убедил Рузвелт да създаде Съвет за бежанците, който да спасява евреи от окупирани от нацистите територии. Йелън подчерта, че тези мерки, както и усилията на полските евреи, които се противопоставили на нацистите, са се превърнали в уроци за противодействие срещу Русия във войната срещу Украйна.

"Трябва да използваме инструментите, с които разполагаме, за да се борим с потисничеството. И този урок трябва да бъде използван днес", подчерта министърът на финансите на САЩ. Тя посочи, че нейната страна е решена да подведе Русия под отговорност и да подкрепя Украйна.

След нахлуването на Русия в Украйна, САЩ и други западни страни наложиха безпрецедентни финансови санкции срещу Русия, включително замразяване валутни активи на Руската централна банка в стотици милиарди долари.

Източник: dw.com Снимка: static.dw.com / Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка