Зеленски: Украйна вече не е буфер между Запада и Русия

Pan.bg 24 юни 2022 | 11:32 views (734) commentaries(0)
img
pan.bg

Украйна вече не е трета държава, както я тълкува официалната терминология. Отървахме се от този смисъл и станахме бъдещ член на ЕС.

Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на видеообръщение, предаде РБК-Украйна.

„Официално е признато, че Украйна не е мост, не е възглавница между Запада и Руската федерация, не е буфер между Европа и Азия, не е сфера на влияние, не е „сива“ зона, не е транзитна територия. Не е границата между орки и елфи. Украйна е бъдещ равностоен партньор за поне 27 страни от ЕС“, каза Зеленски.

Държавният глава подчерта, че статутът на кандидат е сериозна стъпка в отношенията между Украйна и ЕС. „Това не е просто приятелство и симпатия, а твърдо и официално намерение да станем в бъдеще едно цяло. В близко бъдеще“, каза Зеленски.

Той обърна внимание на факта, че Украйна ще може да участва в работата на определени органи и нови програми на ЕС, достъпът до които за трети страни е ограничен. „Днес се отървахме от това унизително определение. Украйна никога не е била такава по същество, но официалната терминология ни наричаше така. Отървахме се. Ние не сме трета държава, нито десета, нито стотна, ние сме бъдещ член на ЕС“, обобщи Зеленски.

Източник: aa.com.tr Снимка: cdnuploads.aa.com.tr

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка