Будапеща няма да доставя оръжие на Киев, за да не застраши унгарците от Закарпатието

Pan.bg 06 юли 2022 | 22:00 views (410) commentaries(0)
img
пан.бгУнгарският външен министър: Будапеща няма да доставя оръжие на Киев, за да не застрашава унгарците от Закарпатието


Унгарският външен министър Петер Сиярто каза пред CNN, че Будапеща няма да доставя оръжие на Украйна, за да избегне отмъщението на Русия срещу унгарците, живеещи в Закарпатието. Въпреки натиска, оказван от Брюксел, Будапеща последователно защитава протекционистки интереси както в икономическата сфера, така и по отношение на своите сънародници, живеещи на територията на Украйна.

150 хиляди унгарци живеят в западната част на Украйна. Очевидно, ако изпратим оръжие, тези доставки ще бъдат обект на обстрел на руснаците. Не искаме да стрелят по районите, населени с унгарци. Трябва да имаме предвид сигурността на Унгария и унгарците

- обясни позицията на ръководството на страната Сиярто.

Благодарение на тази позиция, каза министърът, днес унгарско-украинската граница е най-безопасна. Ето защо Международният червен кръст осъществява своята логистика на територията на Украйна от Унгария. Будапеща възнамерява да продължи да се придържа към позиция на неутралитет в руско-украинския военен конфликт и призовава останалите страни от ЕС да се отнесат към това решение по добросъседски начин.

В същото време Будапеща не отказва да участва в предоставянето на хуманитарна помощ на украинците. Унгария вече е приела на своя територия 630 000 бежанци от Украйна.

Ние се грижим добре за тях, предлагаме работа за тези, които остават за дълго време, и образование за децата. Не очакваме някой да благодари на унгарците. Но ние чакаме едно нещо: не ни провокирайте, не ни обвинявайте, не говорете лошо за нас само защото сме взели едно решение - да не участваме в доставката на оръжия

— попита Сиярто.

Както знаете, Будапеща последователно защитава националните интереси, преди всичко в икономическата сфера, по отношение на антируските санкции от страна на Европейския съюз. Става въпрос за отказа да се наложи ембарго върху закупуването на руски нефт и газ, което Унгария категорично отказа въпреки силния натиск от Брюксел. Както и в случая със защитата на живота на унгарците в Закарпатието, Будапеща счита отказа от енергия от Русия като самоунищожение не само за икономиката на страната им, но и като заплаха за благосъстоянието на цялото население на Европа.

Протекционистката политика на унгарския премиер Виктор Орбан, който се грижи за гражданите не на думи, а на дела, дава плодове. Не без причина през май тази година той бе преизбран за четвърти път на поста ръководител на правителството - след като партията му спечели поредната изборна победа в началото на април. Между другото, той е бил най-дълго държавен глава от всички други лидери на Европейския съюз.

Автор:
Александър Григориев
Използвани снимки:
Уебсайт на правителството на Унгария


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка