Зеленски призова Запада да затвори границите за всички руснаци, дори напусналите Русия несъгласни с войната

Pan.bg 09 авг 2022 | 23:41 views (285) commentaries(0)
img
pan.bg

Западните държави трябва да забранят на всички руснаци да влизат на тяхна територия. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за The Washington Post, публикувано в понеделник, 8 август. Според него, всички наложени досега санкции срещу Русия са "слаби" в сравнение със затварянето на границите за руските граждани за една година и въвеждането на пълно ембарго върху закупуването на руски енергийни ресурси.

„Най-важните санкции са затварянето на границите, защото руснаците завземат чужда територия, подчерта Зеленски, „Оставете ги да живеят в свой собствен свят, докато не променят философията си“.

В същото време украинският президент отбеляза, че тази мярка трябва да засегне и онези руснаци, които са напуснали страната поради несъгласие с войната в Украйна. „За каквито и руснаци да говорите, върнете ги обратно в Русия. Тогава ще разберат. Ще кажат: „Тази война няма нищо общо с нас. Цялото население не може да бъде държано отговорно, нали?" Това население е избрало това правителство и то не се бори с него, не спори с него, не му крещи", каза Зеленски.

Коментирайки предложенията на Зеленски, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че „ирационалното мислене в този случай завишава мащаба“. „Това може да се разглежда изключително негативно. Всеки опит за изолиране на руснаци или изолиране на Русия е процес, който няма перспектива", подчерта той.

Според Песков европейските страни, които „се опитват да накажат Русия“, вече „активно плащат сметките за това“. „И рано или късно тези страни също ще започнат да се чудят дали Зеленски прави всичко правилно, че нашите граждани трябва да плащат за капризите му“, каза говорителят на Кремъл.

Редица страни от ЕС активно обсъждат възможността за забрана за издаване на визи на руски граждани. По-специално Естония, Латвия и Финландия вече са излезли с такава инициатива. В края на февруари ЕС спря облекчения визов режим с Русия. В същото време Европейската комисия изключи пълно спиране на издаването на визи за руснаци, тъй като това противоречи на стандартите на ЕС.

В Европейския съюз няма правна разпоредба, която да забранява издаването на краткосрочни шенгенски визи на чужденци, включително на руснаци, каза във вторник представителката на Европейската комисия (ЕК) Анита Хипер.

Въпреки това, каза тя, „държавите-членки имат значително пространство за маневриране, за да ограничат или спрат издаването на дългосрочни визи или разрешения за пребиваване в рамките на националното си законодателство“. „В същото време визовият кодекс, който регулира издаването на краткосрочни визи, не предвижда процедури за тяхната забрана“, каза Хипер на пресконференция в Брюксел.

"Винаги ще има категории хора, на които трябва да се дават визи. Например в хуманитарни случаи. А също и за членове на семейството, журналисти или дисиденти", обясни тя. В същото време представителят на ЕК уточни, че „държавите членки трябва да разглеждат всяко искане за краткосрочна виза въз основа на конкретна ситуация“.

Източник: dw.com Снимка: static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка